A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
NyílNyíl

Müller Cecília: Nem elég csak a szájat, az orrot is el kell takarni a maszkkal

koronavírus, maszk, járvány, vírus, Budapest, bolt, vásárlás, vevő
Vágólapra másolva!
Több van még előttünk a járványból, mint mögöttünk, ne fáradjunk bele a szabályok betartásába - kérte Müller Cecília az Operatív Törzs tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Müller Cecília arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy 1173 fővel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, így 26 832 aktív fertőzött van, akiknek az egészségi állapota széles skálán mozog: van, akinél súlyos a betegség, de van olyan is, aki tüneteket sem mutat.

154-en vannak lélegeztetőgépen a több mint 1400 kórházban ápolt betegből, és 14 haláleset történt vasárnap

– számolt be róla az országos tisztifőorvos, és hozzátette, 55 és 78 év közötti személyekről volt szó, akik közül többen szenvedtek a Magyarországon jellemző népbetegségekben.

Komoly kockázat

Müller Cecília elmondta, fontos, hogy tudjuk, a krónikus betegségben szenvedő vagy a nem karbantartott betegségben szenvedő idős emberek komoly kockázatnak vannak kitéve. Különösen is figyeljenek ezek az emberek az állapotukra – mondta a tisztifőorvos, és kérte őket, gyakrabban konzultáljanak háziorvosukkal. Müller Cecília a tesztelés kapcsán kifejtette, 834 197 vizsgálatot végeztek el eddig, és azt is hozzátette, már több mint 11 ezren meggyógyultak a betegségből.

Müller Cecília rámutatott: az egész világban és Európában is egyértelműen növekvő tendenciát mutat a járvány, mindenhol növekszik a kórházban kezeltek száma. Százezer lakosra Csehországban 423, Belgiumban 364, Hollandiában 344, Spanyolországban 308, Franciaországban 285, az Egyesült Királyságban 242 pozitív eset jut – ismertette, hozzátéve:

Magyarországon 128 fertőzött jut százezer lakosra.

Továbbra is mindenki tartsa be a szabályokat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Helyesen kell viselni a maszkot

Kérem, ne fáradjunk bele a higiéniás szabályok betartásába. A szabályok működnek. Ha ezeket betartjuk, ismét el tudjuk laposítani a járványgörbét – hangsúlyozta. Továbbra is nagyon fontos a maszk helyes használata. Nem elegendő csak a szájat eltakarni, az orrot is kell – mondta az országos tisztifőorvos, aki a kézmosás, kézfertőtlenítés fontosságára is felhívta a figyelmet.

Müller Cecília elmondta:

11 után nem lehet már kaszinózni

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy a határon jelenleg Nógrád megyében öt helyen van már átkelési lehetőség. Azt is elmondta, a kaszinókban este 11:00 után nem lehet tartózkodni a jövőben. Kiss Róbert beszámolt róla, hogy a járványügyi szabályok megszegése miatt közlekedési eszközökön 99 alkalommal intézkedtek a rendőrök, a kereskedelmi üzletekben 64 intézkedést kezdeményeztek, és 61 intézkedés történt a közúti ellenőrzések során. A hatósági házi karantén betartását folyamatosan ellenőrzik, mondta, és kiemelte, ma 21 491 karantén van elrendelve.

Sváby András lebukott az álhírével

Müller Cecília arra a kérdésre, miszerint igaz-e, hogy a kórházakban elfogyott a Remdesivir gyógyszer (ezt az álhírt Sváby András mondta be egy televízióban) – az országos tisztifőorvos úgy felelt: a legfrissebb, mai információk szerint rendelkezésre áll a gyógyszer. Olyannyira, hogy a Richter Gedeon cég jóvoltából hazai gyártótól is rendelkezésre áll a készítmény.

A bentlakásos otthonokról szólva jelezte:

45 intézményben találtak koronavírusos lakót, de számosan közülük teljesen tünetmentesek. Összesen 5601 fő lakik ezekben az intézményekben, közülük 542 fő pozitív.

Bekerült az otthonokba a koronavírus, azonban jellemzően alacsony számú pozitivitásról beszélhetünk, és az érintettek állapota stabil, sokaknak nem is volt szüksége kórházi ellátásra – mondta Müller Cecília, hozzátéve: az 542 érintett fő közül 130-an vannak jelenleg kórházban, és a második hullám ideje alatt 35-en hunytak el, 30 fő viszont már meg is gyógyult az otthonok lakói közül. A látogatási és intézményelhagyási tilalom továbbra is érvényben van – mutatott rá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!