A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Továbbra is fontos az óvatosság, pótolják a kieső védőoltásokat

koronavírus, vírus, járvány, távolság, korlátozások feloldása, Budapest, lazítás, május 18., 05.18., 2 méter távolság, előírás betartása, újranyitás, újra nyitás, tömeg, sok ember
Vágólapra másolva!
A kormány folyamatosan egyeztet a szomszédos országok rendvédelmi szerveivel, hogy további határnyitások jöhessenek. Az osztrák-magyar határnál is változások lesznek a napokban, amelyről a Magyar Közlönyben is beszámolnak - hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. Kiderült az is, hogy pótolják az idén elmaradt fontos védőoltásokat.
Vágólapra másolva!

Csütörtök reggeltől az összes határátkelőhely megnyílt Románia és Magyarország között – jelentette be Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. Úgy fogalmazott,

- tette hozzá.

A kormány folyamatosan egyeztet a szomszédos országok rendvédelmi szerveivel, hogy további határnyitások jöhessenek – emlékeztetett Kiss Róbert. Az osztrák-magyar határnál is változások lesznek a napokban, amelyről a Magyar Közlönyben is beszámolnak. Csütörtökön újabb fertőtlenítőszereket szállítanak az idősotthonokba – tért ki rá a rendőr alezredes.

- mondta.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs munkatársa kitért arra is, hogy

A nyomozásaik során 71 főt hallgattak ki gyanúsítottként.

Továbbra is Budapesten van a legtöbb fertőzött Fotó: Szabó Gábor - Origo

Óvatosságra intett Müller Cecília

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában újabb 43 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3641 főre emelkedett a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Az országos tisztifőorvos örömmel számolt be arról, hogy szépen növekszik a gyógyultak száma, 1509-en távozhattak tünetmentesen a kórházból.

Az aktív fertőzöttek harmada, 510 fő igényel kórházi kezelést, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen. Müller Cecília kiemelte: tendenciózusan csökken az aktív betegek száma, ugyanakkor mégiscsak 43 új fertőzöttről kellett most beszámolnia, így óvatosságra int.

Müller Cecília hangsúlyozta, folyamatosan értékelik a járványügyi adatokat, a legkisebb elmozdulásra is figyelnünk kell. Az új esetek közül a legtöbb, 16 eset ismét Budapestről származik, ebből négy esetet idősotthonból jelentettek.

- fogalmazott.

Bepótolják az elmaradt oltásokat

Az iskolákban az elmaradt kampányoltásokat be fogják pótolni, erről hamarosan tájékoztatást kapnak az intézmények, általuk pedig a szülők.

Ősszel az első adagot ezekből a vakcinákból már megkapták a fiatalok, és húszezer fő már megkapta a második adagot is, de a többiek még nem – náluk pótolják hamarosan - mondta Müller Cecília.

A technikai lebonyolításról pontos információt kapnak a szülők, pontos időpontra érkeznek majd a beoltandó gyerekek – hangsúlyozta Müller Cecília. A Hepatitis B kötelező, a HPV elleni vakcina választható – jelezte.

Müller Cecília kitért arra is:

– mint mondta –, a járványügyi helyzet megmutatta, mennyire nagy érték a magyarországi oltási rendszer.

Fontos, hogy a továbbra is tartsa be mindenki a védelmi szabályokat Fotó: Szabó Gábor - Origo

A zsúfoltságot el kell kerülni

Az Origo kérdésére kifejtette: ha visszatérnek az irodákba a dolgozók, akkor annak adottságától is függ, hogy mit kell tenni.

Az országos tisztifőorvos az ottalvós táborokkal kapcsolatban megjegyezte, ezek nagy kihívást jelentenek, mert a gyermekek hosszabb ideig együtt vannak, főleg az alvás során. Szavai szerint itt is be kell tartani az ajánlásokat, a szabályokat, az ágyakat egymástól távolabb kell tolni. Tisztán kell tartani az ágyneműket, éjszaka is szellőztetni kell. A zsúfoltságot itt is el kell kerülni.

Müller Cecília

az óvodába, bölcsődébe érkezésnél a szülőknek azt javasolta, tartsák be a 1,5-2 méteres távolságot, kiemelve, hogy a munkába járás miatt rendre egyszerre érkeznek az intézménybe.

Kérte a dadusokat és az óvónőket is, figyeljenek arra, hogy ne legyenek 2-3-nál többen ott, ahol átöltöznek az óvodások, és a szülők átadják a gyerekeket.

Több tízezer mintát vettek le a mentők

Kifejtette az országos tisztifőorvos azt is: változó, hány koronavírus-vizsgálatot kérnek a háziorvosok, de nemcsak az ő kérésük alapján vesznek mintát. Hozzátette: a mentőszolgálat munkatársai mindezidáig 35 432 mintát vettek le, többnyire háziorvosi kérésre. Tegnap 431 mintavétel történt.

A tatabányai kórházról Müller Cecília elmondta: áttekintette valamennyi helyszínen született jegyzőkönyvet és a főigazgató jelentéseit, valamint a kormányhivatalok helyszíni szemléit, így arra jutott, hogy a legtöbb részleget mától újra megnyitják, tehát újra fogadhatnak betegeket.

Még a neurológia, a gasztroenterológia, a pszichiátria és az urológiai osztály nem fogad betegeket, a többi igen.

A vírus lehetséges második hullámáról pontos információkat még nem tudunk, de számos szakember kutatja – mondta Müller. Mint mondta, önmagában az a tény, hogy légúti vírusról beszélünk, feltételezi, hogy az őszi-téli időszakban újra több lehet a megbetegedések száma. Olyan elképzelés is van, amely szerint a vírus velünk marad, nemcsak szezonálisan. A járványügyi felkészültséget folyamatosan fent kell tartanunk – jelentette ki.

Budapestről és Zala megyéből jelentettek olyan fertőzötteket, akik idősotthonban élnek, de ezenkívül nagyon nehéz megmondani, hogy ki kitől kapta el a vírust, inkább csak feltételezhető – fogalmazott Müller Cecília.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!