Extrém mennyiségű eső eshet, kiadták a riasztást

Égszakadás Újpesten 2020 június 29-én , eső, zivatar, nyár, szél, vihar
Vágólapra másolva!
Kivétel nélkül minden megyére riasztást adott ki szombaton a meteorológiai szolgálat. A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint ma még több helyen lehet eső, zápor és zivatar, jövő héttől azonban egy hőhullám alakítja időjárásunkat.
Vágólapra másolva!

Szombat: Napközben északnyugaton gyengülő esőkre, délkeleten zivatarokra számíthatunk. A legtöbb napsütés a Duna-Tisza-közén lehet. Az északkeleti szél több helyen megélénkül. A hőmérséklet csúcsértéke 20 és 30 fok között alakul - a tartósabban csapadékos tájakon lesz a leghűvösebb.

Vasárnap: A többórás napsütés mellett erősen megnövekszik a felhőzet, és

zápor, zivatar főleg a középső és az északi vidékeken fordul elő.

26 és 32°C közé melegszik a levegő.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hétfő: Ugyan kevés gomolyfelhő megjelenik az égen, de csapadék csak elvétve fordul elő. Napos, igazi

nyári időnk lesz 27-32°C közötti hőséggel.


Kedd és szerda: Tovább erősödhet a nappali felmelegedés, országos hőség, néhol már forróság alakulhat ki 35 fok körüli maximumokkal. Sok napsütés, kiváló strandidő valószínű.

Extrém mennyiségű esőre figyelmeztetnek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a kiadós esőből területi átlagban 30-60 mm becsülhető, de lokálisan

80-100 mm-t meghaladó csapadékösszeg is lehet.

(Megj.: a július havi országos átlagos csapadék 65 mm.) Másutt a legtöbb helyen 10 és 30 mm közötti csapadék becsülhető, de lokálisan, felhőszakadás esetén ennél jóval több (> 50-70 mm) is hullhat. A legvalószínűbb forgatókönyv alapján a legkevesebb csapadékra az északkeleti (és esetleg az északnyugati) határvidéken van esély.

Hozzátették, intenzív zivatarokra a Mezőföldön, az Alföldön, Észak-Alföldön, illetve északkeleten lehet számítani. Szombaton minden megyére figyelmeztetést adtak ki. Felhőszakadás veszélye miatt Vas megye kivételével mindenhol másodfokú a riasztás, míg zivatarokra minden megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről