Október 23-án elmaradnak a központi ünnepségek a járvány miatt

KÖVÉR László
Budapest, 2019. október 23. Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében katonai tiszteletadással felvonják a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 2019. október 23-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Sem a pandémia első, tavaszi hullámában, sem pedig ősszel nem volt arra példa, hogy a koronavírussal fertőzött édesanyák a várandósság alatt, vagy a szoptatás során az anyatejjel Covid-19-cel megfertőzték volna a csecsemőjüket – hangzott el az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

Az Operatív Törzs szerdai online tájékoztatóján Müller Cecília beszámolt róla, hogy az előző 24 órában 920 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírus jelenlétét, ezzel 40 782 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 27 idős krónikus beteg, ezzel ezer felé, 1023 főre emelkedett a járvány áldozatainak száma, 12 164-en azonban már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 27 595 fő, és 1538 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 156-an vannak lélegeztetőgépen.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a meghaltak életkora 64 és 94 év között volt és valamennyiüknél kimutatható volt valamilyen, jellemzően szív- és érrendszeri társbetegség, öt főnél a közvetlen halálok tüdőgyulladás volt.

Minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel

A héten, legkésőbb október 20-áig minden praxisba megérkezik az influenza elleni védőoltás, a tisztifőorvos kéri, hogy minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel. Müller Cecília közölte, a járvány lefolyásához nagyban hozzájárul, hogy az emberek miként tartják be a védelmi intézkedéseket.

A tisztifőorvos elmondta: rendkívül fontos a járvány kezelésében, hogy a lakosság betartsa az előírt szabályok mellett a különböző ajánlásokat is, hiszen a közösségi terjedés időszakában bárki hordozó lehet. Október 23-a kapcsán Müller Cecília elmondta:

a zászlófelvonás és a díjátadók kivételével nem lesznek központi ünnepségek, és ennek figyelembevételét az önkormányzatoknak és egyéb szervezeteknek is ajánlotta.

A tisztifőorvos arra is kitért, hogy a megfelelő számú szakember rendelkezésre áll a pandémia kezelésére, és az alapellátás is zavartalanul működik.

Az országos tisztifőorvos úgy fogalmazott: már nem szorulunk importra, megkezdődött a Remdesivir nevű készítmény hazai gyártása a Richter gyógyszergyárban, a szer klinikai tesztelése pedig a négy orvosképző egyetem klinikáján, valamint a Korányi kórházban zajlik.

Ennyien nem viseltek maszkot

Kiss Róbert, az operatív törzs műveleti központjának vezetőhelyettese arról tájékoztatott, hogy a rendőrség kedden 75 esetben intézkedett a védelmi intézkedések megszegőivel szemben.

Hozzátette, a kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta összesen 1240 rendőri intézkedés történt, ezek zömében figyelmeztetéssel végződtek. Jelezte azt is, hogy tegnap 30 esetben intézkedtek a hazánkon áthaladó tranzitforgalom szabályainak megsértése miatt. A rendőr alezredes hozzátette, jelenleg 23 815 személy van hatósági házi karanténban, ennek elektronikus ellenőrzését 1104 személy tette lehetővé. Közölte azt is, hogy a teljes schengeni belső határszakasz ellenőrzése október 31-éig hatályban marad.

Kiss Róbert arról is beszámolt, hogy Magyarország államhatárainál zökkenőmentesen lehet belépni. A teherforgalomban 3 órás várakozásra lehet számítani Röszkénél, Tompánál és Beregsuránynál, a személyforgalomban ez az idő pedig 2 óra.

Idén csak a zászlófelvonást tartják meg október 23-án Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nem kell félniük a kismamáknak

Müller Cecília újságírói kérdésre elmondta: sem a pandémia első, tavaszi hullámában, sem pedig ősszel nem volt arra példa, hogy a koronavírussal fertőzött édesanyák a várandósság alatt, vagy a szoptatás során az anyatejjel Covid-19-cel megfertőzték volna a csecsemőjüket. Hozzátette: cseppfertőzéssel viszont a csecsemők is elkaphatják a betegséget, ezért fontos ügyelni a kézmosásra és a maszk megfelelő viselésére, akár szoptatás alatt is.

– mondta Müller Cecília.

Ez nagyon sokat segít

– mondta kérdésre Müller Cecília. Van elegendő vérplazma, de az emelkedő esetszám miatt továbbra is gyűjti a vérplazmát az Országos Vérellátó Szolgálat. Akinek antitest lehet a szervezetében, jelentkezzen donornak – tette hozzá.

Vannak kijelölt intézmények, és akik nem ott dolgoznak, őket vezényelhetik át ezekbe a kórházakba, de arra ügyelnek, hogy a rendes ellátás ne sérüljön. Körülbelül ezer fő kirendelésére került már sor – mondta Müller Cecília. A fő cél, hogy a fertőzött beteg a legmagasabb szintű ellátást kapja meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!