A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Így indult újra az élet hétfőn vidéken

Koronavírus, vírus, Székesfehérvár, kijárási korlátozás enyhítése, enyhítés, 2020.05.04., étterem, kávézó, maszk, arcmaszk, védőmaszk
Vágólapra másolva!
A védekezés következő szakaszában, hétfőtől vidéken, szigorú menetrend szerint újraindult az élet. Az éttermek a teraszokon újra fogadhatnak vendégeket, fokozatosan kinyitnak a strandok és a sportpályák is, azonban több fontos szabályt is be kell tartani. A Budapesten és Pest megyében élők továbbra is csak alapos indokkal hagyhatják el otthonukat, például nem mehetnek vidékre strandolni.
Vágólapra másolva!

Debrecen utcáin lényegesen többen voltak hétfőn, mint a korábbi napokban, nőtt a kerékpárosok száma is - tapasztalta az MTI tudósítója. A Nagyerdő parkerdei része még le van zárva, a stadion és az állatkert környékén sok fiatalt és gyerekes családot lehetett látni.

Elkezdtek benépesülni az éttermek, kávézók teraszai is.

Nyíregyházán ezen a héten megnyithat a Tokaji úti nagypiac; az összes piacon kötelező a maszk vagy az arcot eltakaró kendő viselése, az idősek továbbra is 10 és 12 óra között vásárolhatnak. Veszprémben is kötelező a szájmaszk viselése a piacokon, a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben. A játszóterek és a szabadtéri sportpályák fokozatosan nyílnak meg.

Szeged belvárosában a kávézók, cukrászdák teraszain sok vendég ült. Néhol plexiből készült kiadóablakon keresztül az eladótérből adják a kávét, a legtöbb helyen azonban pincér szolgál ki. Szolnokon megnyitották a tiszaligeti teniszpályákat, május 9-étől fokozatosan a kültéri sportpályák és a játszóterek is látogathatók. Telefonos egyeztetés után, időpont kérésével újra felkereshetik a helyiek a háziorvosukat, gyermekorvosukat, fogorvosukat. A 65 év felettiek a piacokra továbbra is 8 és 10 óra között mehetnek.

Illusztráció Fotó: Koncz Márton - Origo

Tiszafüreden várhatóan május közepén nyitják meg a játszótereket és a szabadtéri sportpályákat. A strand előreláthatólag júniustól lesz látogatható. Miskolcon a vendéglátóhelyek esetében a közterület-használati engedély iránti kérelmet elektronikusan is be lehet nyújtani, nyolc napon belül elbírálják, és az engedélyt a benyújtás napjára visszamenőlegesen adják ki. A teraszok használata ingyenes.

Szombathelyen a közterületi teraszok növelésével segítik a vendéglátóhelyeket, amelyeknek a nagyobb terület után sem kell magasabb díjat fizetniük. Kecskeméten új települési támogatási formát vezettek be. Ezt azok igényelhetik, akik március 11. és szeptember 30. között veszítették vagy veszítik el munkahelyüket.

Három hónapon keresztül havi 20 ezer forintra jogosult az, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbért.

Kiskunfélegyházán keddtől nyitják a játszótereket és a szabadtéri sportpályákat. A városi strand előreláthatólag május 29-én nyit. Az újranyitott kerthelyiségek és teraszok után szeptember 1-jéig nem kell közterület-használati díjat fizetni. Szekszárdon hétfőn megnyitotta intézményeit a városi sportközpont az egyesületek előtt, amelyek zártkapus rendezvényeket tarthatnak. Május 9-től megnyílik a piac is, ahol 8 és 12 óra között csak a 65 évesnél idősebbek vásárolhatnak.

Szeptember 30-áig nem kell fizetnie a közterület használatáért annak az étteremnek, amely most nyit teraszt.

Több étterem már hétfőn megnyitotta a kerthelyiségét, mások csak hétvégén, szűkített menüvel várják a vendégeket.

Egerben újra kinyithatnak az éttermek teraszai, és a napokban megnyitják a strand szabadtéri részét, a stadiont, a felsővárosi sporttelepet, valamint a Bárány uszodát. Szerdától ismét használhatók lesznek a játszóterek, és szombattól a Dobó István Vármúzeum szabadtéri része is látogatható lesz. Gyöngyösön már látogathatók a szabadtéri sportlétesítmények és játszóterek, a vendéglátóhelyek teraszai is megnyithatnak.

A városi tömegközlekedést egyelőre nem indítják újra.

Kaposváron befejeződött a szájmaszkok kézbesítése, az önkormányzat minden háztartásba két ilyen védőeszközt juttatott el. Dolgoznak a helyi gazdaság újraindításán, kérdőíveken várják a vállalkozások javaslatait. A helyi autóbuszokon újra az elsőajtós felszállás van érvényben, hogy ellenőrizzék: az utasok eltakarják-e a szájukat és orrukat. Ismét lehet jegyet venni a sofőröknél, akiket elláttak védőfelszerelésekkel. Nagykanizsán, a Kanizsa Dorottya Kórházban az újrainduló egészségügyi ellátás minden formája előjegyzéssel vehető igénybe. Az előjegyzett időpont előtt legalább 15 perccel kell érkezni, mert a sürgősségi betegellátó osztályon felállított előszűrésen mindenkinek részt kell vennie.

Illusztráció Fotó: Koncz Márton - Origo

Sopronban a játszóterek hétfőtől ismét látogathatók a távolságtartás megtartása mellett. Pécsen keddtől 9 és 11 óra között látogathatják a piacokat a 65 évnél idősebbek. Szerdától 5 és 15 óra között nyitva tart a központi vásárcsarnok szabadtéri része, majd május 11-től délután ötig bővítik a nyitvatartási időt és a belső terek is megnyílnak;

az épületben egyszerre legfeljebb száz vásárló lehet.

Keddtől a játszóterek és a parkok is használhatók, de a szülőknek maszkviselést javasolnak. Szigetváron a játszóterek és sportpályák lezárását e héten még nem oldják fel, ahogy a fürdőét és a várét sem.

Békés megyében több helyen már hétfőn újranyitottak az éttermek kültéri részei, több vendéglátóegység a hétre tervezi a nyitást. Gyulán a közterületen létesített előkert, terasz után szeptemberig nem kell közterület-használati díjat fizetni. A játszótereket hétfőtől Gyulán és Békéscsabán ismét használhatják a gyerekek.

Balassagyarmaton a játszóterek, sportparkok és sportpályák nem egyesületi szervezésű használata május 18-áig még tilos. Megvárják, hogyan alakul a fertőzéshelyzet a következő két hétben, annak alapján döntenek a további enyhítésekről. A strandot várhatóan június 20-án nyitják meg.

Hétfőtől ismét jár a balatoni komp, de továbbra sem 40 percenként, hanem csak óránként, Szántód felől 7 és 19 óra között, Tihany felől pedig 7.15 és 19.15 között indulnak a járatok. Több balatoni településen lezárva maradnak strandok, de van, ahol megközelíthető a szezonon kívül közparkként működő szabadstrand.

A felsőoktatásban egyelőre vidéken is marad a távoktatás

A vidéki felsőoktatási intézmények jó része egyelőre fenntartja a koronavírus-járvány miatt elrendelt távolléti oktatást, de vizsgálják a könnyítés lehetőségeit az oktatásban és a vizsgáztatásban is. A felsőoktatási intézmények hallgatóinak látogatásáról a rektorok dönthetnek, de a kollégiumok látogatása tilos marad.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora azt közölte: mivel a kollégiumba nem költözhetnek vissza a diákok, egyelőre nem áll vissza az oktatás korábbi rendje az egyetemen, folytatódik a távolléti oktatás. Mint mondta, keresik a lehetőségét, hogy a vizsgákat hogyan tudják majd távolléti formában lebonyolítani, ugyanakkor tervezik a személyesen lebonyolítható vizsgák menetét is.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) operatív stábja kedden vizsgálja a könnyítések lehetőségeit az oktatásban és a vizsgáknál is, majd az intézkedésekre vonatkozóan a karokkal és a hallgatói önkormányzattal való egyeztetés után javaslatot tesz a rektornak - közölte az intézmény az MTI érdeklődésére.

A PTE-n az államvizsgákat akkor tartják meg személyes jelenlét mellett, ha ezt a szak sajátosságai indokolják.

Ezeken az államvizsgákon maximálisan ügyelnek a megfelelő távolságtartásra és a higiéniai szabályok szigorú betartására.

A Pécsi Tudományegyetem PTE SZKK Virológiai Laboratóriumában egy védőfelszereléses dolgozó Forrás: Csortos Szabolcs/UnivPécs

A Miskolci Egyetem rektora úgy döntött, hogy a távoktatás folytatódik ebben a szorgalmi időszakban és vizsgaidőszakban, hétfőn kiküldik az erről szóló értesítéseket - közölte a rektori hivatal.

A Gál Ferenc Főiskola valamennyi karán és képzési telephelyein (Szegeden, Gyulán, Békéscsabán, Szarvason és Budapesten) marad a távolléti oktatás márciusban bevezetett rendje,

a hallgatók a második félévi vizsgaidőszak végéig nem látogathatják az intézményeket.

A záróvizsgák személyes jelenlét melletti megtartásának lehetőségéről később döntenek - írták az intézmény honlapján.

A Debreceni Egyetemen - a rektor és a kancellár korábbi közlése szerint - továbbra is digitális formában zajlik az oktatás, de a gyakorlatigényes záróvizsgák a karok által kidolgozott rendben személyes jelenléttel, szűkített létszámú vizsgabizottságok előtt letehetők a megfelelő, szakmaspecifikus védőfelszerelések használata és a távolsági szabályok betartása mellett.

A hallgatók csak vizsgázni mehetnek oktatási épületbe, illetve a könyvtárat látogathatják.

A korábban bezárt kollégiumok zárva maradnak a tanév idején, de a gyakorlati kötelezettségüket teljesítő orvostanhallgatókat, a külföldieket és a határon túli magyar hallgatókat eddig is fogadó kollégiumokban lehetőség nyílik a záróvizsgákon és gyakorlatokon részt vevő kollégisták elhelyezésére.

Vidéken a legtöbb egyházmegyében újra tartanak nyilvános szentmisét

Vidéken a legtöbb egyházmegyében - szigorú előírások betartásával - újra tartanak nyilvános szentmiséket. Az Esztergom-Budapesti, az Egri Főegyházmegyében és a Székesfehérvári Egyházmegyében, valamint a Váci Egyházmegye Pest megyei területén azonban továbbra sem.

A hétfőn életbe lépő, a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat vidéken enyhítő, Budapesten és Pest megyében fenntartó kormányrendelet megengedi a vallási szertartások tartását, ugyanakkor a védőtávolság megtartását előírja a szertartásokon is. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia korábban arról tájékoztatott, hogy a nyilvános szertartások engedélyezéséről a megyés püspökök döntenek.

Az MTI-hez eljuttatott, a Magyar Kurír portálon, valamint az egyházmegyék honlapján közzétett rendelkezések szerint

a legtöbb egyházmegyében újra tartanak nyilvános szentmiséket, általában vasárnap és hétköznap is.

Ugyanakkor azt kérik, hogy a hívek tartsanak egymástól másfél-kétméteres távolságot, viseljenek maszkot, csak kézbe áldozzanak és kerüljék a közvetlen érintkezés minden formáját. A szenteltvíztartók továbbra is üresek maradnak, és a templom bejáratánál kézfertőtlenítőt helyeznek el.

Egyes püspökök kérik, mások előírják a 65 évesnél idősebbek távol maradását.

Azokban a templomokban, ahol nem megoldható a rendszeres fertőtlenítés, illetve a hívek közötti védőtávolság megtartása, továbbra sem engedélyezik a nyilvános miséket.

A legtöbb egyházmegyei előírás javasolja a szabadtéri misék tartását, kivéve a Váci Egyházmegyét, ahol tilos szabadtéri misét tartani az egyházmegye Pest megyén kívüli területén is.

A kormányrendelet szerint a Budapestre és Pest megyére vonatkozó, érvényben maradó korlátozások három egyházmegyét érintenek. Közülük az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és a Székesfehérvári Egyházmegye teljes területén a Váci Egyházmegyének pedig csak a Pest megyében lévő területén tiltják továbbra is a püspökök a nyilvános miséket.

A teljes egyházmegyében érvényben maradó tiltást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök is azzal indokolta, hogy nem akar különbséget tenni az egyházmegyében található plébániák között. Spányi Antal indoklásában az is szerepel, hogy Budapest és Pest megye után Fejér megyében a legmagasabb a fertőzöttek száma, valamint, hogy az

Ugyancsak a nyilvános szentmisék tilalmának fenntartása mellett döntött Ternyák Csaba egri érsek.

Nem utazhatnak vidékre a budapestiek

Ahogy a hét végén megírtuk, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint a budapestiek csak nyomós okkal utazhatnak vidékre. Azt mondta, hogy budapesti és Pest megyei lakos esetében nem fér bele, hogy elutazzon vidékre és ott folytasson "szabadidős sétát", kiváltképpen nem aludhat ott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!