A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Nyugvó szakaszba értünk, a járvány mérséklődik Magyarországon

koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség Budapest maszk BKK közlekedés villamos
Vágólapra másolva!
Nyugvó szakaszba értünk, a járvány mérséklődik hazánkban - hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. Szerdán 335 fővel szemben kellett intézkedni a rendőröknek Budapesten, vidéken pedig 66 fővel szemben a védelmi intézkedések be nem tartása miatt.
Vágólapra másolva!

– jelentette ki Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. Mint mondta, két mobiltelefonra letölthető alkalmazás jelent meg: az egyik a hatósági házi karanténban lévőknek az elektronikus ellenőrzését segíti, a másik pedig az úgynevezett vírusradar. Ez az alkalmazás a kontaktkutatást segíti, hogy a hatóságok lássák, mely személlyel érintkeztek több mint húsz percen keresztül.

- számolt be az alezredes. Szerdán 335 fővel szemben kellett intézkedni a rendőröknek Budapesten, vidéken pedig 66 fővel szemben a védelmi intézkedések be nem tartása miatt. A határon személyforgalom esetén Nagylaknál kétórás várakozásra kell számítani – ismertette Kiss Róbert.

Mérséklődik a járvány hazánkban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egyre kevesebb az aktív fertőzöttek száma

Újabb 39 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 3380-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt újabb hat krónikus beteg, így 436 főre emelkedett a meghaltak száma, 1169-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek 59, a meghaltak 79, a gyógyultak 59 százaléka budapesti vagy Pest megyei. 658 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és 49-en vannak lélegeztetőgépen – tájékoztatott a legfrissebb adatokról az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília elmondta: jelentősen nő a laboratóriumi vizsgálatok száma, amely már 123 258.

Változó munkavállalási körülmények

Müller Cecília elmondta, javuló járványügyi helyzetben a munkavállalás körülményei is változni fognak, eddig sokan voltak home office-ban, de a járványtól függetlenül is lehetőséget teremtett, hogy a munkaadók éljenek ezzel a fajta megoldással. Hozzátette, vannak olyan munkakörök, ahol a jelenlét elengedhetetlen. Sok munkahelyen sokan vannak egy légtérben, ezekre különösen érdemes figyelni, hogy kizárólag egészséges ember menjen be dolgozni.

- kérte a tisztifőorvos. A vírusölő fertőtlenítőszerekkel végzett fertőtlenítést külön érdemes a takarítószemélyzetnek megtanítani, például nem mindegy, mennyi ideig használják ezt a felületen. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy nem szabad letörölni ezeket a szereket akkor sem, ha zavarólag hatnak. Nagyon fontos a megfelelő koncentrációban való használat is.

A természetes szellőztetés a legjobb módszer, de ha csak mesterségesen megoldható a szellőztetés, akkor szakemberrel kell elvégeztetni a berendezések tisztítását, fertőtlenítését. Nem javasolt belső levegőkeringtetési rendszerek alkalmazása. Ha a munkahelyen fordul elő megbetegedés, a betegnek szólnia kell a munkáltatójának, és a népegészségügyi hatóság előírásait kell követni. Orvoshoz kell mennie annak, aki beteg.

A munkahelyi konyhában ajánlják a mosogatógépek használatát, mert ez magas hőfokon képes elpusztítani a kórokozókat. Ne feledkezzünk meg a kihelyezett tálcák, kenyérkosarak, sószórók fertőtlenítéséről sem – tette hozzá Müller Cecília.

A távolságtartási szabályokat mindenkinek be kell tartania Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ez lehet a legfőbb károsodás

Újságírói kérdésre válaszolva a tisztifőorvos azt mondta, a térkép a koronavirus.gov.hu oldalon a mindenkori fertőzöttek számát mutatja, változások azért lehetnek, mert a laboreredmény után vizsgálják meg a beteget a járványügyi szakemberek, ekkor korrigálják az adatokat aszerint, hogy hol él a fertőzött.

Müller Cecília úgy véli, egyre több ismeretünk van a kórokozóról,

Elmondta azt is, hogy az UV-sugárzásnak van fertőtlenítő hatása, így a felületeken lévő vírusokat elpusztítja, illetve a meleg levegő kiszárítja azokat.

Müller Cecília ismertette,

Az összes fertőzött 13 százaléka egészségügyi dolgozó, ez az arány a járvány ideje alatt szinte állandónak tekinthető. Jelenleg 45 kórházi osztályban van jelen a vírus, ezek zárlat alatt vannak, nem fogadnak új beteget, ameddig nem tehetőek újra vírusmentessé – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

A 11. és 12. héten elvégzett vizsgálatok számának módosítása egy adminisztrációs hiba miatt történt. Ekkor még nem voltak tömeges számban megbetegedések hazánkban – jelezte az országos tisztifőorvos, hozzátéve csak a minták számát korrigálták.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!