Szijjártó Péter: Az Európa körüli migrációs kockázatokat mind az Európai Uniónak köszönhetjük

Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Három nagyon jelentős migrációs kockázat van ma Európa körül, és ezeket, sajnos, "mind az Európai Uniónak köszönhetjük" - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Pozsonyban.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter a visegrádi országcsoport (V4 - Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország) külügyi tárcavezetőinek és Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszternek a munkaebédjén mondta ezt, ahol Lengyelországot Szymon Szynkowski külügyminiszter-helyettes képviselte. A magyar miniszter előtte kétoldalú megbeszélést folytatott török hivatali partnerével, Mevlüt Cavusogluval. A tanácskozások - mint mondta - a migrációs hullámokra összpontosítottak.

A munkaebéd után adott nyilatkozata szerint Szijjártó Péter első kockázatként a nyugat-balkáni szárazföldi migrációs útvonalat említette. Ezzel összefüggésben emlékeztetett, hogy Törökországnak az Európai Unió 6 milliárd euró támogatást ígért, amelyből eddig kevesebb mint négymilliárdot fizettek ki, holott a teljes összeg rendezése 2018 végéig lett volna esedékes. Úgy fogalmazott, hogy

ez sajnos jogalapot nyújthat Ankarának ahhoz, hogy adott esetben megnyissa kapuit Európa felé,

s ha így tesz, akkor a nyugat-balkáni útvonal ismét telítetté válhat illegális bevándorlók százezreivel, hiszen Törökország területén négymillió menedékkérő él.

Kiemelte, hogy a második jelentősebb kockázat az Európai Unió lassúsága Líbia vonatkozásában. Az észak-afrikai ország felől érkező migrációs hullámokat szerinte úgy lehetne megakadályozni, hogy

ne engedjük az embercsempészek hajóit megindulni a líbiai kikötőkből.

Mint mondta, ehhez a parti őrségre van szükség, a parti őrségnek pedig hajókra. A V4-ek 2018 közepén 35 millió eurót befizettek az Európai Bizottságnak, amely az azóta eltelt időben egy hajó beszerzésére sem volt képes - tette hozzá.

- jelentette ki Szijjártó Péter.

A miniszter leszögezte, hogy mind a három kockázatot Európa saját magának, illetve a brüsszeli intézményeknek köszönheti.

Szijjártó hangsúlyozta azt is, hogy

Magyar újságírói kérdésre válaszolva, Szijjártó Péter elmondta, hogy a migráció tekintetében a V4-ek között egyetértés van. Hozzátette, hogy vannak bizonyos pontok, ahol a közép-európaiak a franciákéhoz közeli álláspontot képviselnek, de a migráció viszonylatában inkább több az ellentét az álláspontok között.

A török külügyminiszterrel, Mevlüt Cavusogluval tartott találkozójával kapcsolatos kérdésre válaszolva közölte, hogy azon is a migráció volt az egyik legfontosabb kérdés. Felhívta a figyelmet arra, hogy a törökök egyértelműen azt sérelmezik, hogy az Európai Unió nem tartotta meg a szavát azzal, hogy nem fizette ki a megígért hatmilliárd eurót, és ez - mint mondta - bizony ad egy hivatkozási alapot a törököknek arra, hogy adott esetben ne blokkolják a migrációs folyamatokat a nyugat-balkáni útvonalon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!