Új fizetési rendszer indult el Magyarországon, elmondunk mindent, amit erről tudnia kell

Vágólapra másolva!
Új, az eddig ismert, telefonos, érintős módszerhez hasonló fizetési rendszert indult el szeptember 1-jén Magyarországon. Vagyis, ennél több és jobb. Bizonyos esetekben például QR kód alapján is lehet fizetni. A qvik névre keresztelt megoldás a már működő Azonnali Fizetési Rendszerre épül. Mutatjuk a részleteket.
Vágólapra másolva!

A bevezetésről tartott sajtótájékoztató alapján elmondjuk, mit tud a qvik, és hogyan érinti ez majd hamarosan mindennapi vásárlásainkat is.

mnb, qvik
Az új fizetési rendszer logója az MNB sajtótájékoztatójának videós közvetítésében
Fotó: MNB

Micsoda egész pontosan a qvik?

Az qvik márkanév alatt bevezetett új, magyarországi fizetési megoldás biztonságos, azonnal teljesülő fizetést jelent, melynek használata a vásárlói oldalon teljesen ingyenes, az azt alkalmazó kereskedők számára pedig olcsóbb, mint például a bankkártyás megoldások. 

A qviket a lakossági felhasználók online, internetes vásárlásaiknál is tudják használni, ahogy várható elterjedésével egyre több fizikai üzletben is,

így például hétvégi bevásárlásnál egy élelmiszerboltban.

A qviknek lakossági oldalon lényegében két  előfeltétele van:

  • pénzintézeti folyószámla megléte, és persze a vásárláshoz elegendő egyenleg;
  • valamint okostelefon, amelyen a pénzintézet által biztosított banki applikáció fut.

Bankkártya viszont nem szükséges hozzá, sőt, mint Virág Barnabás, az MNB alelnöke korábbi nyilatkozatában is elmondta, a mostani sajtótájékoztatón pedig szintén említette: 

a qvik alternatívája illetve versenytársa kíván lenni a bankkártyás vásárlásoknak.

Mivel a rendszer hazai megoldás, a qvik természetesen így az itthoni kereskedelemben jelenthet komoly versenytársat a bankkártyának idővel, és Virág Barnabás szerint elősegítheti a bankok közötti versenyt is.

A sajtóeseményen Bartha Lajos, az MNB ügyvezetői igazgatója, valamint Túri Anikó, az NGM államtitkára is kitért rá: a gyors és biztonságos elektronikus fizetési megoldások terjedése versenyképességi kérdés, valamint segítik a gazdaság fejlődését.

Az MNB azt szeretné az elektronikus pénzforgalmi stratégiájával elérni, hogy 2030-ra a teljes gazdaságban lebonyolított, összes fizetés legalább kétharmada történjen elektronikusan, ám ehhez a pénzforgalom több területén is további fejlődésre van szükség. Ebben jelent fontos mérföldkövet a qvik elindítása.

Az MNB alelnöke szerint a qvik

szintugrás a pénzforgalom digitalizációjában.

 Szerinte az alábbi három állítás mutatja be az új fizetési rendszer jelentőségét:

  • hazai rendszerről van szó, ez erősíti Magyarország pénzügyi szuverenitását
  • digitális és biztonságos, ezek pedig olyan feltételek, melyek teljesítésével a fizetési rendszer lendületet adhat a gazdasági növekedésnek,
  • egyben digitális pénzügyi rezsicsökkentés: olcsóbb a kereskedőknek, a vásárlóknak pedig ingyenes.

Az MNB külön honlapot hozott létre a qvik bevezetésének támogatására.

Hogyan működik majd a gyakorlatban a qvik?

A sajtótájékoztatón elhangzók szerint a qvik egyik legfontosabb jellemzője, hogy bármelyik változatát is használjuk fizetésre, jóváhagyásunk nélkül nem teljesül a fizetés. Emellett viszont a rendszer könnyen használható, egyszerűen működik, és a bolti önkiszolgáló kasszáknál is igénybe lehet majd venni. 

qvik
Négy alapvető fizetési mód érhető el a qvikben, mindegyik gyors, biztonságos és kényelmes mind a vásárló, mind a kereskedő számára
Fotó: MNB

Az imént említett fizetési típusok a qvik rendszeren belül a következők lehetnek:

  1. QR-kód: A qvik-QR-t a kereskedő vagy számlakibocsátó fogja majd megjeleníteni internetes vásárlásnál a webshop felületén, fizikai boltokban a pénztárgép vagy a POS-terminál kijelzőjén, de akár egy papír alapú számlán is elhelyezhető. A qvik-QR-t beolvasva ingyenes átutalás kezdeményezhető.
  2. NFC-s fiztés: A qvik-NFC a jelenleg is ismert érintéses mobilfizetést jelenti, melyen keresztül egy ingyenes átutalás kezdeményezhető.
  3. Fizetési kérelem: A qvik-kérelem a kedvezményezettől induló értesítést jelent, melyre kattintva válaszul ingyenes átutalás kezdeményezhető. A fizetési kérelmekre válaszként indított átutalás minden esetben a számlatulajdonos jóváhagyásához kötött. A jövőben qvik-kérelem érkezhet egy közműszolgáltatótól, egy webshopos vásárlás alkalmával, utánvételes csomagküldés során, vagy fizikai vásárlás esetében, de akár egy ismerőstől is.
  4. Fizetési link: A qvik-link a kereskedő vagy számlakibocsátó mobilalkalmazásából indítható kényelmes fizetési hivatkozás jelent, melyre kattintva ingyenes átutalás kezdeményezhetőt. A qvik-link a kereskedők vagy számlakibocsátók mobilalkalmazásába integrált fizetést jelent, melyre kattintva az alkalmazás átirányítja az ügyfelet a mobilbankja átutalási felületére, ahol jóváhagyhatja a qvik-fizetést.

A rendszeren belül generált QR-kód és fizetési link is csak egyszer fizethető ki, így elkerülhetővé válik a többszörös fizetés.

Kik használhatják majd a qviket?

A rövid válasz az, hogy potenciálisan mindenki. Ha alaposabban megnézzük, látható, hogy a rendszer használatának két fő oldala van a hétköznapi alkalmazás szempontjából: a vásárlói és a kereskedői oldal.

Az előbbire vonatkozóan egyértelmű a szabályozás, melyet Bartha Lajos emelt ki a tájékoztatón:

Magyarországon valamennyi, pénzszolgáltatást nyújtó és lakosságot kiszolgáló banknak kötelező biztosítania azt mobilapplikációjában, hogy a generált QR-kódot a felhasználó, azaz a vásárló be tudja olvasni.

A sajtótájékoztatón kérdésre válaszként elhangzott, hogy a qvik-et azok a bankok vezetik be, akik Giro Zrt. által biztosított elszámolási rendszer tagjai, így olyan pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cégek, melyek nem részei annak – és bankként nincsenek is jelent az országban – nem tudják ezt kínálni. Ebbe a körbe tartozik jelenleg a Revolut.

Az új fizetési rendszer természetesen nem egyik napról a másikra válik majd elérhetővé. 

Virág Barnabás felidézte, hogy a bankkártyák manapság tapasztalható elterjedtségéhez 25 év kellett, és bár a qvik esetében jóval gyorsabb felfutásra számítanak, mindenképpen kell hozzá némi idő.

qvik, fizetés
A qvik rendszerrel várhatóan hamarosan egyre több boltban válik elérhetővé a fizetés
Fotó: MNB / MNB

A szakember úgy fogalmazott, hogy

 az új fizetési forma a következő évben dominánssá válhat,

a kereskedőknek pedig a bankok tudnak segíteni a bevezetésben. 

Az OTP Bank és a Raiffeisen Bank már elindította kereskedői oldalon a bevezetést. Zolnai György, a Raiffeisen vezérigazgatója a terjedési ütem kapcsán úgy fogalmazott, hogy "a következő 6-12 hónap mozgalmas lesz a kereskedőknél", összefüggésben a rendszer mind több helyen való elérhetőségével.

Hol lehet fizetni az új rendszerrel?

Látható, hogy a qvik elterjedése és népszerűsége egyelőre annak függvénye, hogy milyen gyorsan terjed el a kereskedők körében. Számukra az jelenthet ebben motivációt, hogy a megoldás az OTP Bank vezérigazgató-helyettese és Zolnai György Raiffeisen vezérigazgató szerint is akár lényegesen olcsóbb lehet, mint például a bankkártyás megoldások. Ez motiválhatja a kereskedőket a bevezetésre, valamint arra is, hogy ajánlják vásárlóiknak a qviket, akiknek ingyenes megoldás használata. 

Az elhangzottak szerint

hamarosan a fizikai boltokban történő vásárlásnál is egyre többször kérdezheti majd tőlünk az eladó vagy pénztáros, hogy készpénzzel, bankkártyával vagy qvikkel akarunk-e fizetni.

A rendszer szeptember 1-jei indulását követően a sajtótájékoztatóig több száz tranzakciót bonyolítottak le azzal, volt, amelyet több százezer forint értékben.

Csányi Péter elmondta, a qvik már több mint 5000 kereskedő partnerüknél elérhető, november végéig ez a szám várhatóan 20 ezerre nő majd. A későbbiekben számítani lehet arra, hogy egyre több bolt is csatlakozik a rendszerhez. Zolnai György pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy qvikhez nem kell külön POS-terminál, mert a meglévő frissítésével lehet majd alkalmazni a rendszer. POS-terminál nélkül egy telefonos banki applikáció biztosítja a qvikes fizetések elfogadását a kereskedői oldalon.

A tranzakció sikeréről egyébként a kereskedő is megerősítő üzenetet kap.

qvik, mnb, virág barnabás
Virág Barnabás, az MNB alelnöke bemutatja a rendszer használatát a sajtótájékoztatón (a kép a sajtótájékoztató videós anyagából kiemelt felvétel)
Fotó: MNB / MNB

Biztonságos a qvik?

Túri Anikó, az NGM államtitkára kitért arra, hogy az online csalások módszerei is egyre kifinomultabbak, ezért folyamatos munkát jelent az új fizetési rendszer biztonságának növelése.

A qvik azonban nem csak amiatt biztonságos, mert a fizetés minden esetben a felhasználó, azaz a vásárló jóváhagyásához kötött. 

Gyorsabb és biztonságosabb a bankkártya használatához képest azért is, mert nem kell megadni kártyainformációkat a vásárlók alkalmával; ennek az internetes vásárlásoknál talán még nagyobb a jelentősége, mint a bolti alkalmával.

A biztonságnövelő intézkedések közül Túri Anikó és Virág Barnabás is kiemelte: 2025-től – várhatóan nyártól – működésbe lép egy új, a tranzakciók biztonságát felügyelő központi rendszer is, ami – az MNB alelnökének szavaival - egy új, hatékony "központi védvonalat" jelent majd a csalások megelőzésében illetve visszaszorításában.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!