Komoly ellentétek feszítik az ellenzéket az önkormányzati választás után

megyetérkép, önkormányzati választás 2019
Vágólapra másolva!
Míg vidéken arra szavaztak az emberek, hogy ki vezesse az adott települést, Budapesten pártpolitikai voksolás zajlott. Részben ez a magyarázata a vasárnapi önkormányzati választás eredményének - mindebben egyetértettek az Alapjogokért Központ konferenciáján felszólaló szakértők. Arról is beszéltek, hogy nagyjából hasonló eredmények születtek, mint a májusi EP-választáson.
Vágólapra másolva!

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője szerint

a mostani eredmények alapján a Fidesz egy országgyűlési voksoláson abszolút többséget szerzett volna.

Beszélt arról is, hogy a közvélemény-kutatók hibáztak a voksolás előtt, ugyanakkor tény, hogy egy kutatás szinte soha nem tudja precízen megbecsülni a valós helyzetet. A rejtőzködő szavazók úgy tűnt, hogy kétharmad arányban állnak Tarlós István mögött, majd ők végül nem is Tarlósra, hanem a kormány ellen szavaztak az utolsó hetek történései miatt – tette hozzá.

Mráz Ágoston Sámuel szerint a Borkai-ügy az ellenzéki oldalt tényleg mozgósította, míg az ellenzéki botrányok nem tántorították el az ellenzéki híveket.

Mráz szerint

Ez a kettőség pedig hordozhat még feszültségeket.

Az elemzők egyetértettek abban, hogy komoly ellentétek feszítik az ellenzéki oldalt Forrás: MTI/Kovács Tamás

G. Fodor Gábor: A legrosszabbra kell készülni

G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány stratégiai igazgatója arról beszélt, hogy a korábbi mérések bizakodásra adtak okot, de a Borkai-ügy behozott olyan szavazókat, akik "Piszkos Fredként viselkedtek", és egyfajta büntető népszavazást csináltak a kormánypártok ellen.

Megjegyezte azt is, hogy ezúttal jelentősen átalakult az a közeg, amiben a politikát elmesélik.

- mondta a szakember, aki szerint, aki hatékony akar lenni egy kampányban, annak mindezt figyelembe kell vennie.

Az ellenzék politikai tőkét és stratégiát próbál felépíteni a budapesti sikerére, erre kell készülnie a kormányoldalnak – tette hozzá G. Fodor Gábor.

Vannak ellentétek az ellenzéki oldalon

Farkas Örs politológus arról beszélt, hogy majdnem pontosan ugyanaz az eredmény született október 13-án, mint az EP-választáson. Úgy látja, az EP-választás előrevetített sok dolgot, az ellenzék és a kormánypártok is jól mozgósítottak. Kiderült az is, hogy

- tette hozzá.

Farkas Örs szerint az ellenzéket a színfalak mögött komoly ellentétek feszítik, mindez komoly fejtörést okoz majd az ellenzéki oldalon.

Minden viszonyítás kérdése

Kovács István, az Alapjogokért Központ elemzője szerint Budapesten az emberek nem arra szavaztak, hogy ki vezesse a várost, vidéken viszont igen.

Lánczi Tamás szerint a jobboldali kormányokat a jólét növelése miatt választják az emberek. A politológus szerint, mivel a jólét növekedett Magyarországon, ezért bekapcsolódtunk a globális értékláncokba a nagyvárosokon keresztül. Ez az egész folyamat pedig a nagyvárosokban a baloldali kultúra erősödéséhez vezet.

- mondta a szakember.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!