A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Már 106 ezer magyar kapta meg a koronavírus elleni védőoltást

oltás az idősotthonban
Beoltanak egy dolgozót a Pfizer-BioNTech koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagával a XV. kerületi Olajág Otthonban 2020. január 7-én.
Vágólapra másolva!
A hétvégén már a Moderna-vakcinával is oltanak az idősotthonokban, mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ismertette az elmúlt 24 óra legfontosabb adatait. A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 166 esetben volt szükség rendőri fellépésre, így már 19 695-re emelkedett az emiatt elrendelt intézkedések száma. Ezek közül 143 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt történt. A rendőrök 38 esetben figyelmeztetéssel éltek, 41 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, 64 szabálysértőt pedig feljelentettek.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken 5, az üzletekben és bevásárlóközpontok területén 18 emberrel szemben léptek fel a rendőrök.

A legfrissebb adatok szerint 12 345 alkalommal ellenőrizték a rendőrök személyesen a hatósági házi karanténban lévőket, és most 2819 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. Jelenleg 25 678-an vannak hatósági házi karanténban, közülük 2725-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - tájékoztatott Kiss Róbert.

Illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta, hogy a járvány elleni védekezés új szakaszába érkezett a vakcinák megérkezésével. Jelenleg a Moderna és a Pfizer a két vakcina, amely rendelkezik a szükséges engedélyekkel.

Az oltások jól haladnak, eddig 130 ezer ember oltására elég vakcina érkezett, 106 ezer fő már megkapta a védőoltást.

Arra kérik az egészségügyi dolgozókat, hogy mindenki regisztráljon, hogy megkaphassák a védőoltást. Szintén fontos a lakosság számára, hogy regisztráljanak az oltásra az erre létrehozott kormányzati oldalon, hiszen ez alapján tudnak majd informálódni a vakcinával kapcsolatos fejleményekről.

Galgóczi Ágnes kérdésekre válaszolva elmondta, hogy már zajlik az idősotthonokban a dolgozók és a lakók oltása, hétvégén már a Moderna-vakcinával is oltani fognak a Pfizer-vakcina mellett.

A középiskolákban hamarosan megtartják a központi írásbeli felvételit. Galgóczi Ágnes ezzel kapcsolatban elmondta, hogy

az írásbelik a járványügyi szabályok betartása mellett fognak zajlani, vagyis maszkviselés, távolságtartás és az alapvető higiénia betartása is kötelező lesz.

A szülők nem léphetnek majd be az iskola területére, emelte ki.

Korábban írtuk:

Orbán Viktor miniszterelnök az Operatív Törzs ülésére érkezve péntek reggel elmondta, hogy már 105 728 embert oltottak be Magyarországon. Hozzátette, hogy az oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi vakcina elérhető. A miniszterelnök rámutatott arra is, hogy Nagy-Britannia és Izrael sokkal előrébb jár a lakosság beoltásában, ezért lehetséges, hogy nem volt jó döntés a közös uniós vakcinabeszerzés. Az oltási sebességgel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy Magyarországon akár egy hétvége alatt is beolthatnának 1,5 millió embert, ha ehhez lenne elegendő vakcina.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta, hogy Magyarországon a járvány visszaszorulóban van, de ez nem minden európai országban van így. Hozzátette, hogy itthon a járványügyi intézkedések következetesek, világos szabályokat hozott a kormány. A legfontosabb az egészség és az emberéletek mellett az ország működésképességének a biztosítása, emelte ki.

Gulyás Gergely elmondta, hogy jelenleg két lehetőség van az intézkedések enyhítésére: ha a járványügyi adatok jelentősen csökkennek, vagy ha sikerül az átoltottságot annyira növelni, hogy a legveszélyeztetettebbek már biztonságban legyenek. A kormány eddig összesen 19,7 millió adag oltóanyagot kötött le öt gyártónál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!