A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szinte üres parlament tárgyalt a köztévés milliárdokról

NMHH, MTVA, törvény, üres ülésterem, Mesterházy Attila
Vágólapra másolva!
Indoklások nélkül alig több mint egyoldalas az a törvényjavaslat, ami a hírközlési területen működő állami intézmények költségvetést tartalmazza. Ahhoz képest tűnik ez nagyon rövid előterjesztésnek, hogy nem kevés pénzről, nagyjából 110 milliárd forintról van szó. Ennyi pénzből gazdálkodhatnak jövőre az adóforintokból működő televíziók, rádiók, de a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság is.
Vágólapra másolva!

Hétfőn tartott általános vitát a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, a Médiatanács és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap jövő évi költségvetéséről a parlament. A vita az éjszakába nyúlt.

A tárgyalóterem szinte kiürült, mire a képviselők végeztek.

Az üres ülésteremről Mesterházy Attila, az MSZP jelen lévő képviselője készített fotót mobiltelefonjával. Szerinte botrányos, hogy egy százmilliárdos tételről szóló vita ilyen kevés embert érdekel a parlamentben.

Az üres ülésteremről Mesterházy Attila posztolt képet a Facebookra Forrás: Facebook

Nemcsak az MSZP volt elnöke gondolta ezt így, hanem a jobbikos Hegedűs Lórántné is. Szerinte elképesztő, hogy maga a törvényjavaslat - mellékletek nélkül - alig több mint egy egyoldalas dokumentum. Így esély sincs arra, hogy kiderüljön, valójában mire költik azokat az adóforintokat, amiből az állami fenntartású média gazdálkodik – mondta.

Ez pénzmosás" -

fogalmazott a jobbikos politikus.

A Fidesz jelen lévő képviselője, a mellékletekkel együtt is alig 12 oldalas törvényjavaslat előterjesztője, azt mondta a vita végén, hogy már a költségvetés júniusi elfogadásakor világos volt mindenki számára, mennyi pénz jut az NMHH-ra és a közmédiára jövőre. Szűcs Lajos szerint ezért lett volna felesleges részletesebb vitát folytatni erről a kérdésről. A képviselő – aki egyébként a parlament költségvetési bizottságának alelnöke - azt is hozzátette, hogy az ellenzéki képviselők minden évben

szinte szóról szóra ugyanazt mondják ezekben a vitákban.

A törvényben egyébként összesen 110 és fél milliárd forintról van szó, ennyi pénzből gazdálkodhat jövőre a hírközlési hatóság, a Médiatanács, valamint az adóforintokból fenntartott tévéket, rádiókat üzemeltető Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap. A mellékletből kiderül, hogy ez a pénz mire megy el.

Az frekvenciapályázatokat kezelő, mobilszolgáltatásokat felügyelő NMHH 32 milliárdjának csaknem egyharmada, kereken 10 milliárd jut “dologi kiadásokra”. Ez a sor tartamazza "a hivatali működés műszaki, infrastrukturális és ügyviteli jellegű kiadásainak, másrészt a konvergens hatósági feladatrendszer megvalósításához szükséges kiadásoknak a fedezetét" - olvasható az indoklásban. Magyarul:

ceruzát és radírt is ebből a 10 milliárdból vesznek majd az NMHH-nál.

A - többek között - gyermekek számára káros műsorokat elítélő, és a tévékre, rádiókra bírságokat kiszabó Médiatanácsnál is a “dologi kiadások” lesznek jövőre a legmagasabbak. A szervezetre jutó 481,4 millió forintból 353,2 milliót lehet elkölteni ezen a jogcímen.

Az NMHH osztja a műsorszórásra és mobiltelefonálásra alkalmas frekvenciákat is Forrás: MTI/Varga György

Az m1 televíziót is üzemeltető Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap több mint 77 és félmilliárdos költségvetéséből a legtöbb pénzt, 68,3 milliárdot médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenységre lehet majd elkölteni jövőre. A törvényjavaslat indoklásából kiderül, hogy ez mit jelent.

Szó szerint ezt: “az Alap tevékenységének kiadásai tartalmazzák az Alap működésének, a műsorgyártásnak és a vagyongazdálkodásnak valamennyi személyi, járulék, dologi és felhalmozási kiadását”.

Azt, hogy személyi költségekre, technikai eszközökre, stúdióra, külső gyártású műsorok megvásárlására tételesen mennyi adóforint megy el jövőre, nem tartalmazza a költségvetés.

Most, hogy a vita lezárult, a parlament hamarosan szavaz a törvény elfogadásáról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!