A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

33 idősotthonban van jelen a koronavírus, de messze a fővárosi fenntartású idősotthonokban van a legtöbb beteg és halálos áldozat

Emberek élvezik a jó időt az újranyitott budapesti parkokban 2020 május 18-án Budapest koronavírus fertőzés járvány betegség korona vírus terasz vendéglő
Emberek élvezik a jó időt az újranyitott budapesti parkokban 2020 május 18-án
Vágólapra másolva!
Továbbra is területi különbségek vannak, ha azt nézzük, hogy százezer főre mennyi fertőzés jut. Budapesten a legtöbb, ott 97,6 az igazolt fertőzöttek száma. Magyarország teljes területén ez a szám 36,8. A számok viszonyát nézve, jó helyen vagyunk Európában, de szélesebb körben is. Oroszországot és az Egyesült Államokat nézve, ott nőtt a fertőzöttek száma - hangzott el az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését már 1262-en választották – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette, szerdán az érvényben lévő karanténok száma 10 932. Az alezredes azt kérte,

A büntetőeljárások közül a rémhírterjesztés miatt kezdeményezett büntetőeljárások száma 102-re nőtt. A határátkelőhelyeken személyforgalomnál belépőoldalon Nagylaknál három-, Ártándnál kétórás, kilépő oldalon Nagylaknál négyórás várakozásra kell számítani – tájékoztatott Kiss Róbert.

Már 1454-en meggyógyultak

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, 42 fővel emelkedett a fertőzöttek száma, ezzel 3598 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt újabb 3 idős krónikus beteg.

– közölte Müller Cecília. A meghaltak közül elenyésző kisebbség az, aki nem szenvedett alapbetegségben. A komplex elemzésről a járvány végén tájékoztatni fogjuk önöket – tette hozzá a tisztifőorvos.

- mondta Müller Cecília. Hozzátette: a számok viszonyát nézve, jó helyen vagyunk Európában, de szélesebb körben is. Oroszországot és az Egyesült Államokat nézve, ott nőtt a fertőzöttek száma.

Változást fognak tapasztalni a megyei adatokban, az adattisztítás naponta folyamatosan zajlik – mondta a tisztifőorvos. Az aktív fertőzöttek száma 1674 fő. Az aktív fertőzöttek 45 százaléka, az elhunytak 61 százaléka, a gyógyultak 46 százaléka budapesti.

Emberek élvezik a jó időt az újranyitott budapesti parkokban Fotó: Szabó Gábor - Origo

Többet lehetünk a szabadban

A járványügyi helyzet lehetővé tette, hogy sokkal többet legyünk a szabadban, megnyíltak a játszóterek és a kalandparkok is, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlást készített a parkok működtetői és használói számára is – hívta fel a figyelmet Müller Cecília. Mint mondta, alapvető, hogy a kézhigiénés szabályokat tartsuk észben, ehhez az üzemeltetőnek biztosítani kell a feltételeket, ha lehetséges. Játszótereknél ez ritkábban megoldható, ide a szülőknek érdemes kézfertőtlenítő kendőt vinni.

– hangsúlyozta. Az üzemeltető folyamatosan gondoskodjon a takarításról, fertőtlenítésről. A homokozókban teljes homokcserére van szükség, és folyamatosan érdemes ezt megforgatni – tette hozzá a tisztifőorvos. Emlékeztetett, érzékeny vírusról van szó, legfeljebb néhány órán keresztül marad életben a felületeken.

A tisztifőorvos felhívta a figyelmet, hogy a pici gyerekeknél vessük be azokat a szülői fortélyokat, amivel megvédjük őket, például a fertőtlenítő kendő.

Müller Cecília a hulladéktárolókról azt mondta: rendszeresen ürítsük ki, és ha van lehetőség, a zárt hulladéktárolókat preferáljuk.

A kalandparkokban olyan attrakciós elemeket használjunk, amiknek biztosítva van a fertőtlenítése. A gyermekek részére maszk és kesztyű használata zavaró lehet, inkább a gyakori kézmosásra hívjuk fel a figyelmet – mondta Müller Cecília. Hozzátette: ezekben a napokban vigyünk otthonról elkészített ételt. Ilyenek az alaposan megmosott gyümölcsök, kekszek, és vigyünk innivalót is, gyermekenként külön kulacsot használjunk.

- mondta a tisztifőorvos.

Folyamatos egyeztetés

Kiss Róbert elmondta,

Az Operatív Törzs Ügyleti Központja ehhez folyamatosan figyeli a járványügyi adatokat, a nemzetközi intézkedéseket és ezek hatásait. Ha indokolt a korlátozások felfüggesztése, akkor javaslatot tesznek arra, hogy ne kelljen hatósági házi karantént elrendelni, illetve szabadon lehessen az országok között mozogni.

Ennyi fertőzött van az idősotthonokban

Müller Cecília elmondta,

A tatabányai kórházról a tisztifőorvos elmondta: több vizsgálat is zajlott az intézményben, és folyamatosan egyeztettek a főigazgatóval. A mai napon értékeli Müller Cecília a beérkezett adatokat, és reményei szerint a napokban feloldható lesz a felvételi zárlat, legalábbis az osztályok többségében.

Hazánkban is több kutatócsoport végzi egyidejűleg a munkáját, több laboratórium és egyetem is részt vesz, ahogy az NNK-ban is zajlik a kutatói munka: a vírus természetét, esetleges mutációját vizsgálják a járványügyi adatokkal összevetve. Ezek az eredmények segíthetnek a jövőbeli megelőzéshez is – emelte ki a tisztifőorvos.

Az adatokból kiderül, hogy

az idősotthonokban eddig 110-en haltak meg, ennek kétharmada a fővárosi fenntartású idősotthonokban. Vagyis hiába jelent meg máshol is a koronavírus, a nem fővárosi fenntartású idősotthonokban meg tudták gátolni a terjedését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!