Visszakérik a határ mellé vezényelt rendőrök túlórapénzét

Röszke, korábban idegenrendészeti örizetnek használt mmenekülttáboba kíséri a rendőrség menekülőket.
Fotó:Dudás Szabolcs menekültek
Röszke, korábban idegenrendészeti örizetnek használt mmenekülttáboba kíséri a rendőrség menekülőket. Fotó:Dudás Szabolcs
Vágólapra másolva!
Karácsony előtt több tucat rendőr kapott kézhez egy felszólítást, hogy fizessék vissza túlóradíjaikat. A munkáltatójuk szerint a pénzt tévesen utalták ki nekik. Az egyik szakszervezet azt mondja, a munkáltató téved: a menekültválság idején a déli határnál szolgáló rendőrök túlóráztak.
Vágólapra másolva!

„A pihenőben töltött időszak készenlétnek minősül" - ezt írták azoknak a rendőröknek, akiktől a túlórapénzek visszafizetését követeli munkáltatójuk - tudta meg a Magyar Nemzet. A készenléti szolgálatért csupán bruttó 90 forintos órabér járna, míg a túlszolgálatért normál munkadíjat, óránként bruttó 2-3 ezer forintot kell fizetni.

A rendőrök túlszolgálati díjat kaptak, amikor kirendelték őket a déli határ mellé a menekülthelyzet kezelésére, még nyár végén vagy ősszel. A rendőrség most viszont azt állítja, hogy

a pihenőidőkre nem jár a túlóradíj.

Akik mégis túlóradíjat kaptak korábban, fizessék vissza a pénzt - ezt követeli a munkáltató a felszólító levélben. A rendőrség azt állítja, hogy csak „téves jogszabály-értelmezés” miatt fizettek korábban túlórapénzt, mára rájöttek, hogy a rendőrök igazából készenlétben voltak.

Rendőr kíséri a menekülteket Röszkénél Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Szima Judit, a Tettrekész rendőrségi szakszervezet főtitkára azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy körülbelül negyven rendőr kapott felszólító levelet.

Nekik 200–260 ezer forint közötti összeget kellene visszafizetniük,

még decemberben.

Szima Judit szerint törvénytelen és tisztességtelen az elvégzett túlórákért kifizetett pénzt visszavenni. A szakszervezeti vezető azt is elmondta, hogy minden kollégájuk érdekében el fognak járni, akitől erre meghatalmazást kapnak. Céljuk, hogy bíróság elé vigyék az ügyeket - mondta a lapnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről