Az új blokkok nélkül nem biztosítható Magyarország áramellátása

Süli János
Budapest, 2018. október 2. Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter az Energetikai Innovációs Tanács alakuló ülésén az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) könyvtártermében, Budapesten 2018. október 2-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Az atomerőművek klímabarát létesítmények, nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat, ugyanakkor az időjárástól függetlenül is biztonságosan termelnek áramot - fejtette ki Süli János. A miniszter  hozzátette: az új paksi blokkok évente 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását teszik majd elkerülhetővé.
Vágólapra másolva!

A paksi atomerőmű nélkül nem teljesíthetők a klímavédelmi célok és nem biztosítható Magyarország biztonságos áramellátása - mondta Süli János, a paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter a Világgazdaság napilap Energiastratégia 2019 című szakmai konferenciáján. A miniszter kiemelte: a két új paksi blokk működése évente 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását teszi majd elkerülhetővé. A miniszter felidézte, hogy


Az ország számára szükséges villamos energia 35 százalékát importból kell biztosítani - hívta fel a figyelmet.

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter szerint az új paksi blokkok évente 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását teszik majd elkerülhetővé Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Süli János hangsúlyozta, hogy a folyamatosan növekvő energiaigény miatt is szükség van az új paksi blokkok megépítésére, amelyek megfizethető, megbízható, tiszta energiát tudnak előállítani.

- fejtette ki a miniszter. Hozzátette: az új paksi blokkok évente 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását teszik majd elkerülhetővé. Összevetésképpen hangsúlyozta: Magyarországon a teljes közlekedési szektor kibocsátása 12 millió tonna évente, miközben Magyarország erdős területei ugyanezen időszak alatt mintegy 6 millió tonna szén-dioxidot képesek elnyelni.

A miniszter emlékeztetett az Európai Parlament múlt héten elfogadott határozatára is, amely elismeri a nukleáris energia mint karbonmentes forrás szerepét a globális felmelegedés elleni küzdelemben. A beruházásról szólva Süli János elmondta: a fővállalkozó Roszatom októberben átadta az új blokkok műszaki tervét a Paks II. Zrt.-nek, ami szükséges volt ahhoz, hogy a létesítési engedélykérelmet jövő év június végéig be tudják nyújtani az Országos Atomenergia Hivatalnak.

A hatóságnak a kérelem elbírálására 15 hónap áll majd rendelkezésére, így a miniszter szerint legkorábban 2021 szeptemberében kaphatják meg a létesítési engedélyt.

A műszaki tervekhez kapcsolódva decemberben kifizettek hat számlát összesen 57 milliárd forint értékben, 80 százalékát az orosz hitelkeretből, 20 százalékát hazai forrásból - közölte.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről