A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Juhász Pétert cserbenhagyták, ráadásul a sajátjai

Együtt sajtótájékoztató, Juhász Péter
Vágólapra másolva!
Kormánybíráló sajtótájékoztatót készült tartani Juhász Péter az Együtt elnöke. Meg is jegyezte, hogy milyen sokan gyűltek össze, de azt nyilván ő is pontosan tudta, hogy a felfokozott érdeklődés annak szól, hogy úgy tűnik, a baloldali összefogást ezúttal annak az Együttnek sikerült jégre tennie, amelyet gyakorlatilag senki nem ismer.   
Vágólapra másolva!

Ha nem segít, legalább ne ártson - mindösszesen ennyit kellett volna szem előtt tartania az Együttnek, mielőtt elindította volna a nagy Karácsony-sztorit. Mint arról az Origo is beszámolt, vasárnap előkerült egy hangfelvétel, amelyet titokban rögzítettek az Együtt december eleji elnökségi ülésén, és amelyen az hallatszik, ahogy Karácsony Gergely zuglói polgármester, az Együtt-Párbeszéd duó utóbbi miniszterelnök-jelöltje kifakad. A 40 másodperces anyagon Karácsony a következőket mondja:

Négy hónappal az országgyűlési választások előtt tehát az a helyzet, hogy az összefogásra játszó ballib tömb egyetlen talpon maradt miniszterelnök-jelöltje azon kesereg, hogy minek lett ő miniszterelnök-jelölt. Ennél még Botka László bukása is szebbre sikerült.

Jár a taps Forrás: MTI/Marjai János

A hanganyag kiszivárgásának persze előzményei vannak. Karácsony esetében az, hogy rájött, hogy szerencsétlenkedhet ő az Együtt-Párbeszéd szövetség élén, félig kimondott közös miniszterelnök-jelöltként, de egy 1 százalékos lovon ülni nem annyira vonzó. Pláne úgy, hogy közben az ugyancsak döglődő, de mégiscsak 9-10 százalékot tudó szoci ló felkínája magát. Így aztán át is nyergelt, az MSZP elnöksége pedig bejelentette, hogy, támogatják Karácsony Gergelyt, hogy ő legyen "a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje". Apró szépséghiba, hogy a baloldal közös miniszterelnökéhez először közös baloldal is kellene, de az nincs, és nem is lesz.

Az összefogás politikai délibábjának koporsójába az utolsó szeget éppen az Együtt verte be azzal, hogy nem tudtak uralkodni magukon, és bosszút álltak a kétségkívül pofátlanul távozó Karácsonyon.

Az ominózus hanganyag kiszivárogtatásában ugyanis Juhász Péterék nyakig benne vannak, az Origo információi szerint legalábbis a hanganyagot nem más, mint az Együtt alelnöke, Berkecz Balázs rögzítette. Így jutottunk el a párt elnökének mai sajtótájékoztatójáig.

Senki nem ért semmit

Mielőtt átvennénk azt a maszlagot, amit Juhász előadott, érdemes néhány vonatkozó nyilatkozatot idecitálni. Karácsony Gergely már az ügy kipattanása napján úgy nyilatkozott, hogy pontosan tudja, ki a bűnös. Az ATV Start című műsorában tovább szűkítette a kört, és közölte, hogy nem Juhász Péter és nem is Szigetvári Viktor (Együtt, Országos Politikai Tanács elnöke) a szivárogtató. Amikor viszont Berkecz Balázsról kérdezték, csak annyit mondott, hogy

Ígéretet tett, hogy a választások után majd felfedi a lapokat, és arról is beszélt, hogy tudomása szerint az Együttnél is azonosították a renitenst, akit "irgalmatlanul lecsesztek". A Népszavának arról is beszélt, hogy az Együtt elnökségének egyik tagja követte el az akciót. Ehhez jön Juhász Péter a Magyar Nemzetnek adott fura nyilatkozata, amelyben először azt állította, hogy "nincs birtokában annak az információnak", hogy ki a tégla, majd később félreértésre hivatkozva pontosított arra a verzióra, hogy "nem áll módjában kiadni azt az információt", hogy ki borított Karácsonyról.

A törésvonalak előtt Juhász Péter Forrás: Csudai Sándor - Origo

Ehhez képest Szigetvári Viktor az ATV-ben már azt állította, hogy nem ugyanaz a személy készítette a hangfelvételt, mint aki kiszivárogtatta, és hozzátette, hogy az utóbbi nem az Együtt soraiban keresendő. A felvételről egyébként azt is közölte, hogy azt telefonnal rögzítették. Berkeczet egész nap kerestük, de nem reagált.

Mindebből a következők állapíthatók meg:

  1. Karácsony tudja, de csak a választások után hajlandó beszélni.
  2. Juhász is tudja, de nem akarja megmondani.
  3. Szigetvári is tudja, de szerinte az Együtt csak a hangfelvétel elkészítésében sáros.
  4. Berkecz eltűnt.

Fekete lyuk a Nagymező utcában

Ennek fényében viszonylag tisztának tűnt a kép, és ha még abban kár is volt reménykedni, hogy Juhász az Együtt Nagymező utcai székházában majd megnevezi a téglát, valamiféle beismerésre azért lehetett számítani.

Ehhez képest semmivel nem lettünk okosabbak.

Juhász egyedül annyit közölt, hogy ma az elnökség tárgyalni fog egy vizsgálatról, amely az eset kapcsán történt, de hogy ennek mikor lesz eredménye, azt nem tudta megmondani. Ezentúl viszont mindent tagadott. Azt is, hogy a hangfelvétel egyáltalán az Együtt elnökségi ülésén készült volna, és azt is, hogy pártjának köze lenne a hanganyaghoz. Amikor felvetettük neki, hogy ez az állítása szembe megy a Magyar Nemzetnek elmondottakhoz képest, mindösszesen annyit sikerült kiszednünk belőle, hogy Juhász ugyan beszélt az ügyben Berkecz Balázzsal, dehogy miről, az titok. Arra a kérdésre pedig, hogy szerinte mi motiválta ezt a botrányt, úgy reagált, hogy ezt ő sem érti, és szerinte a hangfelvétel nyilvánosságra hozásával

Ez tényleg szomorú is lenne, ha a cserbenhagyó történetesen nem az Együttből érkezett volna. Így viszont a szokásos bénázáson túl mást ezúttal sem üzen a választóknak a ballib politikai erő. Itt tartanak négy hónappal az országgyűlési választások előtt: összefogást akarnak, de az erre kapható utolsó, még víz felett lévő miniszterelnök-jelöltet saját kezűleg vadásszák le.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!