Halálkamion: vádat emeltek a banda eddig szökésben lévő tagja ellen

Parndorf, Ausztria, halálkamion, embercsempészet, A4-es autópálya autópálya EGYÉB TÁRGY Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS helyszínelés kordon KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY nyomozó ÖLTÖZÉK rendőr SZEMÉLY TÁRGY teherautó védőöltözék védőruha Parndorf,
Parndorf, 2015. augusztus 27. Védőruhába öltözött helyszínelők vizsgálnak egy teherautót az A4-es autópályán Pandorf közelében 2015. augusztus 27-én. A járműben menekültek holttestére bukkantak, egyes sajtóértesülések szerint akár az ötvenet is elérheti a halottak száma. A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható. (MTI/EPA/Roland Schlager)
Vágólapra másolva!
A nemzetközi embercsempészbanda tagja eddig szökésben volt, nemzetközi elfogatóparancs alapján nyáron fogták el. A bolgár férfi rendszeresen részt vett a migránsok szállításában, minden alkalommal  nagyon kis helyre zárta be őket, úgy, hogy levegőt is alig kaptak.
Vágólapra másolva!

A júliusban elfogott 39 éves férfi 2015-től vett részt a migráns embercsempészetben.

Az ügyészség közleménye szerint

Bulgáriában toborzott, utasításokat adott nekik, és ő fizette ki a szállításokért járó pénzt.

Emellett előfutárként is részt vett az egyes akciókban, figyelte az utakon a rendőröket, és telefonon tartotta a kapcsolatot a banda többi tagjával, ha kellett jelzett is. Amikor a 71 ember meghalt, pont nem volt ott.

Parndorf, 2015. Ebben a teherautóban fulladt meg a 71 ember Forrás: MTI/EPA/APA/Roland Schlager

Másik három szállításban viszont részt vett: Domaszéken 18 embert zsúfoltak be egy kocsiba, többek között a csomagtartóba is, majd megállás nélkül az ausztriai Nickelsdorfba vitték őket. Később egy kisteherautó ablaktalan, világítás nélküli, 8 négyzetméteres rakterébe 24 embert zsúfoltak be, nem sokkal később pedig egy autóval és egy kisteherautóval összesen 40 embert vittek Németországba.

Minden alkalommal óriási volt a zsúfoltság, vizet nem adtak az embereknek, és levegő is alig volt a kis helyeken.

A letartóztatásban lévő férfit az ügyészség csempészett emberek sanyargatásával, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészéssel vádolja. Már kérték a vagyona elkobzását, hogy kerüljön fegyházba, illetve, hogy utasítsák ki Magyarországról.

A parndorfi "halálkamion" ügyében első fokon 25-25 évre ítéltek négy embercsempészt, egy afgán és három bolgár férfit.

2015 augusztusában 71 migránst zártak be egy sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba Mórahalomnál. Az 59 férfi, 8 nő és 4 gyerek még Magyarországon gyötrelmes körülmények között megfulladt. Az embercsempészek a hűtőkamiont az ausztriai Parndorf közelében hagyták és elmenekültek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!