A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Korszakváltás a bírósági ügyintézésben

bíróság ítélet Ötven évnyi börtönnel sújtották Hondurasban egy környezetvédő aktivista gyilkosait
illusztráció
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek fejlesztéseinek hála, gyökeres változás készül beállni a bírósági ügyek intézésében. A Digitális Bíróság Projekt kapcsán beszélgettünk Dr. Maka Mária bírónővel.
Vágólapra másolva!

„A Digitális Bíróság Projekt tulajdonképpen az eddigi digitális fejlesztéseink megkoronázása." – fogalmaz Dr. Maka Mária. A bírónő kérdésünkre elmondta, hogy 2017-ben indult el a fejlesztés, amelynek egyik legfőbb célja, hogy az adminisztratív terheket csökkentse. „Az elmúlt hét évben nagyon komoly fejlesztések folytak digitális irányban, ugyanis korábban csak a cégeljárások voltak elektronikusan elérhetők az ügyfelek számára."

"Ez egy olyan szolgáltatás, amelyet mi fejlesztettünk, s az ügyvédek könnyebb munkavégzését szolgálja."

– mutat rá dr. Maka Mária.

Dr. Maka Mária bírónő a Digitális Bíróság Projekt zárórendezvényén. Forrás: Digitális Bíróság Projekt

„Ehhez elsősorban a digitális iratot, az E-aktát kellett létrehoznunk, melyhez szükséges volt a papíralapú adatok digitalizálása, a bejövő iratok ilyen módon történő kezelése."

A fejlesztés egyik legnagyobb előnye, hogy az ügyfél a nap 24 órájában bárhonnan, bármikor online betekintést nyerhet aktájába, természetesen megfelelő azonosítást követően a központi azonosítási ügynökön keresztül.

Ez gyorsabb és jelentősen kisebb költséggel történő hozzáférést engedélyez az iratokhoz. „Az érem másik oldala, hogy

a bíróságon a munkavégzés hatékonyabbá és gyorsabbá válik az által, hogy szükségtelen papírokat mozgatni, a bíró úgy a tárgyalóteremben, mint otthon laptopon keresztül könnyedén eléri az iratokat."

– mutat rá a bírónő. „Korábban az jelentette a legnagyobb problémát, ha az ügyfél befáradt az irodába és szerette volna megnézni az iratait, és éppen akkor dolgozott benne a bíró, kiszedték kezéből az aktát. Ha pedig hazavitte és otthon végezte munkáját, akkor az ügyfélnek kellett még egyszer visszajönni."

– teszi hozzá.

A projekt legnagyobb előnyét a fejlesztők abban látják, hogy miután digitális lett az irat, képesek segítő jobbot nyújtani azon ügyfeleik számára is, akik nem rendelkeznek digitális hozzáféréssel, elég befáradniuk a legközelebbi bíróságra nem kell arra a bíróságra utazniuk, ahol folyik az ügyük, hiszen interneten keresztül gyakorlatilag bárhol hozzáférhető.

Ez többórás utazást és költséget spórol az ügyfeleknek. „Úgy gondolom, az adminisztratív terhek és a költségek jelentősen csökkennek mind a két oldalon, ügyfelek oldalán és bírósági oldalon egyaránt." – jegyzi meg dr. Maka Mária.

"Gondolok a lakcímnyilvántartásra, vagy gépjármű-nyilvántartásra, hiszen ezentúl az ügyfeleknek nem szükséges elmenni a nyilvántartó szervezethez, majd papíralapon, illeték fejében adatokat behozni hozzánk, ahol a lajstromozást követően válnak az akta részévé."

– mutat rá a bírónő.

A fejlesztés egyik legnagyobb előnye, hogy az ügyfél a nap 24 órájában bárhonnan, bármikor online betekintést nyerhet aktájába. Forrás: PhotoAlto/Odilon Dimier / Altopress/Odilon Dimier

Említettek mellett a fejlesztések másik nagy eredménye a Bírósági Határozatok Gyűjteménye megújulása, amely a birosag.hu honlapon jelenleg is elérhető.

– foglalja össze dr. Maka Mária bírónő. „Ez idáig is minden kötelezettségeinket teljesítettük, de halad az idő, egyre több lehetőséggel rendelkezünk a digitális tér kihasználására, így

nem álltunk meg, a legmodernebb eszközöket szeretnénk igénybe venni a nyilvánosság tájékoztatására.

Ezek egyike az anonimizált határozatok tára, amely ugyanazokat a határozatokat tartalmazza, amelyeket a Bírósági Határozatok Gyűjteményében eddig láthattunk. Ezeket meg lehet tekinteni a jövőben is, csak a határozat meghozatalát követően hamarabb jelennek meg,

gyorsabban, egyszerűbben lehet rájuk keresni és sokkal pontosabb eredményeket kapunk.

Ennek alapja, hogy belülről meg kellett reformálnunk a rendszerünket, mert a felek és résztvevők személyes adatai nélkül jelentek meg ezek a határozatok. Azaz a határozatokat anonimizálni kell.

Az anonimizálás folyamata azáltal, hogy az elektronikus mappa létrejött és az elektronikus határozatszerkesztés válik a jövőben az alapvetővé, gyorsabban és pontosabban fog megtörténni.

Ezeket a határozatokat fogjuk tudni a határozatkeresőbe elektronikus úton átküldeni." Amikor tehát a bíró meghozza a határozatot, anonimizálja, és különböző segédadatokkal látja el, keresést segítendő.

– mutat rá a bírónő.

A fejlesztések gyorsabb és egyszerűbb munkavégzést tesznek lehetővé. Forrás: Image Source/© Image Source, all rights reserved./Steve Prezant

„Egy nagyon modern keresőt vásároltunk, amelynek segítségével szóra, szótőre is lehet keresni, ez által könnyű találatot elérni, nem kell már a határozatban, annak rendelkező részében lévő tárgyszóra keresni."

"Időt spórolandó, nem feltétlenül szükséges kinyitni vagy letölteni az iratot, beletekinteni is lehet, mely funkció által sokkal közelebb jutunk nemcsak az ügyvédtársadalomhoz, hanem a széles közönséghez is, valamint gyorsabb és egyszerűbb munkavégzést tesz lehetővé."

Lévén a digitális bíróság projekt egy kényelmi szolgáltatás, a korábbi gyakorlat nem fog megváltozni az ügyfelek számára: ugyanúgy kell beadni a beadványaikat, ugyanúgy kapnak értesítést, mint eddig, betekintésre továbbra is el lehet jönni az irodába.

Ma még egymás mellett létezik a papíralapú és elektronikus akta.

– zárja a beszélgetést dr. Maka Mária. Az elektronikus iratbetekintés az új felületen 2020. január 1. után indult ügyekben lehetséges.

Forrás: Origo
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!