Együttműködési kódex aláírására kérte a budafoki polgármester a baloldalt, Gyurcsányék inkább háborúzni akarnak

Vágólapra másolva!
Nem fogadta el a budafoki Demokratikus Koalíció (DK) Karsay Ferenc fideszes polgármesternek az együttműködési és kommunikációs kódex aláírására tett javaslatát - értesült az Origo. A kormánypárti polgármester csalódottan kommentálta a baloldali párt hozzáállását, szerinte bizonyos ügyekben "együttműködésre vagyunk ítélve". Ez az apróbb mozzanat is azt mutatja, hogy Gyurcsány Ferencék kizárólag a háborúskodásban hisznek.
Vágólapra másolva!

Karsay Ferenc a napokban kezdeményezte, hogy Budafokon az egymással szemben álló politikai erők fogadjanak el egy együttműködési kódexet. Ennek érdekében az év első frakcióvezetői egyeztetésén közös együttműködési alapelveket határozott meg: olyan konkrét helyi ügyeket és célokat jelölt meg, amelyeknek szerinte a politikai csatározások felett kellene állniuk. Ez komoly gesztus volt a polgármester részéről, hiszen a képviselő-testület többségével együtt tud működni, azaz nem volt rászorulva a baloldali pártokkal való egyezkedésre.

Inkább háborúskodnának

Karsay emellett összeállított egy kommunikációs kódexet is, aminek "aláírásával minden párt helyi frakciója kinyilváníthatja elkötelezettségét a Budafokért végzett munka, valamint a korrekt kommunikáció mellett". A listában csupa jó dolgok szerepeltek:

  • valamennyi politikai résztvevő kerüli a másik negatív színben való feltüntetését,
  • az önkormányzati munka eredménykommunikációja esetén a fair play szabályai szerint jár el, nem sajátít ki sikert, ha az csapatmunka eredménye
  • teljes kép kommunikációjának alapelve: környezetéből nem ragad ki szöveget vagy döntést, hogy a hír valóságtól eltérő üzenetet hordozzon
  • közalkalmazottak és köztisztviselők függetlenségét védi, pártpolitikai célra nem használja fel őket,
  • a gyermekek, a család és a magánszféra politikai célú felhasználását elutasítja.
  • kommunikáció során az arrogáns, agresszív és trágár stílust elutasítja.
  • kérés és bizonyítás esetén a kommunikációs anyagokban fellelt tárgyi tévedéseket, téves adatokat korrigálja

Ez sem volt azonban elég ahhoz, hogy a helyi baloldal támogatni tudja a kezdeményezést. A DK-frakció válaszlevelében határozottan elutasította a közös kommunikációs alapelveket. Sőt, az együttműködést célzó javaslatra reagálva egy teljesen abszurd követeléslistát állítottak össze. Többek között a korábban az MSZP színeiben politizáló, jelenleg a Budafoki Baloldal kötelékében dolgozó alpolgármester leváltását, valamint a helyi képviselővel nem rendelkező MSZP számára biztosított bizottsági szakértői helyeket kérték.

Gyurcsányék nem támogatták a felvetését Forrás: Facebook

A Budafokért végzett munka a döntő

Karsay csalódottan úgy kommentálta a választ, hogy "bár tudjuk, hogy a DK-Momentum-Jobbik baloldalinak nevezett, valójában szélsőséges liberális politikájának alaptétele, hogy a toleráns többség csak elnyomó, míg az intoleráns kisebbség kizárólag áldozat lehet, azért a demokrácia szerencsére működik. Alanyi jogon, automatikusan nem járnak senkinek bizottsági helyek, alpolgármesteri vagy tanácsnoki pozíciók, döntési lehetőségek, akár a kormányzó, akár az ellenzéki oldalon politizál. A pozíciók, döntési jogkörök elosztásának egyetlen szempontja a Budafok-Tétényért végzett munka lehet!"

Mint azt az Origo megtudta, a frakcióvezetői egyeztetésnek volt egy másik érdekes részlete. Tavaly meghalt az önkormányzat közbeszerzési bizottságának egyik fideszes tagja. Karsay Ferenc újabb nagyon komoly gesztust gyakorolva politikai ellenfelei felé, a megüresedett helyre a DK helyi elnökét, a kerület volt polgármesterét javasolta. Csakhogy megdöbbentő módon ebbe sem mentek bele Gyurcsányék, és visszautasították az ajánlatot. A fideszes városvezető tehát többször is kísérletet tett az együttműködés megteremtésére, úgy látszik, hiába.

Karsay Ferenc így értékelte a helyzetet: "Úgy tűnik, hogy az DK és a Momentum, a petíció és nyilatkozatírás császárai most hirtelen megijednek egy nyilatkozattól, és inkább tetteket hiányolnak. A jó hír az, hogy vastag gyűjteményünk van azokról a tettekről és eredményekről, amelyek a kerület fejlődését és gyarapodását bizonyítják. Olyan tettekről, amikben ők nem vettek részt, vagy akár akadályozták azok megvalósulását. Válaszuk is arról árulkodik, hogy munka helyett, kizárólag a teljesítmény nélküli szájhős politizálással, teljesíthetetlen ígéretekkel, áldozati szereppel készülnek az országgyűlési választásokra. Reménykedem abban, hogy ez a stratégia most sem lesz elég a választóknak.

Ugyanakkor nem adom fel azt az alapelvemet, amit már ciklusunk első percében megfogalmaztam: együttműködésre vagyunk ítélve! Az ajtó nyitva áll. A jóindulatú közeledést nem adom fel, és ugyanezt várom az egyesült baloldaltól is.

Nem kell egymás nyakába borulni és feladni elveinket, de kötelesek vagyunk megkeresni a közös nevezőt, azokat az ügyeket, feladatokat, melyeket mindannyian támogatunk és függetlenítjük a pártpolitikai csatáktól. Ez a Budafok-Tétényban élők érdeke. Nekünk a kerületben élők számítanak."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!