A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
3
HUNMagyarország
18:00VízilabdaGreece-Hungary
HUNLosonczi Dávid
19:55BirkózásTurpal Bisultanov-David Losonczi
NyílNyíl

Orbán Viktor: Több tízezer ember életét sikerült megmenteni a koronavírus-járvány alatt

Orbán Viktor
Budapest, 2018. január 19. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. január 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Ennek a sikernek az előfeltétele mégiscsak a fegyelmezettség, meg az összefogás volt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. Két dolgot ne felejtsünk el, hogy továbbra is, ha majd újra úgy alakul, hogy jön, mondjuk, egy második hullám, akkor vegyük elő a fegyelmezettségünket, és ugyanúgy fogjunk össze, mint ahogy összefogtunk az első hullám esetén - tette hozzá. Beszélt arról is, hogy egy liberális imperializmus érkezik Nyugat-Európából, és ők megpróbálják a világlátásukat azokra az országokra kényszeríteni, akik másként gondolkoznak, a nemzetközi bíróságok is részei ezeknek. Továbbá szóba került a Lánchíd körüli "szerencsétlenkedés is".
Vágólapra másolva!

Azt mondta, hogy legalább három ország tekintetében, három balkáni ország tekintetében vissza fogják állítani a belépési korlátozást. Ez egy fontos figyelmeztetés. Nem valahol messze történik tőlünk, hanem itt a szomszédunkban. De ne rontsuk el a kedvünket, örüljünk, hogy az első csatát megnyertük - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Ennél nagyobb tett aligha van

A kormányfő kijelentette, a sikeres védekezés az fehéren-feketén azt jelenti, hogy megmentettük sok tízezer ember életét, különösképpen idős honfitársaink életét.

Közben azért gondoljunk arra, hogy ennek a sikernek az előfeltétele mégiscsak a fegyelmezettség, meg az összefogás volt. Két dolgot ne felejtsünk el, hogy továbbra is, ha majd újra úgy alakul, hogy jön, mondjuk, egy második hullám, akkor vegyük elő a fegyelmezettségünket, és ugyanúgy fogjunk össze, mint ahogy összefogtunk az első hullám esetén - tette hozzá.

A kormányfő kijelentette, hogy a magyar egészségügy a helyzet kezelésében jobban teljesített, mint a nyugat-európai egészségügyi rendszerek.

A csütörtöki tárgyalásom a szlovén kollégámmal ebben meg is erősített, tehát hogyha a jelek arra mutatnak, hogy jön a második hullám, akkor nem fogunk habozni, hogy a szükséges jogi és gazdasági lépéseket megtegyük, mert úgy, mint a megelőző hónapokban, a jövőben is kockára kerülhet több tízezer magyar ember élete - tette hozzá.

Van elég eszköz

Nyilván nyugodtabb az egész kormány vagy az operatív törzs, hiszen valóban látjuk azt, hogy a magyar egészségügy felkészült ennek a feladatnak az ellátására.

– Ne felejtsük el azért, hogy úgy kezdődött az egész, hogy kinyitottuk a tévékészülékeket, és azt láttuk, hogy Nyugat-Európában emberek halnak meg, mert nincs elég lélegeztetőgép, mert nincs kórházi ellátás, mert nincs elég ágy, és így tovább.

Tehát ha holnap az előzőnél is nagyobb erővel törne ki a járvány, akkor Pintér Sándorral pontosan tudjuk, hogy melyik polcról melyik dossziét kell levenni és kinyitni. Kásler Miklós pontosan tudja, hogy melyik dossziét kell levenni és kinyitni, mert az országnak megvolt az a katonai gyakorlata, hogy hogyan kell egyszerre 30 ezer ágyat egy esetleges tömeges fertőzésnél az emberek rendelkezésére bocsátani, hogyan kell hirtelen beüzemelni 8 ezer lélegeztető készüléket, és melyik orvosnak és ápolónak hova kell menni, hol fogják vezényelni, hol fog aludni, kitől kap enni, hol fog dolgozni, ki lesz a munkahelyi főnöke - mondta Orbán Viktor. Ezzel a tudással rendelkezünk, ez óriási érték.

Orbán Viktor: Pintér Sándorral pontosan tudjuk, hogy melyik polcról melyik dossziét kell levenni és kinyitni Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Súlyos gondok vannak Nyugat-Európában

Én egy olyan miniszterelnök vagyok, aki részt vett '88-ban a Fidesz megalakításában. És jól emlékszem arra, hogy akkor ott csak pozitív képzettársítások történtek - mondta Orbán Viktor. Ha most idézek az akkori szovjet propagandából, hogy a feketéket verik Amerikában, akkor jót nevettünk, ennyit tudott a szocializmus kritikaként mondani a Nyugatról.

Azt látom, hogy a négy legnagyobb európai gazdaságból hármat meg kell mentenünk, mert a pénzügyi csőd felé rohan. Azt látom, hogy legalább 10 százalékkal csökkenni fog több nyugat-európai gazdaságnak a teljesítménye.

Orbán Viktor elmondta, hogy az államadósságaik 120 százalékig mennek föl, ami már a kezelhetetlen tartományban van. Azt is látom, hogy a törvény meg a rendőrség kivonul az utcákra, és erőszakhullám söpör végig.

Ránézek azoknak az országaira, akik ide üzengetnek nekünk, hogy hogyan kell helyesen élni, meg jól kormányozni, jól működtetni a demokráciát, és nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek.

Így nyomul a liberális imperializmus

Ebbe a sorba tartozik az, hogy az Európai Bíróság most újra elmarasztalta Magyarországot? A civil szervezetek, illetve a nem kormányzati szervezetek átláthatóságáról szóló törvény miatt? – kérdezte a műsorvezető.

Én nem szeretem azt az egyszerű megoldást, hogy minden bonyolult nemzetközi jelenség mögé odaképzelünk egy összeesküvést, de ettől még összeesküvések vannak, és kétségkívül a formális kereteket megkerülve háttérhatalmi szervezkedések vannak, és bizonyos bírói ítéletekből ez egyértelműen kiolvasható - mondta a kormányfő.

A legfontosabb dolog a nemzeti konzultáció

Orbán Viktor szólt arról is, hogy vannak olyan politikai szereplők Magyarországon, akik csökkenteni szeretnék a magyar szuverenitást, és Brüsszelbe vinnének jogokat, csökkentenék a magyar függetlenséget.

- tette hozzá.Ez nem tegnap kezdődött, és legalább 150 éve bizonyos baloldali politikusok a nemzetközi színtéren mindig Magyarország ellen küzdenek.

A nemzeti konzultáció a legfontosabb dolog - mondta Orbán Viktor.

A nemzetközi színtéren és itthon is folyamatosan változnak a dolgok, és ezért nem elég négyévente választani, hanem egyetértési pontok kellenek a ciklus közben is - tette hozzá. Orbán Viktor szerint a nemzeti konzultáció nagy segítséget jelent.

Gyalázatos állapotok Nyugaton

Orbán Viktor szólt arról is, hogy több nyugati országban 10 százaléknál nagyobb visszaesés jöhet. Kijelentette, hogy óriási államadósságok jönnek létre, és ezzel a fő gond, hogy idővel csak drágán lehet pénzt szerezni. A bajban lévő országok egy közös hitelfelvételt sürgetnek. Orbán Viktor kijelentette, hogy most olyan gyalázatos állapotban van számos európai ország, hogy nem lehet elkerülni a közös hitelfelvételt.

- tette hozzá. Magyarországon Palkovics László vezetésével felállt egy csoport, hogyan lehet jól elkölteni ezt a pénzt - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor nem rossz szándékot, hanem

szerencsétlenkedést lát a Lánchíd körül.

Szánalmasnak tartja, hogy pénzhiányra hivatkoznak, mivel a főváros számláján 180 milliárd forint van. Szurkolunk nekik, hogy sikerüljön - zárta a beszélgetést Orbán Viktor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!