Újabb kórházakban fognak ellátni koronavírusos betegeket

Keszthely, 2020. május 14. Vért vesznek egy férfitől a koronavírus-szűrések elvégzésére kijelölt rendelőben a Keszthelyi Kórház Sürgősségi Ambulanciáján 2020. május 14-én. A koronavírus-szűrőprogramban a Semmelweis, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva. Ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere további hat kórházat jelölt ki, ahol elláthatnak majd koronavírusos betegeket. Az ellátásban eddig is részt vevő kórházaknak pedig több ágyat kell biztosítaniuk a fertőzött betegeknek.
Vágólapra másolva!

Ahogy egész Európában, Magyarországon is a járvány meredeken felszálló szakaszában vagyunk, amikor a körülöttünk lévő országokban és nálunk is dinamikusan nő a fertőzések száma. Ezért Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere bővítette a Covid-ellátásba bevont intézmények körét.

Újabb hat vidéki kórház fogad a jövőben Covid-betegeket: a váci Jávorszky Ödön Kórház, a ceglédi Toldy Ferenc Kórház, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház, a hatvani Albert Schweitzer Kórház, a Bajai Szent Rókus Kórház és az Orosházi Kórház.

Ezeknek a kórházaknak az összes finanszírozott ágyszámuk 20%-ával kell felkészülniük a COVID-betegek ellátására - írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Varga György

Kásler Miklós, az EMMI minisztere arra utasította a COVID-betegek ellátásában eddig is részt vevő kórházakat, hogy

az összes finanszírozott ágyszámuk 20 %-a helyett annak 30 %-át készítsék fel igazolt és gyanús COVID-betegek ellátására 2020. október 30-ig.

Az emberi erőforrások minisztere utasította az OMSZ vezetőjét is, hogy amennyiben az első helyi felelősként kijelölt kórház kapacitása telítődik, a másodlagosan, illetve harmadlagosan kijelölt kórházakba kell az ellátást igénylő, súlyos és középsúlyos, igazolt COVID-fertőzött, valamint gyanús betegeket bevinni.

Budapesten és Pest megyében 3+1 kórház szerepel az elsődlegesen, és 11 a másodlagosan kijelölt kórházak között.

Budapest és Pest megye területén kívül elsődlegesen összesen 12 kórházba, másodlagosan 6, harmadhelyi felelősként pedig 9 intézménybe kell vinni a kórházi ellátást igénylő, súlyos és középsúlyos, igazolt COVID-fertőzött, valamint COVID-gyanús betegeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!