Fidesz: egyetlen illegális bevándorló sem lépheti át a határt

Halász János beszél frakcióülés Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a frakció szóvivője.
Vágólapra másolva!
A két bangladesi migráns igenis illegális gazdasági bevándorló volt, és a magyar törvények szerint határt sértettek, vagyis jogosan küldték vissza őket Görögországba, nem jár nekik kártérítés - ezt mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője. Felháborító, hogy a Soros által támogatott szervezetek fenyegetik Magyarországot - tette hozzá.
Vágólapra másolva!

A politikus arra reagált, hogy a Magyar Helsinki Bizottság közzétett az Index hírportálon egy írást „Ha nem megy szép szóval, perelünk" címmel.

Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese újra arra szólította föl a kormányt, hogy ne fizesse ki a perköltséget Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Ebben az általuk képviselt két bangladesi migráns ügyében Magyarországot elmarasztaló strasbourgi bírósági ítéletről van szó, illetve arról, hogy a Fidesz követelte a kormánytól: ne fizesse ki a megítélt pénzt a Helsinki-bizottságnak. A szervezet szerint az államnak törvényi kötelezettsége a megítélt ügyvédi munkadíj kifizetése.

A két érintett bevándorló azóta eltűnt

A strasbourgi bírósági szerint Magyarország megsértette az emberi jogok európai egyezményét, amikor a két bangladesi migránsnak nem adott menekültstátust, mert a Görögországba való visszaúton veszélyben lettek volna. Igaz, sem Szerbia, sem Macedónia, sem Görögország nem számít veszélyes államnak. Ráadásul a két kiutasított bangladesi nem is érkezett meg Görögországba, hanem eltűnt, így kérdéses például, hogyan lehetne nekik kifizetni a fejenként megítélt hárommillió forintos kártérítést.

Halász János felháborítónak nevezte a nyilatkozatot, kijelentve: a magyar törvények egyértelműek, egyetlen illegális bevándorló sem lépheti át a határt. A politikus újból felszólította a kabinetet, hogy

A frakciószóvivő szerint a Magyar Helsinki Bizottság gyakorlatilag elismeri, hogy „működik a migránsbiznisz”, követeli a perköltséget, és „elismerték azt is, hogy ha akarják, akár degeszre kereshetik magukat”.

– mondta, megjegyezve, hogy ha minden egyes visszautasított vagy idegenrendészeti eljárás alá vont migráns miatt beperlik Magyarországot, akkor 15 ezer migránssal számolva „a Soros-szervezetek több mint 40-50 milliárdot kaszálhatnak a migránsbizniszben”.

Halász János hozzátette: „Fenyegetik és zsarolják Magyarországot, amikor azt mondják, hogy készek lemondani a pénzről, ha Magyarország visszavonja a bevándorlási szabályok szigorítását, máskülönben, ha nem megy szép szóval, akkor perelnek”.

Arra a felvetésre, hogy - ahogy azt az Origo megírta - a CEU melletti tüntetésen főként külföldiek vettek részt, a szóvivő úgy reagált: nyilván más politikai üzenete van, ha például a Békemeneten 400 ezer döntően magyar ember vonul fel az ország érdekeinek megvédéséért, és egészen más, ha néhány ezren tüntetnek, köztük sok külföldi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!