Vágólapra másolva!
Az idei labdarúgó Európa-bajnokságon és a Copa Américán is olyan sztárcsapatok nyújtottak csalódást keltő teljesítményt, amelyek akár a végső győzelemre is esélyesek lettek volna. Elég csak az Eb-címvédő olaszokra gondolni, vagy az ötszörös világbajnok brazilokra, hiszen mindkét együttes azonnal elbukott az egyenes kieséses szakaszban. Legtöbb esetben a szövetségi kapitányokat teszik felelőssé a kudarcért, cikkünkben bemutatjuk, kik voltak azok az edzők, akik hatalmasat buktak a két nyári kontinenstornán.

A németországi labdarúgó Európa-bajnokságon a legtöbb sztárcsapat csak árnyéka volt önmagának, ez alól egyedül a végső győztes spanyol válogatott tekinthető kivételnek, amely az összes mérkőzését megnyerte a kontinenstornán. A spanyolok a címvédő olaszokat, a házigazda németeket, az utóbbi két vb-n döntőig jutó franciákat, valamint a sorozatban két Eb-finálét játszó angolokat is legyőzték, méghozzá meggyőző magabiztossággal. A spanyolok ugyan egyik sztárcsapatot sem ütötték ki több góllal, de a meccseiket nézve úgy tűnt, sokkal magasabb szinten vannak, mint az ellenfeleik. A pocsék teljesítményt nyújtó együtteseknél általában a szövetségi kapitányokat hibáztatják, és nehéz is lenne megdicsérni Luciano Spallettit, vagy Didier Deschamps-t az olaszok és a franciák játékáért. Az Eb-n megbukott edzők közé sorolhatjuk Gareth Southgate-et is, aki döntőig vezette Angliát, de a torna során az angol sajtó is durván kritizálta, amiért minden meccsen védekező felfogásban küldte pályára a játékosait.

Gareth Southgate is a megbukott edzők között
Gareth Southgate kétszer is Eb-döntőbe jutatta csapatát, de nyerni egyszer sem tudott
Fotó: AFP (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)

Luciano Spalletti és a címvédő olasz válogatott bukása

Az olasz válogatott a 2021-es Európa-bajnokságot megnyerte - a döntőben 11-es párbajban győzte le az angolokat -, ám a katari világbajnokságra nem jutott ki. Az utóbbi két vb-ről lemaradó csapatot három évvel ezelőtt Roberto Mancini repítette fel Európa-csúcsára, aki tavaly nyáron a távozás mellett döntött és elfogadta a szaúdi fociválogatott ajánlatát. 

Az olasz szövetség a Napolit 30 év után bajnoki címre vezető Luciano Spallettit nevezte ki a szövetségi kapitányi posztra, de az olaszok nagyot buktak az Eb-n. 

A címvédő már az első meccsén az Eb-k történetének leggyorsabb góljával hátrányba került Albánia ellen, ám akkor még fordítani tudott. Ezt követően az olasz csapat a spanyoloktól simán kikapott, a horvátok ellen pedig az utolsó pillantban egyenlített, így csoportmásodikként továbblépett. A svájciak elleni nyolcaddöntőben esélyük sem volt az olaszoknak, 2-0-s vereséggel estek ki a tornáról.

Euro 2024: Switzerland - Italy, Luciano Spalletti
Luciano Spalletti irányításával nagyot buktak az olaszok az Eb-n
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Hatvan nap múlva vissza kell térnünk a pályára, és nincs értelme azt gondolni, hogy ha változtatunk a szakmai stábon, akkor két hónap múlva megjelenik nálunk egy Mbappé" - 

mondta az olasz fociszövetség elnöke, nyíltan beismerve, hogy nem túl erős a válogatottjuk. 

"Sok dolgot kell még bizonyítanunk, de teljes elkötelezettséggel várom a folytatást. Tegnap tettünk egy nagy lépést hátrafelé, ami elfogadhatatlan, de azt hiszem, tudom, mire van szükség a jövőben" - tette hozzá a kemény kritikákat kapó Spalletti, aki végül maradhatott a posztján az Európa-bajnokság után.

Didier Deschamps gólképtelen és unalmas francia válogatottja

2012 nyara óta irányítja Didier Deschamps a francia válogatottat, amelyet három világversenyen juttatott be a döntőbe (2016-os Eb, 2018-as és 2022-es vb). Ezek közül egyet, az oroszországi világbajnokság fináléját nyerték meg a franciák, Deschamspnak szövetségi kapitányként az Eb-siker még nem jött össze. A németországi kontinenstornán Antoine Griezmannék elődöntőig jutottak, ám az egész tornán mindössze egyetlen akciógólt tudtak szerezni. Randal Kolo Muani fejjel talált be a spanyolok kapujába a döntőbe kerülésért vívott rangadón, viszont előtte csupán két öngólt és egy tizenegyest tudtak felmutatni a franciák. 

Kylian Mbappé az orrtörése miatt is csak szenvedett a tornán, a világsztár támadók csődöt mondtak, ilyen kevés rúgott góllal pedig csoda lett volna, ha Deschamps csapata megnyeri az Eb-t.

Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya elbukott a spanyolok ellen
Fotó: AFP (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)

Ha unatkozik, nézzen egy másik meccset, nem kell néznie. Ez egy Európa-bajnokság, és mostanáig mindenkinek nagyon nehéz volt. 

Lehet, hogy ez a játék nem ugyanaz, mint a múltban, de képesek vagyunk sok francia férfit és nőt boldoggá tenni az eredményeinkkel, amelyeket sikerült kihozni egy olyan időszakban, amikor sok minden történik otthon. Ha a svédek unatkoznak, elnézést, de ez annyira nem érdekel" - vetette oda dühösen az őket kritizáló svéd újságírónak Deschamps még a spanyolok elleni elődöntő előtt, amelyet aztán 2-1-re elveszítettek a franciák. A francia szövetség az Eb-kiesés után azonban nem menesztette az 55 éves szakembert, aki végül kitölti a 2026-os világbajnokságig szóló szerződését.

A horvátok, a belgák és a németek kapitánya is megmenekült a kudarc után

Az előző két világbajnokságon ezüst- és bronzérmes horvát válogatott ugyan nehéz csoportba került, Spanyolország, Olaszország és Albánia mellé, de mindössze 2 pontot gyűjtve esett ki a csoportkörben. Zlatko Dalic csapata az első meccsén 3-0-ra kikapott a spanyoloktól, az albánok ellen pedig csak 2-2-es döntetlent ért el. A horvátok az olaszok elleni rangadójukon egészen a 98. percig továbbjutásra álltak, de kaptak egy gólt az utolsó pillantban így kiestek. Dalic az Eb-kudarc után elismerte, hogy gyengén játszottak a tornán, ugyanakkor a bíró mellett még az UEFA-t és a FIFA-t is bírálta. 

"Nem tudom, honnan jött neki össze, hogy nyolc percet kell hosszabbítani. 

Nyolc éve erről beszélek, hogy az UEFA és a FIFA szemében még mindig mi vagyunk a kicsik, és senki sem foglalkozik velünk, magunkra maradtunk, 

csak magunkra számíthatunk a küzdelmekben" - mondta a horvát szövetségi kapitány, akinek a 2026-os vb után jár le a szerződése.

Euro 2024: Croatia - Italy
Az Eb-n megbukott edzők közé tartozik Zlatko Dalic is, akinek a csapata már a csoportkörben kiesett
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A belga válogatott egy olyan csoportból jutott tovább másodikként, amelyben minden csapat 4-4 pontot szerzett. Romelu Lukakuék csak a románokat tudták legyőzni a csoportkörben, a szlovákok elleni nyitómeccsükön sokkoló vereséget szenvedtek. Az ukránok elleni, kínzással felérő gól nélküli döntetlen után alaposan kifütyülték a belgákat a saját szurkolóik, Domenico Tedesco szövetségi kapitány pedig a találkozó után a német rendőrségre panaszkodott, mondván, miattuk rövidült le a bemelegítés és a mérkőzés előtti csapatmegbeszélés ideje. 

Aligha emiatt futballoztak pocsékul a belgák, akik a franciák elleni nyolcaddöntőben sem mutattak semmi különlegeset, és végül egy öngóllal estek ki. 

A belga "aranygeneráció" ismét elbukott, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy Szoboszlai Dominik korábbi lipcsei edzője hozza el a megváltást, bár a jövőjéről majd csak a 2026-os vb után döntenek.

Euro 2024: Ukraine - Belgium
Domenico Tedesco csapata pocsék teljesítményt nyújtva esett ki
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A házigazda német válogatottat a Bayern Münchennél is megfordult Julian Nagelsmann irányította az Eb-n, a 36 éves szakember a korábban megbukott Hansi Flicket váltotta a kispadon. A németek egy fölényes 5-1-es sikerrel ütötték ki a nyitómeccsen a skótokat, majd jött a magyarok elleni mérkőzés, ahol egy botrányos bírói döntésnek köszönhetően szereztek vezetést. Marco Rossi csapatát végül 2-0-ra győzte le a német együttes, amely Svájc előtt csoportelsőként lépett tovább. 

A nyolcaddöntőben a németek újabb elképesztő játékvezetői ítéleteknek köszönhetően ejtették ki a dánokat, ám a legjobb nyolc között a spanyolokkal már nem bírtak, 

pedig azon a meccsen is kaptak segítséget, ugyanis rengeteg szabálytalansága ellenére a visszavonuló Toni Kroos végig a pályán maradhatott. Németország Eb-győzelem reményében lépett pályára a hazai Eb-n, de a végső győztes Spanyolország szintjétől még nagyon messze van. A katari vb-hez képest jobban futballoztak a németek, de még az elődöntőig sem tudtak eljutni, ám egyelőre úgy tűnik, a 2026-os világbajnokságnak is Nagelsmann vezetésével vágnak neki.

A Julian Nagelsmann vezette német válogatott csak a negyeddöntőig jutott a hazai rendezésű Eb-n
Fotó: AFP (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)

Gareth Southgate és az angol válogatott újabb Eb-döntőt bukott el

Talán furcsa dolog bukásról beszélni egy olyan szövetségi kapitány esetében, aki döntőbe juttatta a csapatát, ám aki látta az angol válogatott Eb-meccseit, az talán nem vitatkozik ezzel a kijelentéssel. Anglia hemzseg a sztároktól, hiszen a támadósorban ott van Harry Kane, Phil Foden, Bukayo Saka és Jude Bellingham is, mégis a mérkőzései többségén "csalta" a futballt, és addig nem csinált semmi érdemlegeset, amíg hátrányba nem került. Gareth Southgate védekező felfogású együttese a csoportkörben csak két gólt lőtt és öt pontot szerzett, így is első helyen lépett tovább az egyenes kieséses szakaszba. A szlovákok elleni nyolcaddöntőben az utolsó pillanatban menekültek meg a vereségtől az angolok, a svájciakkal szemben tizenegyespárbajban mentek tovább, a hollandok ellen pedig szintén egy hosszabbításban lőtt találat hozta a sikert.

A berlini döntőben csak felvillanásaik voltak az angoloknak, a spanyol válogatott teljesen megérdemelten hódította el az Eb-trófeát. 

Southgate a torna során az angol sajtótól is rengeteg kritikát kapott, amiért túlzottan védekező taktikával küldte pályára a focistáit, 

majd néhány nappal a finálét követően be is jelentette a lemondását. Az angolok két Eb-döntőbe is bejutottak az 53 éves szakemberrel, de mindkét alkalommal elbuktak, így a nagy áttörés továbbra is várat magára, hiszen már 58 éve - az 1966-os vb óta - nem nyertek világversenyt.

Euro 2024: Spain - England
Gareth Southgate lemondott az újabb elveszített Eb-döntő után
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Megbukott edzők a Copa Américán

A németországi Európa-bajnoksággal egy időben zajló Copa Américán minden bizonnyal a legtöbb szurkoló azt várta, hogy a döntőben majd Argentína-Brazília rangadót rendeznek. Előbbi csapat bejutott a fináléba és meg is nyerte a tornát, ám utóbbi már a negyeddöntőben búcsúzott. Az előjelek sem az ötszörös világbajnok braziloknak kedveztek, Ronaldinho már a torna előtt azt mondta, nem hajlandó nézni a válogatott meccseit a Copán, mert ez a legrosszabb brazil csapat, amit valaha látott. Dorival Junior szövetségi kapitány együttese nem is nagyon tudott rácáfolni erre, a csoportkörben csak Paraguayt tudta legyőzni, és Kolumbia mögött jutott tovább a negyeddöntőbe, ahol Uruguay-jal találkozott.

Football: Copa America 2024 - Quarter final: Uruguay v Brazil
Dorival Junior vezetésével csak negyeddöntőig jutott a brazil válogatott a Copa Américán
Fotó: AFP

Sárga lapos eltiltása miatt a Real Madrid sztárja, Vinicius Junior nem léphetett pályára ezen a meccsen, de a brazilok a 74. percben emberelőnybe kerültek, mégsem tudtak gólt szerezni a rendes játékidőben és a kétszer 15 perces ráadásban sem. Végül tizenegyespárbaj döntött, amelyben Marcelo Bielsa játékosai bizonyultak jobbnak, így az uruguayi válogatott továbbjutott, a brazilok pedig szégyenszemre kiestek. 

Az év elején kinevezett Dorival Junior a kiesés után már a 2026-os vb-selejtezőkre tekintett, és azzal védekezett, hogy még csak nyolc meccsen irányította az együttest, amelynek teljes átalakuláson kell átesnie, 

a folyamatot pedig végig kell vinni. A Copa-kudarc ellenére a brazil szövetség egyelőre bízik a 62 éves szakemberben, és vele tervezi a vb-felkészülést. 

A 16 csapatos Copa América idején nem minden válogatottnál voltak elnézőek a kiesést követően. Az Egyesült Államok rendezte az idei kontinenstornát, emellett az ország a 2026-os vb társrendezője is lesz. Az amerikai együttes azonban már a csoportkörben kiesett, ezt követően pedig Gregg Berhalter szövetségi kapitányt ki is rúgta a szövetség. A két év múlva esedékes világbajnokság másik társrendezője, Mexikó sem élte túl a csoportkört a Copán, ezért Jaime Lozanónak is mennie kellett. A paraguayi válogatottnál is nagyon nehezen emésztették meg azt, hogy az együttes pont nélkül, 3-8-as negatív gólkülönbséggel zárta a tornát, emiatt Daniel Garnero szövetségi kapitányt és a teljes stábját menesztették a kiesés után.

United States v Uruguay - CONMEBOL Copa America USA 2024
A 2026-os, részben hazai rendezésű világbajnokságon már nem Gregg Berhalter fogja irányítani az amerikai válogatottat
Fotó: Getty Images via AFP

Kapcsolódó cikkek

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!