Hallani sem akarnak Orbán utódlásáról a Fideszben

Orbán Viktor szerint a menekültválság destabilizálja Európát
Vágólapra másolva!
A fideszes országgyűlési képviselők szerint jelenleg nem aktuális Orbán Viktor visszavonulásáról beszélni, a kormányfő ugyanis a belső fórumokon már egyértelművé tette, hogy 2018-ban is indul. A Bibó Szakkollégiumon elmondott beszéde inkább üzenet lehetett a párttársaknak: érdemes dolgozni, mert bármikor előléphetnek. 
Vágólapra másolva!

„Mindig komolyan veszem, amit a miniszterelnök úr mond” – ilyen és ehhez hasonló lojális mondatokat hallott az Origo tudósítója, amikor arról kérdezte a fideszes politikusokat, mennyire kell komolyan venni a hangfelvételt, amelyen Orbán Viktor az utódlásról beszél. A 444.hu birtokába került anyag szerint a kormányfő egy tavaszi, Bibó Szakkollégiumban tartott rendezvényen beszélt a jó miniszterelnök ismérveiről.

Orbán Viktor szerint a tökéletes utód:

  • legalább három nyelvet beszél – köztük egy keletit
  • jól tűri a karaktergyilkossági kísérleteket
  • bátor a nemzetközi környezetben
  • tud ultizni

Orbán Viktor tehát azt állította, keresi az utódját: „52 éves leszek hamarosan, szerintem még van egy-két jó évem, pár fekvőtámaszt még le tudok nyomni, de sokat dolgozom azon, hogy megtaláljam” – mondta még márciusban.

Orbán már keresi az utódját, de valószínűleg messze még a távozása Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A legtöbb kormánypárti politikus ugyanakkor nem is akarta kommentálni a hangfelvételt, mondván nem aktuális a felvetés. Orbán Viktor ugyanis a párt számára már egyértelművé tette: 2018-ban is indul a miniszterelnöki pozícióért, így addig biztosan nem lesz változás.

– mondta például Révész Máriusz, aki szerint ezt bizonyítja az is, hogy csak most hoztak nyilvánosságra egy tavaszi felvételt. Balla György fideszes országgyűlési képviselő pedig úgy fogalmazott: „Nincs alternatívája Orbán Viktornak, ő ugyanis egy nagyon jó miniszterelnök.”

Van értelme dolgoznotok

Orbán Viktor utódlásának kérdése akár a Fidesz élén, akár a miniszterelnöki székben az elmúlt tizenöt évben folyamatosan felmerül a sajtóban, és rendre kiderül, hogy minden valóságalapot nélkülöző feltételezés. A kormányfő nélkül ugyanis nincs Fidesz, legalábbis kormányon maradó, sikeres Fidesz biztosan nincs – állítja Boros Tamás a Policy Solution vezető elemzője. Úgy vélte, ami elhangzott, az leginkább a Fideszen belüli ambiciózus politikusoknak szóló üzenet lehet, és

azt sugallhatja: van értelme dolgozniuk, előbb-utóbb ők is lehetnek a kormány élén.

Az utódkeresésnek azonban nem sok értelme van, már csak azért sem, mert Orbán Viktor még fiatal ehhez. A világban számos hivatalban lévő miniszterelnök és államfő 80 évesnél is idősebb.

Boros Tamás a lehetséges utódokról szólva elmondta, hatalomtechnikai szempontból a Lázár–Rogán duó a legügyesebb, de az is tény, hogy a közvélemény szemében – és a Fideszen belül is – ők egyelőre népszerűtlenek.

Rogán Antal és Lázár János Forrás: MTI/Kovács Attila

Kettejük csatája inkább a miniszterelnök utáni második helyről szól, nagyobb befolyásról és több költségvetési forrás feletti rendelkezésről. Nyilván, ha a miniszterelnök valami miatt nem folytatná karrierjét, akkor a második emberből első válhat, de Orbán Viktor pályafutásának vége vélhetően még távol van.

Hiller az új Gyurcsány

A hangfelvétel igen érdekes része, amikor a kormányfő a baloldali politikusokról mondja el a véleményét. Orbán Viktor szerint Hiller István az egyetlen, aki képes összeegyeztetni a nemzeti érzelmű gondolkodást a baloldalisággal. A közönség visszafogott reakcióját látva hozzátette: „Látom, hogy olyan nagy lelkesedést nem váltok ki ezzel a javaslattal. Nem minősítem a jövő emberének, szellemi értelemben mégis látok ott valamit.” Orbán Viktor már korábban is nyilatkozott kedvezően egy politikusról.

Tényleg sokat moralizálnak a női politikusok?

Orbán Viktor a hangfelvételen kitért arra is, hogy a kormányban miért nincsenek női miniszterek. A miniszterelnök szerint ennek az az oka, hogy a magyar politika alapvetően a folyamatos karaktergyilkosságra épül. „Ez brutális helyzeteket teremt, amit bírni kell, de a nők ezt nem bírják” – mondta, hozzátéve, hogy elképzelni sem tud a mostani állapotok között egy női minisztert.

Orbán Viktor szerint a nők nem bírják a karaktergyilkosságokat Forrás: MTI/Illyés Tibor

Boros Tamás ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy ma a világ egyik legfontosabb politikusa Angela Merkel, ráadásul a világon a legsikeresebb, legélhetőbb, leggazdagabb skandináv országok élén gyakran állnak női kormányfők. A nők és a politika Orbán Viktor-féle értelmezése ennek megfelelően semmiképpen sem igaz.

„Természetesen vannak olyan kultúrák, ahol a macsópolitika, a politikai ellenfelek legyilkolása a megszokott, ahol a gyengébbet eltapossák – de hogy a magyar politikai kultúra jelenleg ilyen, vagy ilyen marad, annak sokszor épp a mostani politikusok az okozói” – véli az elemző.

Török Gábor politológus a Facebook-oldalán az elszánt harcról szóló részt emelte ki a miniszterelnöktől: „Ha kint állok a mezőn egy nagy karddal a kezemben, és rám jönnek hárman, akkor nem moralizálok, nem okoskodom, egy feladat van, hogy azt a hármat le kell kaszabolni. Nincsen mese...”

Lejárt Orbán szavatossága?

Orbán azt mondta magáról, hogy ő kifutó széria, aki nem szakmaként tanulta a politikát, így még az is lehet, hogy irreleváns, mit gondol a jövő politikai nemzedékéről, mert másik korszakba léptek. „Amikor úgy érzem majd, hogy nem tudok újat kihozni magamból,

Egy jó politikus két módon tud hatalmon maradni: megfelel a szavazók igényeinek, vagy a saját szempontjából előnyös módon megváltoztatja a választások játékszabályait. Orbán Viktor mindkettővel élt az elmúlt években – vélte Boros Tamás, aki szerint a kérdés az, hogy ha nem lesz képes már alkalmazkodni a kor igényeihez, akkor milyen szintig lesz hajlandó szűkíteni a politikai versenyt, hogy hatalmon maradjon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről