A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
30 fok körüli kánikulára számítson. Csökken a benzin és a gázolaj ára. Lezárták a Szabadság hidat. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a hirugyelet@origo.hu címre.
Vágólapra másolva!

Kánikula lesz

Szerdán ragyogó napsütésre számíthatunk, melyet csak kevés gomolyfelhő zavarhat - írja a Köpönyeg.hu. Elvétve lehet zápor, vagy zivatar. Melegszik a levegő: 30 fok körüli kánikula lesz. Néha megélénkül az északi légmozgás.

Csütörtökön országos hőségre van kilátás 30-33 fok körüli maximumokkal. Sokat süt majd a nap, frissítő záporra kicsi az esély. A szél északkeletire fordul, és mérsékelt marad.

Pénteken tikkasztó meleg valószínű 30-35 fokos hőmérséklettel. Továbbra is sok napsütés lehet, csapadék esetleg elvétve fordul elő. Marad az országos hőség.

Szombaton a nap első felében többórás napsütés várható, majd délután megnövekszik a gomolyfelhőzet. Elszórtan lehet zápor, zivatar. 30-31 fok körül alakul a csúcsérték.

Vasárnap gyakran lesz gomolyfelhős az ég, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar. Délután hidegfront érkezhet, útját viharos szél jelezheti. Mérséklődik a rekkenő hőség.

Extrém erős UV-sugárzás lesz

Forrás: Dreamstime

Fronthatásra nem kell számítani - írja a Webbeteg.hu. A napos időben az UV-sugárzás a déli órákban sokfelé meghaladja a nagyon erős, több helyen pedig elérheti akár az extrém erős fokozatot, fokozott lesz a leégésveszély! Délelőtt 11 és délután 3 óra között kerülje a tűző napon való tartózkodást, illetve védje bőrét legalább 20-30-as – érzékeny bőr esetén 40-es – faktorszámú krémmel. Az UV-védelem kisgyermekek esetében különösen fontos.

A sugárzás kb. 90%-a átjut a felhőkön, így felhős időben és árnyékban is le lehet égni.

A nagy melegben fokozottabban kell ügyelni a folyadékbevitelre, a napi 1,5-2 literes minimum fogyasztást 2-3 literre érdemes emelni, hogy elkerüljük a kiszáradást, mely főleg a kisgyermekeket és az időseket veszélyezteti.

Csökken a benzin és a gázolaj ára

Csökkenti bruttó 2-2 forinttal a 95-ös benzin és gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. A csökkentéssel

a benzin és a gázolaj átlagára egyformán 339-340 forintra mérséklődik.

A benzin ára legutóbb múlt pénteken csökkent bruttó 2 forinttal, a gázolajé akkor nem változott A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15–5 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Forrás: PhotoAlto/James Hardy / Altopress/James Hardy

Boldog névnapot kívánunk!

Június 22. az év 174. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 192 nap van hátra.

Boldog névnapot kívánunk Paula nevű olvasóinknak!

Ha ön nem Paula, de van ilyen nevű ismerőse, ne felejtse el felköszönteni! A Paula a Pál férfinév női párja. Ma Akács, Ákos, Albin, Albina, Alvina, Horácia, Jósiás, Józsiás, Józsua, Józsué, Kriszta, Krisztabella, Krisztiána, Krisztin, Krisztina, Lambert, Rozvita, Tamás, Tinka nap is van.

Dobogtassa meg a magyar válogatott szívét

A magyar válogatott 44 év után kijutott a foci Eb-re, ennek megfelelően pedig a szokásosnál is nagyobb figyelmet kapnak a focistáink. A Magyar Telekom például egy elcsépelt, bugyuta vagy éppen érzelgős kampány helyett egy kifejezetten játékos ötlettel támogatja a csapatot, bevonva minket, szurkolókat is. Videónkban bemutatjuk, hogyan működik.

Lezárták a Szabadság hidat

Korszerűsítési munkák miatt csütörtökön ideiglenes menetrend lépett életbe a fővárosban a Bartók Béla úti és a Fehérvári úti villamosok közlekedésében, ez augusztus végéig lesz érvényben. A Szabadság hidat erre az időszakra teljesen lezárják – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A változásra azért van szükség, mert a szakemberek megkezdik a Bartók Béla úti és a Fehérvári úti 35 villamosperon felújítását, valamint átépül a villamospálya is a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között. A Szabadság hidat nemcsak a villamos-, hanem a közúti forgalom elől is teljesen lezárták, és közúti forgalmi változások lesznek a Szent Gellért téren, a Bartók Béla úton, a Móricz Zsigmond körtéren és a Fehérvári úton is.

Várhatóan a nyári tanítási szünet végéig nem jár a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos, a 17-es csak a Móricz Zsigmond körtérig megy, a 19-es pedig a Rudas gyógyfürdőig a Bécsi út felől.

A dél-budai végállomásokig pótlóbuszok szállítják az utasokat, ezek jelentős része alacsonypadlós, légkondicionált jármű lesz. A pótlóbuszok az Erzsébet hídon át haladnak. A Fehérvári úton közlekedő buszjáratok és a pótlóbuszok is a Szerémi útra terelve közlekednek. A BKK azt javasolja, hogy

aki teheti, a sűrítve indított 4-es metróval utazzon.

Dél-Buda felől a Fővám tér és a Kálvin tér a 4-es metróval lesz elérhető, míg az Astoriára vagy a Deák Ferenc térre utazóknak pótlóbuszra érdemes szállniuk. Dél-Buda felé a 133E autóbuszok a Rudas gyógyfürdő megállónál is megállnak.

A lezárt Szabadság híd és a bontás alatt álló Bartók Béla út 2016. június 16-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

Filmek ma estére

  • Kecskebűvölők - AMC - 18:30
  • A mélység titka - Super TV2 - 21:00
  • Egyéjszakás kaland - Galaxy - 22:00
  • Árvaház - Film Cafe - 23:50
  • Bumeráng - Paramount Channel - 00:50

Távkapcsoló

Délelőtt 9 és 11 közt – ha már szabin vagyunk – nézzük meg a Normandiától Párizsig című kétrészes dokut a NatGeón, 15.15-től az OzoneNetworkön egy indiai útifilmet tekinthetünk meg, este pedig az RTL folytatja a Szulejmánt, amely úgy 800 ezer magyar kedvence. De este hattól mindenki tudja, mi van a tévében, vagy ha még nem sejti, hát hallani fogja a szomszédból, hogy allé-allé: pályára lép a magyar válogatott a világ legdrágább játékosával, Cristiano Ronaldóval felálló Portugália ellen.

Cristiano Ronaldo Forrás: AFP

Weöres Sándor: Ez én vagyok

Alvó egészen kicsi fej,

mellette bögre tej,

és nincsen égbolt.

Rég volt.

1913. június 22-én megszületett Weörös Sándor költő, író és műfordító - írja a Múltkor.hu. A szombathelyi születésű művész a pécsi tudományegyetem jogi, földrajzi és történelmi, majd filozófiai, esztétikai tanulmányokat folytatott, 1941 és 1950 között Pécsett, Székesfehérvárott és Budapesten különböző könyvtárakban dolgozott. Első verseivel az 1920-as évek végén jelentkezett. 1934-ben jelent meg első verses kötete Hideg van címmel. 1947-ben költözött Budapestre, később ösztöndíjjal a római Collegium Hungaricumba ment. Hazatérte után, az ellene irányuló - világszemlélete miatti - támadások következtében 1949-től hét éven át csak gyermekversei és műfordításai jelentek meg. Írt mesejátékokat, oratóriumdrámát és egyfelvonásos drámai költeményt is. Műfordítóként is kivételes teljesítményt nyújtott: műveivel a magyar fordításirodalom élvonalába emelkedett. Budapesten hunyt el 1989. január 22-én.

Weöres Sándor Forrás: MTI/Czika László

E heti mozipremierek

  • A Függetlenség napja - Feltámadás
  • A modell
  • Neon démon
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!