Még nem tudni, ki harcol majd a szúnyogokkal

A szúnyogirtás tudományos módszere,  oxitec
PLEASANT HILL, CA - JUNE 29: Gambusia affinis, more commonly known as mosquito fish, are seen swimming after being released in a neglected pool infested with mosquitos at a foreclosed home on June 29, 2012 in Pleasant Hill, California. As reports of mosquitoes with West Nile virus are increasing across the country and several people have been confirmed to be infected by the potentially dangerous disease, the Contra Costa County Mosquito and Vector Control District is testing mosquito larvae found in standing water throughout the county and is using mosquito fish and BVA Larvacide oils to eradicate the pest. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Áprilisban meg kell kezdeni a balatoni szúnyogok irtását, hogy a szezonban ne okozzanak gondot, de az önkormányzatok még a tavalyi gyérítéshez megítélt állami támogatást sem kapták meg, és nem tisztázott, hogy az ideit ki és miből végzi majd el a Balatonnál - közölte az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség elnöke.
Vágólapra másolva!

Balassa Balázs - Szigliget független polgármestere - úgy fogalmazott, még sosem volt ekkora bizonytalanság a balatoni szúnyogirtás körül. Évente mintegy 80 millió forintba kerül a BSZ által koordinált balatoni szúnyogirtás, amely biológiai és kémiai védekezésekből áll. Tavaly, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, tavasszal kezdődött a gyérítés, majd a kormányhatározatnak megfelelően június végétől augusztus végéig bekapcsolódott a munkába a katasztrófavédelem is. Ezután is szükség volt védekezésre az üdülőrégióban, de azért a BSZ már nem tudott fizetni a vállalkozónak az állami támogatás késlekedése miatt - tette hozzá.

Tisztázatlan a finanszírozás

Tisztázatlan, hogy idén ki koordinálja a munkát, és miként lesz a finanszírozás - mondta Balassa Balázs. A szúnyogirtást az elmúlt években felerészben állta az állam, a többi pénzt az érintett önkormányzatok adták össze lakosságarányosan, és ezeket az összegeket a települések betervezték idei költségvetésükbe is. "Rövidesen el kell kezdeni a védekezést akkor is, ha az állami támogatás késik, mert a szúnyogok nincsenek tekintettel a döntéshozatali mechanizmusra" - mondta a polgármester.

Forrás: AFP/Justin Sullivan

Strandolókat, sportolókat is lepermeteztek

Kitért arra: azért, hogy idén is időben megkezdődhessen a szúnyogirtás, a BSZ már télen kiírta a közbeszerzést. A szövetség szakértők bevonásával dönt arról minden évben, hogy mikor kell és lehet elvégezni a biológiai és a kémiai irtásokat. Tavaly a katasztrófavédelem által irányított védekezés nem mindig a korábban megszokott, hajnali órákban történt. Előfordult, hogy szabadban misézőket, strandolókat, sportolókat permeteztek le, amit többen sérelmeztek - tette hozzá.

Nem várt áldás érkezett tavaly a Sziget fesztiválon szórakozókra is, de kínáltunk tavaly nyáron házi praktikákat is a vérszívók ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről