A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megdöbbentő állapotok a plázákban: nem viselt maszkot az üzletvezető, a maszkárusnak kilátszott az orra - fotók

bevásárlóközpont koronavírus koronavírus-járvány fertőzés
Vágólapra másolva!
Egy kuponos akció miatt a szokottnál is többen voltak a budapesti bevásárlóközpontokban a hétvégén. Ennek arra kellett volna ösztönöznie az itt működő üzletek vezetőit, s így a dolgozókat, hogy a szokásosnál is nagyobb elővigyázatossággal tartsák be a járványügyi szabályokat. Csakhogy ebből nem sok valósult meg: tapasztalataink szerint az alkalmazottak jelentős része egyáltalán nem, vagy nem az előírásoknak megfelelően viselte a maszkot. Korábbi cikkünk után most újabb döbbenetes képeket mutatunk, ezúttal a budai plázákból kaptunk fotókat olvasóinktól. Például arról, hogy az egyik maszkárus úgy árult védőfelszereléseket, hogy közben kilógott az orra a maszkból.
Vágólapra másolva!

Pénteki cikkünk után újabb megdöbbentő fotókat kaptunk olvasóinktól, ami után újra felkerestük a bevásárlóközpontokat, hogy megnézzük, hogyan tartják be a boltvezetők és az alkalmazottaik a maszkviselés szabályait miközben teljes erővel tombol a járvány. Ráadásul ezen a hétvégén egy kuponos akció miatt még a szokásosnál is nagyobb volt a zsúfoltság a plázákban.

Döbbenet, amit tapasztaltunk:

a boltok alkalmazottai jellemzően nem tartották be a maszkviselési szabályokat.

Egy budai bevásárlóközpontban éppen a maszkárus vétett a szabályok ellen: az orra alá tolva viselte a maszkot. Így várta a vevőket, akiknek a vírus elleni védekezéshez használt eszközöket kínálta.

Forrás: Origo

Hasonló volt a helyzet a pláza egyik sportboltjában is: fél óra alatt, amíg ott voltunk,

az egyik eladó egyáltalán nem volt hajlandó szabályosan viselni a maszkot,

azt úgy hordta, hogy az orra kilógott alóla munka közben. Így pakolgatta és tapogatta azokat a sportfelszereléseket, ruhákat, amelyeket aztán magukra próbálnak a vásárlók. Ahogy az egy ugyanott készült olvasói fotón is látszik.

Forrás: Origo

Ennél is jobban felháborító talán, hogy

maga az üzletvezető sem tartotta be az előírásokat:

a nő szintén csak a száját fedte el, orra kilátszott a védőfelszerelés mögül. Ám az üzletvezető a társadalmi távolságtartással kapcsolatos szabályokat sem követte, több vevővel is közvetlen közelről kommunikált - miközben a maszkot nem tolta feljebb, tudtuk meg olvasónktól. Szinte pontosan ugyanezt tapasztaltuk egy másik, nagyobb boltban is. A vásárlók közül többen is próbáltak távol maradni az eladótól.

Forrás: Origo

Szintén negatív tapasztalatunk volt az újságárusnál, aki szintén úgy szolgálta ki a vevőket, hogy a maszkot letolta az orra alá. Amikor ezt vásárlás közben szóvá tette valaki, először fejcsóválás volt a reakció, meg értetlenkedés, majd az eladó nagy nehezen eleget tett a felszólításnak. De azért azt ingerülten hozzátette, hogy így "nem lát, nem hall".

Egy másik budai bevásárlóközpontban a ruhatáros, tehát az az ember, aki rengeteg vásárlóval találkozik, egyáltalán nem viselte a védőfelszerelést olvasónk fényképe szerint.

Forrás: Origo

És ugyanez volt a helyzet tapasztalatunk szerint két másik ruhaboltban is.

Pedig számtalanszor elmondták

Teljesen érthetetlen, hogy a boltosok dolgozói ennyire figyelmen kívül hagyják a járványügyi előírásokat, még akkor is, amikor rengeteg embert bevonzó akciót hirdettek. Magatartásuk azért is nehezen értelmezhető, mert a plázák bejáratánál plakátokon hívják fel a vásárlók figyelmét arra, hogy a maszkviselés vevőknek és eladóknak egyaránt kötelező. Sőt, ezekben arra is kitérnek, hogyan kell helyesen viselni a védőfelszerelést.

Arról nem is beszélve, hogy Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője egy hónapokkal ezelőtt közzétett videóban bemutatta a helyes maszkhasználat szabályait. A tájékoztatóból kiderült, hogy a maszknak teljesen el kell fednie az orrot és a szájat, és a lehető legjobban kell illeszkednie az archoz.

A kormány döntésének értelmében mindenkinek viselnie kell a maszkot a bevásárlóközpontokban is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!