Egymással is veszekednek a Színművészeti eddigi vezetői, a baloldali háttéremberek megpróbálják megakadályozni a tanévkezdést

Színház és Filmművészeti Egyetem bejárata a Vas utcában 2020 szeptember 6-án, barikád, tüntetés, SzFE
Vágólapra másolva!
Szeptember 8-ra a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája közös tárgyalásra hívta a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetését, illetve a fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítványt és vezetőjét, Vidnyánszky Attilát. A felek már korábban világossá tették, hogy mindenkinek az az érdeke, hogy az oktatás minél előbb elkezdődhessen, azonban a jelek szerint a baloldali politikai és kulturális háttéremberek nem akarják engedni a békés megállapodást, a hallgatók érdeke háttérbe szorul a pártpolitikával szemben. Információink szerint egyre több diák kezdené már el a tanulást, félnek az esetleges elvesztett félévtől, féltik a diplomájukat, azonban a baloldali politikai térből világos utasítások érkeztek a napokban: nem lehet semmiféle megegyezés, még a lemondott rektorhelyettest is kínos magyarázkodásra késztették. 
Vágólapra másolva!

Szeptember elsejei hatállyal lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetősége és a szenátus is, miután nem hajlandóak elfogadni az attól a naptól az intézményt fenntartó a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi elnökét, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendezőt, a Nemzeti Színház igazgatóját és a felügyelő bizottságot. Azaz, törvényesen megválasztott vezetőiket.

Ezután a Színművészetit irányító tanárok, elsősorban Ascher Tamás és Máté Gábor, a háttérben addig hergelték az évekig nekik kiszolgáltatott diákokat, hogy lezárták az egyetem egyik épületét, és kiírták: csak azt a tanárt engedik be, akit akarnak.

A tanulóknak volt egy kétségkívül jogos igényük: többször is kijelentették, hogy nem szeretnék, ha tanáraiknak, akikhez felvételiztek, távozniuk kellene. Ezzel kapcsolatban Vidnyánszky Attila már szeptember elsején megígérte az ATV-n, hogy minden tanár végigviheti az osztályát, minden tanárt megkaphatnak a diákok, akikhez felvételiztek.

Már amennyiben a tanárok hajlandók tanítani őket. Hiszen a hatalmát vesztett Ascher és Máté Gábor felmondott, igaz, szombaton még Máté Gábor odament a Színművészeti épületéhez, felmászott (kimászott) az Ódry Színpad erkélyére, és hosszú ideig tapsoltatta magát. Hogy mindez ne vesszen kárba, odahurcolta a Katona József Színház kameráját egy operatőrrel, és felvetette, hogyan ünneplik.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem bejárata a Vas utcában 2020. szeptember 6-án. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Többen egyébként arra akarják rávenni az eddigi hivatalos vezetőket (Upor László rektorhelyettest és Bagossy László intézetvezetőt), hogy ne tárgyaljanak. Bodó Viktor rendező is ezt követelte. Fullajtár Andrea színésznő is, aki az ATV-ben a harmadszor is kétharmaddal megválasztott kormányról úgy beszélt, mint egy tetovált ökölről.

Mint ismert: a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium végig a békés megoldás felé hajlott, az egyetem vezetőségével abban mindenképpen egyetértettek, hogy az oktatást, a félévet el kell kezdeni, ez a hallgatók érdeke. Ennek érdekében pénteken bekapcsolódott az egyezkedésbe a Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is,

akik szeptember 8-ra az Eötvös Loránd Tudományegyetemre egyeztetésre hívták a feleket,

a meghívást az egyetem vezetése, az egyetem fenntartójának vezetője és az egyetemi hallgatói önkormányzat vezetője is elfogadta. Ezzel tehát felsejlett a remény a helyzet rendeződésére, azonban a jelek szerint a politikai baloldal nem fogja csak úgy engedni a békülést, sokkal nagyobb konfliktust akarnak, a lehető legnagyobb hazai és külföldi visszhanggal. Ennek érdekében megszólalt a baloldali holdudvar egyik legbefolyásosabb gondolkodója, Tamás Gáspár Miklós (TGM) filozófus is.

Forrás: Mandiner - egy megdöbbentő felhívás

TGM - nem véletlenül - Soros blogján jelentetett meg egy, utasításnak is beillő véleménycikket szombaton, amiben

számon kéri a lemondott szenátustól, hogy miért ülnek le tárgyalni az általuk el nem fogadott kuratóriummal?

Mint mondta, "ha olyasvalakivel tárgyalok, akinek a tárgyalási fölhatalmazását (és egyáltalán: a legitimitását) nem ismerem el, akkor a tárgyaláson esetleg elért megegyezés nem érvényes – meg aztán az égvilágon semmi értelme nincs".

Persze itt egyértelműen a kompromisszum kereséséről lenne szó, azonban a baloldali filozófus még tovább megy, egészen konkrétan árulással vádolja a HÖOK-ot, amiért országos hallgatói szervezetként nem a színművészetisek elzárkózó álláspontját osztja tovább, hanem inkább a megegyezés felé terelné a feleket a rektori konferenciával együtt.

Fontos ezért külön kiemelni az SZFE-s hallgatók álláspontját és érdekképviseletüket, ugyanis korábban több baloldali propagandaoldal (24 vagy hvg) arról számolt be egyfajta győzelmi jelentésként, hogy a Hallgatói Önkormányzat felmérése szerint az általuk megkérdezettek 100 százaléka utasította el az áttérés módját az alapítványi struktúrába. Az első hallásra is valószínűtlen, enyhén szólva kommunista diktatúrákat idéző végeredmény azonban vélhetően nem fedi a valóságot, az Origo ugyanis úgy tudja: a hallgatók közel sem egységesek, sokan egyszerűen csak tanulni szeretnének, lapunkhoz eljutott már olyan levél is, amelyben a hőbörgőktől és hangoskodóktól féltik a diplomájukat, és nem szeretnének elveszteni egy félévet.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem bejárata a Vas utcában 2020. szeptember 6-án. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Tamás Gáspár Miklós gondolatmenete végén egyébként újból megpróbálja szembefordítani egymással a feleket, mint írja

Az Origo információi szerint ráadásul mind a baloldali politikusok - elsősorban a DK, mint ismert, Gyurcsány vagyonelkobzással fenyegette meg Vidnyánszky Attilát, Gyurcsányné Brüsszelben jelentette fel Magyarországot -, mind pedig Ascher Tamás egykori rektor és a botrányai miatt saját színházában is nehéz helyzetbe kerülő Máté Gábor vezette, a háttérben meghúzódó, úgynevezett erős emberek terrorizálják a diákokat és a szenátust, hogy ne tárgyaljanak, ne legyen semmiféle megegyezés.

Upor László, a rektori feladatokat ellátó, lemondott rektorhelyettes Facebookon közzétett közleményében kényszerült magyarázkodni (még a TGM-cikk megjelenése előtt), hogy az SZFE szenátusa miért fogadta el a rektori konferencia és a HÖOK invitálását a tárgyalásokra. Upor már rögtön az elején leszögezte, hogy az MRK szerinte az egyetemi autonómia intézményes "honi" védelmezője, és hogy korábban kellett volna bekapcsolódnia a szervezetnek az SZFE körüli helyzet megoldásába.

Mint írta,

Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy "a fenntartóval való egyeztetésnek-egyezkedésnek az eddigiek alapján sok esélyt nem adok", illetve hogy a napirendben "A Színház- és Filmművészeti Egyetem helyzetének megvitatása" tétel szerepel, és ő ezt is reméli a találkozótól. Upor László szombati közleménykiegészítésével állítása szerint árnyalni próbálta TGM "segítőnek szánt gondolatait".

Ezekből a sorokból viszont jól látható, hogy az egyetem eddigi vezetése megértette: a baloldali háttéremberek mit várnak el tőlük.

Kérdés, hogy ezek után mi lesz a folytatás. Abban csak bízni lehet, hogy nem a diákok lesznek az áldozatok, és szemben a fenti sajátos levéllel, mégsem lesz szükségük a barikádozó hallgatóknak pszichológiai segítségre.

Mert egykori (és jelenlegi) tanáraik nem hozzák őket olyan helyzetbe. Talán naivitás, de reménykedjünk ebben.

FRISSÍTÉS:

Nemrégen kiderült, a megegyezést ellenző baloldali háttéremberek sikerrel jártak, megakadályozták a tanévkezdést. Upor László meghátrált: egy héttel legalábbis, de elhalasztotta a tanév indítását. A délutáni tüntetésükön jelentette be. Utóbbiról később részletesen beszámolunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!