A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Szijjártó Péter: 500 ezer maszk érkezik kedden Üzbegisztánból

SZIJJÁRTÓ Péter; ORBÁN Viktor
Budapest, 2020. április 10. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) részt vesz a Türk Tanács tagállamai vezetőinek a koronavírus-világjárvány elleni közös védekezésről tartott videokonferenciáján 2020. április 10-én. A tanácsban Magyarország megfigyelői státusszal rendelkezik. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Üzbegisztán 500 ezer maszkot küld Magyarországnak, az ezeket szállító repülőgép kedd este érkezik meg - mondta a külgazdasági és külügyminiszter keddi online sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter videokonferencia keretében egyeztetett Szardor Uktamovics Umurzakov üzbég kereskedelmi és külgazdasági miniszterrel, miniszterelnök-helyettessel.

A magyar külügyminiszter kiemelte, a kihívások mindenütt ugyanazok, az üzbég kormány is azon dolgozik, hogy megtalálja az egyensúlyt az egészségügyi intézkedések szigorúsága és a gazdaság működőképességének fenntartása között. Egyetértettek abban, hogy "mindkettő az állam felelőssége": megvédeni saját polgáraik egészségét és életét, ugyanakkor biztosítani a gazdaság működőképességét, újraindításának és újbóli növekedésének a lehetőségét.

Abban is egyetértettek a felek, hogy ez a világjárvány hosszú távú következményekkel jár, tehát minden stratégiának a hosszú távú hatásokat is kezelnie kell.

"A két ország megközelítése abból a szempontból is hasonló, hogy mind a hagyományos, mind pedig a teljesen új típusú gazdaságpolitikai eszközök bevetésére sor kerül" - mondta Szijjártó Péter, felidézve, Üzbegisztán korábban 150 ezer maszkot küldött Magyarországnak, amelyek március 28-án megérkeztek, majd eljutottak az egészségügyi intézményekbe. "Most további 500 ezer maszkot ajánlott fel Üzbegisztán, ezek már úton vannak Bakuba, ahova repülőgép indult Budapestről, és az átrakodást követően ez a gép kedd estére érkezik vissza a szállítmánnyal" - közölte.

A magyar külügyminiszter arról is beszélt: "nagyszerű dolog", hogy ezekben a nehéz időkben is vannak baráti nemzetek, amelyekre lehet számítani. "Nagyon hosszú azoknak az országoknak a listája, amelyek Magyarországtól segítséget kértek - többnek segítettek is -, viszont nagyon rövid azon országok listája, amelyek segítséget ajánlottak" - húzta alá. Hozzátette, közös bennük, hogy mind keletre találhatók Magyarországtól, és Kína kivételével mind tagjai a Türk Tanácsnak.

A külügyminiszter ismertette: annak érdekében, hogy ez az együttműködés hosszú távon is a lehető legjobb legyen, harmincról százra emelték a Magyarországon tanuló üzbég ösztöndíjasok számát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!