A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Novák Katalin: A gyermekek biztonságának és egészséges testi-lelki fejlődésének biztosítása kiemelt feladatunk

NOVÁK Katalin
Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter.
Vágólapra másolva!
A gyermeknek joga van ahhoz, hogy szerető családban, közösségben és biztonságban nőjön fel, ehhez pedig a családok megerősítése szükséges - nyilatkozta a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken, a gyermekjogok világnapja alkalmából az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Novák Katalin a Gyermek jogairól szóló ENSZ-egyezmény elfogadásának 31. évfordulóján azt mondta, hogy napjainkban sok, korábban nem tapasztalt veszélynek vannak kitéve a gyermekek, legyen szó fizikai, lelki, vagy az újonnan megjelenő digitális veszélyekről.

- hangsúlyozta.

Novák Katalin Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Hangsúlyozta: a gyermekek jó- és jóllétének feltétele az erős közösség.

- közölte.

A miniszter arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány a gyermekek jogaira is hangsúlyosabban hívja fel a figyelmet. A járvány és a vele járó korlátozó intézkedések befolyásolják a gyermekek egészségügyi és szociális, valamint családon belüli helyzetét, az oktatáshoz hozzáférés lehetőségét és a gyermekvédelmi rendszerek működését.

A kormány ezért is gondoskodik a biztonságos köznevelésről a járványhelyzet idején

- mondta.

Hozzátette:

Az ENSZ Közgyűlése 1989. november 20-án fogadta el a Gyermek jogairól szóló egyezményt (Convention on the Rights of the Child), az ENSZ egyik legszélesebb körben elfogadott és támogatott nemzetközi jogi dokumentumát. Magyarország 1990. március 19-én az elsők között csatlakozott az egyezményhez, amelyet az 1991. évi LXIV. törvénnyel hirdettek ki.

Az egyezmény a gyermekeket is a felnőttekkel azonos jogokkal rendelkező jogalanynak tekinti, akiket az alapvető jogok mellett speciális, illetve többletjogok is megilletnek. A dokumentum a családot tartja a szükséges és természetes közegnek a gyermek harmonikus kibontakozásához és jóllétéhez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!