A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Müller Cecília: Biztonságos, hatékony és hatásos az orosz oltóanyag

Szputnyik V, vakcina, védőoltás, illusztráció
MOSCOW, RUSSIA - JANUARY 21 : A medical worker holds a dose of the Sputnik V vaccine, manufactured by Biocad JSC, during a coronavirus (COVID-19) vaccination campaign at the GUM luxury department store at the historical Red Square in Moscow, Russia in Moscow, Russia on January 21, 2021. Sefa Karacan / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Pénteken is megtartotta szokásos tájékoztatóját az Operatív Törzs. Müller Cecília üdvözölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentését, miszerint Magyarország nagy mennyiségű orosz vakcina megvásárlásáról állapodott meg. Az országos tisztifőorvos kiemelte, a Szputnyik V vakcina egy megbízható és hatékony oltóanyag, amit az OGYÉI szakemberei alapos kutatások után engedélyeztek. A szennyvízben mért adatok azt mutatják, az elkövetkező hetekben Győrben, Pécsett és Szombathelyen nőhet a megbetegedések száma. 
Vágólapra másolva!

Müller Cecília ismertette az elmúlt 24 óra adatait. 1311 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és meghalt 98 beteg. Az országos tisztifőorvos szerint biztató, hogy már négyezernél kevesebb, 3958 beteg van kórházban, emellett 274 ember van lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 237 362 fő, az aktív fertőzöttek száma 107 800 főre csökkent.

Müller Cecília szerint

továbbra is indokolt fenntartani a korlátozásokat.

A halálozások tekintetében elmondta, hetek óta 100 körül mozog a napi halálos áldozatok száma. A legfiatalabb 51, míg a legidősebb halálos áldozat 99 éves volt. Jellemzően a halottak többféle krónikus megbetegedésben szenvednek, ezért ehhez lesz igazítva az oltási terv is - mondta.

A beoltottak száma továbbra is növekszik, de az országos tisztifőorvos továbbra is kéri a frontvonalban dolgozóktól, hogy éljenek az oltás lehetőségével, hiszen ezt még nem tette meg mindenki. Eddig összesen 138 983 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5815 fő már a második adagot is megkapta - húzta alá.

A védettség a második adag oltás beadása után 7-10 nappal alakul ki. Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy a beoltott személyeknek is be kell tartaniuk minden óvintézkedést.

A járványügyi adatok közül kiemelte, hogy a szennyvízben mért minták kedvező tendenciát mutatnak továbbra is Magyarországon. Európa néhány országában ismét megindult a fertőzöttek számának növekedése, van, ahol már harmadik hullámról beszélnek - mondta Müller Cecília. A szennyvízből mért adatok azért fontosak, mert előrejelzik, hogy várható-e

a fertőzöttek számának megugrása az elkövetkező hetekben. Győrben, Pécsett és Szombathelyen mutattak ki növekvő tendenciát,

a legtöbb helyen viszont stagnálás jellemző, hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

- emelte ki az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília üdvözölte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentős mennyiségű Szputnyik V vakcina megvásárlásáról állapodott meg Moszkvában. Az országos tisztifőorvos szerint

a vakcina hatásos, hatékony és megbízható, erről az OGYÉI szakemberei is megbizonyosodtak a helyszínen.

Müller Cecília azt mondta,

Hozzátette, hogy a Szputnyik V oltóanyag egy vektorvakcina, amely egy elölt vírust tartalmaz, ami már nem tud szaporodni. A szervezet azonban ezt felismeri, és elkezd ellene immunválaszt kialakítani.

Két oltás szükséges, és 21 napos különbséggel kell beadni őket.

Emlékeztetett arra is, hogy Németország és Angela Merkel is támogatja az orosz vakcinát és annak mielőbbi engedélyeztetését az Európai Gyógyszerügynökségen.

Újságírói kérdésekre válaszolva Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy ha egy vendéglátóegység a korlátozások ellenére kinyit, az rendőrségi intézkedést von maga után.

Müller Cecília szerint jelen pillanatban nincs olyan oltóanyag, amelyekkel kismamákat is be lehetne oltani. Ez azért van, mert a vakcinafejlesztők és -gyártók még nem vizsgálták a várandós nők és a kismamák csoportját a klinikai vizsgálatok során - húzta alá.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy nagyon örül annak, hogy megkaphatta a védőoltást, hiszen ez hitelt ad szavainak. Elmondta, hogy az álhírekkel ellentétben őt oltották be, nincs dublőre.

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ismertette az elmúlt 24 óra legfontosabb adatait. A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 181 esetben volt szükség rendőri fellépésre, így már 20799-re emelkedett az emiatt elrendelt intézkedések száma. Ezek közül 155 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt történt. A rendőrök 35 esetben figyelmeztetéssel éltek, 68 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, 52 szabálysértőt pedig feljelentettek. A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken 14, az üzletekben és bevásárlóközpontok területén 12 emberrel szemben léptek fel a rendőrök.

A legfrissebb adatok szerint 8596 alkalommal ellenőrizték a rendőrök személyesen a hatósági házi karanténban lévőket. Jelenleg 19 908-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 1850-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - tájékoztatott a rendőr alezredes.

Korábban írtuk:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatót Moszkvában. A tárcavezető elmondta, hogy a nemzeti gyógyszerészeti hatóság szakemberei megvizsgálták a Szputnyik V előállításának helyszínét, és mindent rendben találtak, ezért az orosz oltóanyag vészhelyzeti használati engedélyt kapott. Szijjártó Péter szintén bejelentette, hogy Magyarország három ütemben vásárol nagy mennyiségű oltóanyagot Oroszországtól.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában kijelentette, hogy a magyaroknak nem magyarázatra van szüksége, hanem vakcinára. A miniszterelnök aláhúzta, hogy nem lehetséges, hogy azért haljanak meg emberek, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú. Hozzátette, hogy mindenképp fontos lenne a többfajta vakcina engedélyeztetése. A korlátozásokkal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy azok addig nem lesznek feloldva, amíg nem kezdődik meg a lakosság tömeges oltása.

Egyre több ország bírálja Brüsszelt az elhibázott vakcinabeszerzés miatt. A V4NA annak érdekében, hogy tisztázzák, miért vallott kudarcot az Európai Unió, kikérte a vakcinaszerződéseket. Olaszországban is léptek: beperelték a Pfizert, mivel a beígértnél kevesebb vakcinát kaptak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!