Rossz munkakörülményeikre panaszkodnak a horvát rendőrök

Vágólapra másolva!
A rossz munkakörülményekre és a hiányos felszerelésre panaszkodnak a rendőrök a szerb–horvát zöldhatáron – közölte a Vecernji List című horvát napilap kedden.
Vágólapra másolva!

A lap arról cikkezett, hogy a rendőrség nem rendelkezik elegendő gépjárművel, ezért a rendőrök gyalogosan védik a szerb–horvát zöldhatárt az illegális határsértőkkel szemben. A határvédelmet ugyanakkor nehezíti a buja növényzet, az erdő tele van lódarazsakkal, méhekkel és vaddisznókkal, amelyek megtámadják az arra járót, ha veszélyeztetve érzik magukat – írta lap. A rendőröktől megkövetelik, hogy éjszaka, minden felszerelés nélkül egyedül járőrözzenek az erdőben. Aki ezt megtagadja, az ellen fegyelmi eljárást indítanak.

50-60 ember van szolgálatban

Egy-egy váltásban 50-60 ember dolgozik, hőkamerával és gépjárművel pedig csak a határrendészek rendelkeznek. A rendőrök gyalogosan járőröznek, szünet nélkül, egy percre sem hagyhatják el őrhelyüket – írja az újság.

Dolgoznak az embercsempészek

A lap arról is beszámolt, hogy a szigorú határvédelem ellenére az illegális bevándorlók mégis átjutnak a zöldhatáron. Míg korábban a migránsok az úttestek, villanyvezetékek vagy a vasúti sínek mellett gyalogoltak, mára új átkelőhelyeket találtak, ezért a rendőrség arra gyanakszik, hogy szervezett embercsempészettel állnak szemben.

A hétvégén migránsok egy csoportja, nem messze a szerb–horvát határtól, Sarengradban ellopott egy, a tulajdonos háza előtt parkoló autót, majd azzal szökött tovább az ország belsejébe. A rendőrök 20 kilométerrel távolabb megtalálták a gépkocsit az illegális bevándorlók nélkül.

Nem terveznek kerítést

Vlaho Orepic horvát belügyminiszter nemrég a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy csökkent az illegális határátlépések száma a nyári hónapokhoz képest, amikor naponta száz migráns próbált meg Szerbiából Horvátországba jutni, ezért szerinte nem lenne helyénvaló most drótkerítést telepíteni a határra. Kiemelte, nem számítanak a tavalyihoz hasonló migránsáradatra sem, a napi 10-15 határsértő pedig egyelőre nem indokolja, hogy megerősítsék a határvédelmet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!