A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Jó ízlés és tisztesség?

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2020. február 9. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke megérkezik 16. évértékelő beszédének megtartására Budapesten, a Sofitel Hotelben 2020. február 9-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
"Jó ízlésű, tisztességes politikus" - ezt mondta magáról Gyurcsány Ferenc minap az ATV-ben, és nem repedeztek meg a stúdió falai.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány újkori politikai karrierjének kezdetén, 2004-ben megpuccsolta addigi főnökét, Medgyessy Pétert és lett választás nélkül miniszterelnök. Csettintést érdemlő tisztesség, ízléses belépő.

A folytatásban a hatalomgyakorlása is ugyanilyen, kifinomult érzékekre vallott, ezzel a jó ízléssel hergelt a határon túli magyarok ellen a 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazási kampányban. Azt is bizonyosan ennek a jó ízlésnek tudhatjuk be, amikor "kedvesen üzent" a vallásos embereknek, és azt tudta mondani, hogy "Mária levette a kezét az országról."

Ugyanez a jó ízlés vezethette, amikor a Teremtő helyett folyamatosan a Megváltót emlegette a Dohány utcai zsinagógában a holokauszt alkalmából tartott zsidó istentisztelet előtt. A hallgatóság nagy szemekkel meredt maga elé, nem is értették, hogy lehet valaki ekkora tudással és jó ízléssel miniszterelnök.

De arra is nagyon jól emlékszünk, hogy kormányfőként leterroristázta a szaúdi futballválogatott tagjait. Az máig nem derült ki, hogy mire is gondolt pontosan a költő, mi szükség volt erre az ámokfutásra.

Jó ízlésének és a tisztességének igazi esszenciája azonban mégiscsak a 2006 májusi (zárt körben elmondott) balatonőszödi beszéde, amikor bevallotta, hogy az országgyűlési választást hazug kormányzással, és kampánnyal nyerte meg. A káromkodásokkal teleszőtt rétori teljesítmény pedig tényleg különdíjat érdemel a jó ízlés kategóriájában!

A csak ősszel nyilvánosság elé kerülő "kurvaországozás" miatt országos felháborodás tört ki, amit jó ízléssel és tisztességesen kezelt. Főleg azok gondolják így, akiket a rendőrségi attakok megnyomorítottak, akiket a fővárosi utcákon teljesen ártatlanul megvertek a hatóság emberei, de azok sem felejtik el a jó ízlésű és tisztességes Gyurcsányt, akik minden ok nélkül előzetesbe kerültek, és eljárást indítottak ellenük.

A jó ízlés és a tisztesség szobra az eget verdeső botrány után sem adta be lemondását, egészen 2009-ig "húzta", miközben kormányzása idején soha nem látott szociális/gazdasági/politikai válságba került az ország.

Már több mint 11 éve nem kormányoz Gyurcsány, de árnyéka még mindig kísérti az ellenzéket. Se kiköpni, se lenyelni nem tudták, pedig újra és újra megpróbálták kiszorítani a politikából, de mindössze az MSZP-ből sikerült. Helyette Bajnai Gordon, Mesterházy Attila és Botka László is megbukott, mint "a nagy demokrata ígéret". Hiába, ők a kanyarban sincsenek Gyurcsány mögött tisztességben és jó ízlésben.

A DK-elnök kétségkívül nagy túlélő, sőt, újra ő fújja a passzátszelet a baloldalon. Olyannyira rutinos, hogy feleségét tolja maga előtt, már be is vallja, hogy ő nem akar szerepet vállalni egy új kormányban. Amióta ezt nyilatkozta, a liberális-szoci nagy gondolkodók, publicisták, vloggerek, bloggerek, politikusok egymás sarkát taposva azt elemzik, hogy "mi lehet a háttérben".

Pedig nem olyan bonyolult a képlet: jó lesz miniszterelnök-jelöltnek Dobrev Klára is, hiszen nem ő puccsolta meg Medgyessyt, nem ő sértette vérig a határon túli magyarokat, a vallásos embereket, nem ő terroristázta le a szaúdi sportolókat, nem ő emlegette a zsidók előtt a Megváltót, nem ő hazudozta végig a 2006 előtti kormányzás éveit és kampányát, nem ő mondta el a balatonőszödi beszédet, neki semmi köze a lovasrohamhoz, se a gazdasági/szociális/politikai válsághoz.

Ő ott se volt. Csak a férje. Ez is kétségkívül jó ízlésre és tisztességre vall.

Pindroch Tamás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!