A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPásztor Flóra
14:05VívásYun-Jia Zhang-Flora Pasztor
HUNFucsovics Márton
14:45TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNAndrásfi Tibor
15:05VívásGrabiel Lugo-Tibor Andrasfi
HUNSiklósi Gergely
15:30VívásNeisser Loyola-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:45TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNPupp Réka
16:50CselgáncsGefen Primo-Reka Pupp
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Egyre több államban oltanak a Sinopharm vakcinájával, jövő héttől már Magyarországon is megkezdődhet az oltás

Sinopharm logo 
Madrid,,Spain-,January,7,,2020:,Hand,On,White,Surgery,Glove treatment,medical,treat,glove,pandemic,virus,research,drug,preca
A kínai Sinopharm védőoltás (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Hamarosan Magyarországon is elkezdődhet az oltás a kínai állami gyógyszergyártó vállalat, a pekingi Sinopharm BBIBP-CorV nevű, koronavírus elleni vakcinával, a vakcinát és annak összes dokumentációját az NNK immunbiológiai készítmények minőségellenőrzési főosztálya vizsgálta meg, az eredményről pénteken értesítették a gyógyszerek, vakcinák hazai felhasználását engedélyező gyógyszerészeti intézetet. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tehát már zöld utat adott a Sinopharm vakcinájának a használatára, előzetesen az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) is engedélyezte, a végleges jóváhagyás a részükről pedig csak napok kérdése. Orbán Viktor miniszterelnök korábban jelezte, hogy ő a kínai vakcinával tervezi beoltatni magát, ezen a véleményen van Aleksandar Vucic szerb államfő is. Szerbia a beoltottság területén a világon a harmadik, Európában pedig az első helyet foglalja el, a legtöbben a kínai oltóanyagot kapták meg. A Sinopharm szerint 79 százalékban hatékony az általa gyártott vakcina, de az Egyesült Arab Emírségekben már 86 százalékos hatékonyságot is mértek.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon elsőként már 5 fajta, az új típusú koronavírus elleni vakcina is elérhető, az amerikai-német Pfizer-BioNTech, az amerikai Moderna, a brit-svéd AstraZeneca, az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm cég BBIBP-CorV nevű oltóanyaga, az úgynevezett Sinopharm-vakcina.

A Sinopharm vakcinája Forrás: Origo

Magyarország kormánya 5 millió adag, 2,5 millió ember beoltására elegendő Sinopharm-vakcinát kötött le, ezt a mennyiséget az elkövetkező 4 hónapban fogják hazánkba szállítani.

Az első kínai vakcinaszállítmány február 16-án, kedden már meg is érkezett,

ez 550 ezer adag, amely 275 ezer ember oltását teszi majd lehetővé.

Valamennyi megrendelt vakcina közül eddig a Sinopharm-oltóanyag érkezett meg a legnagyobb arányban, 11 százalékban.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Hogy áll a Sinopharm vakcinájának a magyarországi engedélyeztetése?

Az Operatív Törzs szokásos, pénteki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy a

Müller Cecília kiemelte:

amennyiben az OGYÉI is jóváhagyja a Sinopharm vakcináját, akkor elkezdődhet az oltás a kínai készítménnyel is.

Ez két okból is fontos: egyrészt nem áll rendelkezésre elég nyugati és orosz vakcina, másrészt versenyt futunk az idővel, hiszen már Magyarországot is elérte a koronavírus-járvány harmadik hulláma.

Az országos tisztifőorvos a Sinopharm vakcinájával kapcsolatosan közölte, hogy 2-8 Celsius-fokon tárolható, és egyadagos fecskendőbe töltött, tűvel ellátott kiszerelése miatt könnyen alkalmazható.

A gyártó 79 százalékos hatékonyságot jelölt meg a készítménynél,

és a várandós nők kivételével 18 év felett mindenki oltható lesz, ide értve a krónikus betegeket is, amennyiben az adott betegségük megfelelően kezelt. Megjegyzés:

a világ egyik leggazdagabb országában, az Egyesült Arab Emírségekben (UEA) már 86 százalékos hatékonyságot is mértek a helyi szakemberek.

Müller Cecília végezetül hozzáfűzte: az oltás a kínai vakcinával kétadagos, 21 nap különbséggel kell a két dózist beadni.

Orbán Viktor a Sinopharm vakcináját választaná

Január 29-én a Kossuth Rádiónak adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy ő a kínai vakcinával fogja beoltatni magát.

Orbán Viktor Forrás: MTI

A kormányfő akkor úgy fogalmazott:

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának adott interjúban elmondta, Magyarországon van a legtöbb vakcina az EU-ban. Hozzátette, 391 821 ember van Magyarországon, akit már legalább egyszer beoltottak, hamarosan 441 ezer lesz, a következő időszakban hirtelen ugrunk egyet, egy hét alatt beoltunk 650 ezer embert, így márciusra 1,225 millió beoltott lesz.

- emelte ki.

Mi a magyar szakemberek véleménye a Sinopharm vakcinájáról?

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, január folyamán az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakemberei a Sinopharm pekingi székhelyére utaztak, annak érdekében, hogy ellenőrizhessék és megvizsgálhassák a vakcina gyártásának a körülményeit.

A pekingi látogatásról Lukács Ferenc, az Intézet Hatósági Ellenőrzési Főosztályának vezetője január 16-án a következőket mondta:

Lukács Ferenc kiemelte, hogy

Amit akartunk, meg tudtuk nézni

– hangsúlyozta a szakember.

Az OGYÉI egy előzetes engedélyt a vakcinára január 29-én adott ki. Kínában egyébként december 30-án engedélyezték az oltást a Sinopharm vakcinájával.

Hány országban engedélyezték már a Sinopharm vakcináját?

Eddig összesen a világ 14 országában adtak engedélyt a helyi egészségügyi hatóságok a Sinopharm vakcinájával való oltásra, ezek a következők:

Kína, Magyarország, Bahrein, Kambodzsa, Egyiptom, Irak, Jordánia, Marokkó, Nepál, Pakisztán, Peru, Szerbia, Seychelles-szigetek és az Egyesült Arab Emírségek.

A közeljövőben Montenegró is engedélyezni tervezi a kínai vakcinát.

Szerbiának az északi részén, a Vajdaságban már hetek óta oltják a Sinopharmmal a helyi magyarokat is.

Az ottani magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét, Pásztor Istvánt is a kínai vakcinával oltották be. A magyar politikus január 16-án megkapta a második dózist is, január 28-án erről a következőképpen nyilatkozott:

Pásztor István hozzáfűzte:

Aleksandar Vucic szerb államfő korábban pedig arról beszélt, hogy ő is a Sinopharm vakcinájával tervezi beoltatni magát.

Február 19-i hivatalos adatok szerint Szerbiában eddig több mint 1 111 000 adag koronavírus elleni oltóanyagot használtak fel.

A legtöbben a kínai Sinopharm vakcináját kapták meg déli szomszédunkban.

A második helyen az orosz Szputnyik V áll, míg a legkevesebb adagot a német-amerikai Pfizer-BioNTech oltásából adtak be. Szerbiában egyébként az AstraZeneca oltóanyagát is engedélyezték már, ám ezzel eddig még senkit nem oltottak be.

Jelentős részben a kínai vakcinának köszönhetően

Szerbia a beoltottság területén a világon a harmadik, Európában pedig az első helyet foglalja el, ez az arány pénteken 26,53 százalék volt.

Az Európai Unióban a beoltottságról egészen friss adatot még nem közöltek, de csütörtökön ez az arány csak 5,67 százalékos volt.

Forrás: ourworldindata.org/covid-vaccinations

Ahogy arról korábban a Le Figaro is írt, az EU nagy államai közül elsősorban Franciaország szorgalmazza a Sinopharm engedélyeztetését.

Hogyan működik a Sinopharm vakcinája?

A kínai

SINOPHARM GYÓGYSZERGYÁRTÓ KORONAVÍRUS ELLENI VAKCINÁJA (BBIBP-CORV) INAKTIVÁLT, AZAZ ELÖLT KORONAVÍRUSON ALAPULÓ, ELSŐ GENERÁCIÓS OLTÓANYAG.

A Sinopharm-vakcina Forrás: AFP/ The Yomiuri Shimbun /Koki Kataoka

Hasonló elven működik a szintén Kínában forgalmazott Sinovac és a CoronaVac, de a brit AstraZeneca és a Szputnyik V is.

Az inaktív vírusrészecskék, azon belül is a víruson lévő fehérjetüskék által készítik fel az emberi szervezetet a kórokozó elleni védekezésre.

EZ A TECHNOLÓGIA EGYÁLTALÁN NEM ÚJ, MÁR TÖBB MINT ÖTVEN ÉVE ALKALMAZZÁK A TUDÓSOK, ÉS AZ INFLUENZA, VALAMINT A VESZETTSÉG ELLENI VÉDŐOLTÁSOK IS EZEN AZ ELVEN MŰKÖDNEK.

Mivel a Sinopharm vakcinája csak elölt vírust tartalmaz, ezért fertőzést sem képes okozni, így biztonságosan beadható olyan betegeknek is, akiknek egyébként nem lehetne a legyengült immunrendszerük miatt gyengített kórokozón alapuló oltásokat adni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!