A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Minden kész ahhoz, hogy kiemeljék a Hableányt

TEK, sajtótájékoztató, 2019.06.10., Hableány, baleset, Margit híd
Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag minden a helyén van, és készen állnak, hogy a Hableányt kiemeljék a Duna mélyéről – mondta el a Terrorelhárítási Központ osztályvezetője. A Hableány május 29-én süllyedt el a fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kétfős magyar személyzetével, miután a Viking nevű, jóval nagyobb szállodahajóval ütközött. Mindössze hét embert tudtak kimenteni, hét ember holttestét még aznap megtalálták, 13-at pedig az azóta eltelt időszakban, nyolc embert még keresnek.
Vágólapra másolva!

- mondta el a néhány perce befejeződött sajtótájékoztatóján Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítás Központ osztályvezetője.

Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítás Központ osztályvezetője Fotó: Szabó Gábor - Origo

A négy hajó - amelyet Jasenszky Nándor úszóműnek nevezett - összeigazítása nem egyszerű. Ha minden elkészült, akkor van lehetőség arra, hogy a csigákat a helyükre akasszák. Ezután a szakemberek méréseket végeznek. Ezután az lesz a legfontosabb, hogy minden kötelet úgy húzzanak, ahogy kell.

Azt, hogy ez mikor történhet meg, nem lehet megmondani. Azt viszont Jasenszky Nándor elmondta, hogy ez szinte biztosan nem délután fog megtörténni, akkor ugyanis a bárkán, ahol több szakember dolgozik, ötven fok meleg van.

TEK, sajtótájékoztató, 2019. 06. 10., Hableány, baleset, Margit híd Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Terrorelhárítás osztályvezetője elmondta, hogy megszenvedtek a szakemberek a kötelekkel, a hevederek folyamatosan elmozdultak. Pedig, ahogy fogalmazott, fontos, hogy minden a helyén legyen. Már csak azért is, mert

egy 70 éves hajó van a víz mélyén, amelynek ugyan volt hajózási engedélye, azt azonban nem lehet megmondani, hogy pontosan milyen állapotban van. Ami pedig még több kérdést vet fel, hogy milyenek a Hableányon a sérülések, milyen károk keletkeztek rajta, mielőtt elsüllyedt,

ahogy a szakember fogalmazott, milyen gyengítések vannak a testen.

– tette hozzá.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Először egy nagyon lassú emelési eljárás zajlik majd, ekkor mozdítják majd el a Hableányt az aljzatról. Jasenszky Nándor szerint ez a legkritikusabb folyamat.

Azt is elmondta, hogy először majd a hajó hídja jelenik meg. Ekkor állapítják meg, hogy vannak-e a hajóban holttestek. Az átvizsgálást a katasztrófavédők végzik majd. Ha vannak áldozatok a hajón, őket kihozzák, ezután folytatják az emelést.

Ha a búvárok jelzik, hogy minden rendben, a Clark Ádám emeli ki a Hableányt, amelyet a tervek szerint egy másik hajón rögzítenek és vontatnak el. Ezután a roncsot a rendőrök veszik át. Többek között szemlét végeznek majd rajta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!