A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Magyarország nem fogadja el az uniós költségvetést

KOVÁCS Zoltán; GULYÁS Gergely
Budapest, 2018. június 5. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) a Kormányinfó - Mit, miért tesz a kormány? címmel tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. június 5-én. Mellette Kovács Zoltán kormányszóvivő. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió költségvetési tervezete a 2021-27-es időszakra vonatkozóan a jelenlegi formájában elfogadhatatlan a magyar kormány számára, de hajlandóak vagyunk a kompromisszumra – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A Miniszterelnökség vezetője elmondta, hogy a tervezet a szegényektől elvenne és a gazdagoknak adna forrásokat. A politikus szólt arról is, hogy várhatóan nem lesz döntés a kötelező kvótáról a június végi uniós csúcson. 
Vágólapra másolva!

A 2019-es költségvetésről számolt be először Gulyás Gergely. Reális helyzetértékelésből indul ki a 2019-es büdzsé, így teljesen reális a 4,1 százalékos növekedés és az 1,8 százalékos hiány. Ez a biztonság, a növekedés, a családtámogatás és a teljes foglalkoztatottság költségvetése – jelentette ki a Miniszterelnökség vezetője. A növekedési kilátások nagyon jók, amit alátámasztanak az idei első negyedéves kimagasló adatok, amire 15 éve nem volt példa. Gulyás bejelentette, hogy

40 ezer forintra nő a kétgyermekes családok által igénybevehető adókedvezmény.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a fejlesztésekre és a beruházásokra jelentős források vannak, több mint 4000 milliárd forint. Csökken a szociális hozzájárulási adó is 19,5-ről 17,5 százalékra. A Miniszterelnökség következő évi programja közül kiemelkedik a modern városok program, amire 150 milliárd forint jut. Gulyás szólt arról is, hogy Budapestet és az agglomeráció kérdéseit egységesen kell kezelni, így az elővárosi közlekedést össze kell hangolni.

Elfogadhatatlan az uniós tervezet

Az Európai Unióval fennálló kapcsolatokról azt mondta, csak az intézményesített együttműködésben lehet Magyarország jövője. A kormány szerdán európai uniós ügyekben tartott ülést, és ezek havi szinten rendszeresek lesznek – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője. A mostani megbeszélésen a legfontosabb kérdés az EU tervezett költségvetése volt.

Ez a költségvetés több szempontból elfogadhatatlan Magyarország számára, de nyitottak vagyunk a tárgyalásokra –

mondta Gulyás. Ez a javaslat azokat az országokat bünteti, akik teljesítményt mutattak fel az elmúlt években – tette hozzá.

Azok a tagállamok kerülnek jobb helyzetbe, akik nem tartották be a költségvetési fegyelmet, miközben magasabb az életszínvonaluk, mint Magyarországé. Azt az elvet szeretnénk rögzíteni, miszerint csak olyan költségvetést támogat a magyar kabinet, ami nem bünteti azokat, akik teljesítményt mutattak fel – mondta a politikus. A brexitben alapvető szerepe van az Európai Bizottságnak, miközben semmilyen felelősségvállalás nem történt a részükről.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy Magyarország nem fogadja el az EU tervezett költségvetését Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Első helyen a határvédelem

Tisztában vagyunk vele, hogy a brexit miatt csökken az uniós büdzsé összkerete, de a csökkenés mértékét arányosan kellene a tagállamok között szétosztani. A szegényektől vesz el, és a gazdagoknak ad a mostani tervezet – mondta Gulyás.

Nem fogadható el olyan költségvetés, ami az uniós polgároktól pénzt vesz el, és a migránsoknak ad –

tette hozzá. A költségvetésnek támogatnia kell a nemzeti határvédelmet – mondta a Miniszterelnökség vezetője. Leginkább a brüsszeli bürokrácián lehetne spórolni. Külön kiemelte, hogy a tervezet szerint a vámbevételeket tagállami szinten a felére csökkentené a javaslat.

Gulyás elmondta, hogy

a szerződésekkel szemben áll, hogy az EB politikai testületként tekint magára, és ez nagyon sok kárt okozott.

Politikai előterjesztés a költségvetés, és nem szolgálja az uniós polgárok érdekét. Gulyás szerint egy burkolt uniós szerződésmódosítás a költségvetési tervezet, és így ellentétes a lisszaboni szerződéssel, mivel jogállami klauzulákkal kapcsol össze kifizetéseket. Az OLAF sem lehet a politikai zsarolás eszköze. Jól mutatja, hogy a szervezet vizsgálatainak 52 százaléka abban a hét országban végzi, akik ellenzik az európai ügyészség létrehozását – mondta Gulyás.

A migráció ügyéről azt mondta a Miniszterelnökség vezetője, hogy várhatóan nem fogadják el a kötelező kvótát a júniusi uniós csúcson. Az erőviszonyok megváltoztak, és több szövetségesünk van, mint néhány évvel ezelőtt – mondta Gulyás.

Változás lehet a nemzetközi környezetben

Gulyás Gergely egy kérdésre elmondta, a kormány nem tárgyalt arról, hogy az önkormányzati dolgozók utalványban kaphatnak béremelést. A munkaerőhiányra vonatkozó felvetésre a politikus azt mondta, hogy a kormány idejében lépett a duális képzés bevezetése révén. A kabinet támogatja a diákmunka kiterjesztését és a nyugdíjasok foglalkoztatása is könnyebb lesz.

Gulyás Gergely a jövő évi egészségügyi büdzséről azt mondta, hogy

a 101 milliárdos pluszból elkerülhető lesz a kórházi adósságállomány szokásos kialakulása,

de más egészségügyi fejlesztésekre is jut majd. Nem várható, hogy a 2008-as világgazdasági válsághoz hasonló jelenség kialakuljon, de vannak olyan jelek, amik azt mutatják, hogy változás lehet a nemzetközi környezetben – mondta egy másik kérdésre a politikus.

Gulyás: Azz OLAF vizsgálatai nem pártatlanok Forrás: MTI/Mónus Márton

Nem pártatlan az OLAF

A hajléktalanságot érintő alkotmánymódosításról azt mondta, hogy az csak október 15-től lépne életbe, így a hideg idő miatt védelmet jelentene az érintetteknek. Az OLAF esetében a Magyarországgal szembeni eljárásoknál nem adottak a pártatlan vizsgálat feltételei – mondta egy másik kérdésre a Miniszterelnökség vezetője.

Véget érhet a Golgota kálváriája, a kormány tárgyal Pákh Imrével – mondta Gulyás Gergely egy másik kérdése. Én a tízhetes nyári szünidő mellett állok, de

a kormány maximálisan támogatandónak tartja, hogy bárki saját kérésre kéthetes táborba mehessen –

jelentette ki a politikus egy másik kérdésre.

Gulyás egy másik kérdésre azt mondta, a kormánynak nincsen hatásköre abban, hogy minden balatoni településen van-e, vagy nincs-e szabadstrand. A növekvő kereslet miatt emelkednek az árak a Balatonnál, ami az általános béremelésnek is köszönhető.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!