Milliárdos kárt okozott egy tatabányai cég

Vágólapra másolva!
Majdnem egymilliárd forintnyi áfát csalt el egy tatabányai cég vezetője, akit Amerikában sikerült elfognia nemzetközi elfogatóparancs alapján. A férfi letartóztatását a bíróság meghosszabbította.
Vágólapra másolva!

A férfi 2015-ben egy fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet hozott létre és irányított, aminek része volt a többszintű, számlázási láncolatot alkotó céghálózat.

A számlákat két tatabányai székhelyű gazdasági társaság vette át összesen 16 cégtől, ezzel csökkentették az általános forgalmi adójukat, ezzel 991.518.000 forintot csaltak el a magyar államtól.

A fiktív számlákat kiállító cégek valójában semmilyen gazdasági tevékenységet nem csináltak. A bankszámláikra a két tatabányai gazdasági társaság utalt pénzt, amit a férfi utasításaira továbbutaltak más cégek számláira. A bűnszervezet tagjai ezt a pénzt levették a számlákról, majd visszajuttatták a férfinak.

Az ÁFA befizetési kötelezettségüket jogtalanul csökkentő cégeknek fiktív számlákat adó gazdasági társaságok szintén hamis alvállalkozói számlákat vettek át.

A számlakiállító cégek ügyvezetőinek nagy része szlovák, lengyel, angol állampolgár, akik valójában nem voltak ügyvezetők, a cégeket és azok könyvelését a férfi irányította.

A férfi különböző gazdasági társaságok ügyvezetőjeként a költségvetési csalásból szerzett pénzt a Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában, az Egyesült Királyságban létrehozott cégek bankszámláira utalta, ahonnan az visszaáramlott egy tatai székhelyű céghez.

Ez cég a pénzből 12 lakást vett a 2015-2019. közötti időszakban, amiket bérbe adtak.

Az ügyészség korábbi javaslatára a bíróság a bűnszervezet hat tagját letartóztatta. Ezek után az Amerikában elfogott férfit Magyarországra hozták és őt is letartóztatták,

bűnszervezetben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, pénzmosással és más bűncselekmények vádolják.

Most az ügyészség javaslatára június 16-áig meghosszabbították a letartóztatását, mert többek között fennáll a bűnismétlés veszélye – írja közleményében a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!