A menekülteket segítő Baba rágalmazásért perelhet

Baba, Migráns, Menekült
Beszélgetésünk közben egy kislány ült Baba ölébe, majd elaludt
Vágólapra másolva!
Perre készül Baba, a korábban menekülteket segítő nagydarab, tetovált aktivista, amiért nehézsúlyú, többszörösen büntetett előéletű bűnözőnek nevezték. Múltját nem tagadja, állítólag a Migration Aid vezetői is tudtak előéletéről.
Vágólapra másolva!

"Nem vagyok többszörösen büntetett előéletű, nem vagyok nehézsúlyú maffiózó sem, ahogy állítják rólam, ez rágalmazás. Beszéltem az ügyvédemmel, megtesszük a szükséges lépéseket, perelni fogjuk azt a lapot, illetve az újságírót, aki ezt írta rólam" – mondta az Origónak Toth Csaba Antal, aki Baba néven vált ismertté. A Keleti pályaudvarnál segítette a menekülteket Budapesten.

A Migration Aid tagja volt.

Azt, hogy hónapok óta egy újabb súlyos csalássorozat miatt folyik büntetőeljárás ellene, ami elől bujkálni próbált, a Ripost.hu írta.

Toth Csaba Antal az Origónak cáfolta, hogy valaha is rejtőzködött volna a hatóságok előtt, vagy hogy körözték volna őt. "A Keleti Pályaudvar előtt rengeteg rendőr volt, mindennap tolmácsoltam, legjobb tudásom szerint segítettem nekik, és persze a menekülteknek. Három hónap alatt talán elkaptak volna, ha tényleg köröznek" - mondta az a férfi, akinek saját bevallása szerint nincs nyugta, mióta a leleplezőnek szánt cikk megjelent róla: telefonon és interneten fenyegetik, Egyiptomban élő szülei aggódnak, nehogy baja essen.

A nyári beszélgetésünk közben egy kislány ült Baba ölébe, majd elaludt Fotó: Polyák Attila - Origo

A Ripost.hu a férfi múltjáról is írt. Szerintük Toth Csaba Antal "elképesztő bűnlistája" egy híres maffiózónak is >>becsületére<< válna". A cikkben az áll, hogy a férfi "legutóbb" 4 év 6 hónapot ült börtönben 25 rendbeli jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás, 10 rendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás, 10 rendbeli közokirat-hamisítás miatt.

Toth Csaba Antal az Origónak

nem tagadta, hogy büntetett előéletű.

Azt mondta, hogy 12 évvel ezelőtt kellett bíróság elé állnia, és több társával el is ítélték: előzetes letartóztatásban ült egy gazdasági bűncselekmény miatt, börtönbe viszont soha nem került.

Az újabb eljárásról szóló hírt sem cáfolta.

A róla írt cikket viszont egy gyűlöletkampány részének tartja, ami szerinte nem csak őt, hanem több ezer, menekülteket segítő civil munkáját mocskolja be.

"Hogy van az, hogy, amikor a rendőrökkel, a főváros képviselőivel tárgyaltam, amikor kellett a segítség, sosem került elő a büntetett előélet kérdése, csak most, amikor egy lap valamiért előrángatja?" - tette fel a kérdést.

Az Origo megkereste Zsohár Zsuzsannát, a Migration Aid nevű Facebook-csoport volt szóvivőjét. Ő azt mondta, Baba maga köszönte meg egy alkalommal a szervezet alapítójának, hogy - mint fogalmazott - "új életet kezdhetett". Baba ugyanakkor az Origónak azt mondta, ő nem beszélt soha múltjáról a Migration Aidben, és nem kellett új életet kezdenie, mivel nem maffiózó vagy gyilkos, csak fiatalabb korában hibázott.

A migránsokat segítő csoport ikonikussá vált alakja, Baba a Keleti pályaudvar előtti aluljáróban Fotó: Polyák Attila - Origo

Azt mind Baba, mind Zsohár Zsuzsa egymástól függetlenül cáfolta, hogy a Migration Aidhoz valaha is érkezett volna támogatás Soros György alapítványaitól. "Nem zárhatom ki, hogy valaki a nevünkkel visszaélve jutott ilyen forráshoz, ha ez bebizonyosodik, magam teszek feljelentést. Ez kötelessége mindenkinek, ha ilyen visszaélésről tud,

különben bűnpártolást követ el"

- mondta az egykori szóvivő.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője hétfőn sajtótájékoztatót is tartott az ügyben. A kormánypárt vizsgálatot követel a Migration Aidtől, és ha kell, más fórumokon is, mert "akár nagyon súlyos nemzetbiztonsági kockázata is lehet ennek az ügynek" - mondta a frakciószóvivő.

Babával nyáron az Origo interjút készített. Akkor azt mondta, hogy addig segíti a menekülteket, amíg munkájára szükség van. Akkor arról is beszélt, hogy a Keleti Pályaudvar előtt nagy gondot jelentenek a taxis hiénák, akik rárepülnek a migránsokra, főként a pénzesebb szírekre, és lehúzzák őket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről