Orbán Viktor: A cél az európai demokrácia helyreállítása

TUSK, Donald; ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2018. június 28. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján az esemény első napján, 2018. június 28-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Az európai demokráciát helyre kell állítani, mivel az európai vezetők nem azt teszik, amit az európai emberek szeretnének - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az uniós csúcs előtt Brüsszelben. A magyar kormányfő szerint az európai emberek nem akarnak több migránst, akiket pedig beengedtek az EU-ba, hazaküldenék. A csütörtökön kezdődő uniós csúcson a migráció kérdése áll a középpontban. 
Vágólapra másolva!

A mostani célunk, hogy helyreállítsuk a demokráciát Európában – mondta Orbán Viktor Brüsszelben az uniós csúcs előtt rövid sajtónyilatkozatában. A kormányfő kifejtette, hogy az európai demokrácia megbicsaklott, mivel az európai vezetők nem azt csinálják, amit az emberek elvárnak tőlük.

„Az emberek két dolgot akarnak: az egyik, hogy ne engedjünk be több migránst, egy nagyon erős határőrizetet akarnak. Valamint azt, hogy akik már bejöttek, azokat vigyük vissza”

- fogalmazott. A kérdés, hogy ebbe az irányba mozdulunk-e el - fejtette ki a kormányfő.

Orbán Viktor: Az európai demokráciát helyre kell állítani Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Szerencsére az előttünk fekvő javaslat tartalmaz ilyen elemeket, mint például, hogy az EU-n kívül állítsunk fel menekülttáborokat - mutatott rá a miniszterelnök. Van esély arra, hogy az európai demokrácia újjáépítése irányába induljunk el, mi a demokraták táborához tartozunk - tette hozzá.

Nem demokratikusan semmilyen európai értékét nem lehet képviselni - mondta Orbán. A demokrácia helyreállítása a következő hónapok feladata, amelynek a végére a jövő év elején esedékes európai parlamenti választásoknak kell pontot tennie - tette hozzá a miniszterelnök. Ahhoz, hogy európai megoldás legyen a demokráciát újra kell építeni, és ebben Magyarország kész részt venni - zárta szavait.

Tusk: Szigorú határvédelem kell

Mindenekelőtt az Európai Unió külső határainak szigorúbb védelmét kell megoldani, ez közelebb vihet a rendezéshez a migráció belső dimenziójának ügyében is - jelentette ki az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk megerősítette, hogy javaslatot fog tenni a Földközi-tengerből kimentett bevándorlók biztonságos elhelyezésére és menedékkérelmük elbírálására Európán kívül létrehozandó központok felállítására. "Egyesek túl keménynek tartják a migrációs javaslataimat.

De higgyék el, ha nem jutunk ezekről egyezségekre, akkor igazán kemény javaslatokat fognak látni igazán kemény fickóktól" -

fogalmazott.

Gyors megoldást sürget Merkel

Mielőbb megoldást kell találnia az Európai Uniónak a külső határok védelmének és a menedékkérők tagországok közötti "másodlagos mozgásának" kérdésére - jelentette ki a német kancellár. Angela Merkel azon véleményének adott hangot, hogy komoly eredményeket sikerült elérni az elmúlt években, de vannak még rendezésre váró ügyek a migrációt illetően.

Angela Merkel német kancellár szerint mielőbbi megoldás kell a migrációs válság ügyében Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

"Beszélhetünk arról, hogy más országokban, például Észak-Afrikában kössenek ki a mentőhajók, de tárgyalnunk kell ezen országokkal, nem dönthetünk a fejük felett. Az EU-Törökország megállapodásba mindkét fél beleegyezett, így kell most is eljárni" - mondta.

"A külső határok védelme egyesíti Európát.

A sok menekültet befogadó országoknak támogatásra van szükségük (...) De a menekültek és a migránsok nem választhatják meg, hogy melyik országban nyújtsanak be menedékkérelmet" - tette hozzá.

Az Európai Unió külső határvédelmének megerősítésével a tagállamok közötti szolidaritásról szóló vita is egyszerűbb lesz - közölte a belga miniszterelnök. Charles Michel azon véleményének adott hangot, hogy az emberi méltóság és

a mozgásszabadság uniós alapértékei nem akadályozhatják meg az EU-t abban, hogy jobban, hatékonyabban védje a határait.

A kormányfő ezzel kapcsolatosan támogatásáról biztosította a Földközi-tengerből kimentett bevándorlók elhelyezésére és menedékkérelmük elbírálására Európán kívül létrehozandó úgynevezett partraszállási központok létrehozását.

Lengyelország sem akar kvótát

A visegrádi négyek és Emmanuel Macron francia elnök találkozója délután kettő órakor kezdődött. A Politico egy közép-európai illetékestől úgy értesült, hogy a felek konstruktív megbeszélést folytattak.

Mateusz Morawiecki, Lengyelország kormányfője a csúcs előtt arról beszélt, hogy

Csak a határok megvédéséről van értelme beszélni - tette hozzá.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő sem kér a kvótákból Forrás: NurPhoto/Maciej Luczniewski/NurPhoto/Maciej Luczniewski

Olaszország adott esetben vétózna

Az európai uniós csúcstalálkozó migrációügyi zárónyilatkozatának megvétózásával fenyegetett Giuseppe Conte új olasz kormányfő, amennyiben a tagállami vezetőknek nem sikerül kielégítő megoldásra jutniuk Olaszország szempontjából. „Konkrét lépéseket várunk.

Amennyiben ilyen helyzet áll elő, akkor nem lesznek közös nyilatkozatok” - mondta Conte. Hozzátette, Olaszország megoldási javaslatokkal érkezett a csúcsra, amelyek szerinte észszerűek és teljes mértékben megfelelnek az uniós alapértékek szellemének. „Olaszországnak nem szavakra, hanem tettekre van szüksége” - fogalmazott.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök vétóval fenyegetett Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Csúcs a német belpolitikai válság árnyékában

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök négy pontban, többek között a migráció megállításának az ügyében határozottan képviseli majd a magyar emberek akaratát a csütörtökön kezdődő uniós csúcson - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő. Egész Európában érvényesülnie kell a nép akaratának az illegális bevándorlás kezelésének tekintetében - tette hozzá.

A brüsszeli csúcs egyébként a bevándorlásellenes államok sikerét hozhatja, mivel várhatóan nem születik döntés a dublini rendszer reformjáról, így nem lesz kötelező kvóta sem.

A csúcs egyben Angela Merkel német kancellár bukásának az előszelét is hozhatja,

mivel a német belpolitikai válság miatt a politikusnak közös európai megoldást kellene tető alá hoznia migrációs ügyben. Ha ez nem történik meg, akkor széteshet a CDU-CSU szövetsége, ez pedig a kormánykoalíció végét is jelentheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!