A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Újabb segítséget kapnak a vendéglátósok, kétlépcsős nyitás jöhet

GULYÁS Gergely
Budapest, 2020. október 8. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Oltást igazoló kártya lesz, amely a védettséget fogja igazolni. Ha valaki megbetegszik és felépül, akkor is védettnek minősül, legalább 6 hónapig, ezt igazoló okirat szükséges. Ha valaki védett, karanténkötelezettsége nem lesz a határok átlépésekor – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökség vezetője közölte, február 1. és március 31. között nem kell bérleti díjat fizetni az állami ingatlanokért a konditermek és a kávézók után.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, a járványügyi szakemberek véleménye továbbra is meghatározó, de fontos a magyar emberek véleménye is.

Jelenleg a járvány stagnál. Ennek egyik oka, hogy vírusmutációk jelentek meg. A mutáció terjedése mintegy 50 százalékkal gyorsabb. Láthattuk, hogy karácsonykor teljesen kinyitott például Portugália, ott kiugróak is az adatok – mondta Gulyás Gergely.

Ekkor lehet nyitás

A regisztráció alapján folytatódik az oltás, az oltási rendet mindenkinek be kell tartani. A legveszélyeztetettebbek, azaz a legidősebbek kerülnek először sorra.

Gazdaság-újraindítási tervet fogadott el a kormány. A foglalkoztatottság megtartása volt a cél, ez eredményes volt. 2010 előtt tömeges munkanélküliség volt, most 4 százalék körül van a munkanélküliség, és 4,5 millió ember dolgozik – tette hozzá.

Gulyás Gergely: A foglalkoztatottság megtartása volt a cél, ez eredményes volt Forrás: MTI/Kovács Tamás

Újabb segítség a vendéglátóiparnak

A vendéglátóegységek támogatásában előfinanszírozásra állnak át. A kormány korábban döntött a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről. Ennek első negyedét februárban fogják megkapni a nyugdíjasok. A 6 millió forintos otthonfelújítási programból 3 millió vissza nem térítendő támogatás, 3 millió kedvezményes hitel. Az ingatlanáfa 5 százalékra csökkentése újra beindíthatja az ingatlanpiacot. Bevezetésre kerül 2022-re a 25 éven aluliak szja-mentessége, emiatt megnőhet a munkakedve a fiataloknak.

Február 1. és március 31. között nem kell bérleti díjat fizetni az állami ingatlanokért a konditermek és a kávézók után.

Zajlik az idősek beoltása

Gulyás szerint az ellenzéket csak a politikai haszonszerzés érdekeli. Emiatt összevesznek egymással is. Az országnak felelősségteljes kormánya van és felelőtlen ellenzéke.

A határokon túl már védettséget élveznek magyarok is a kínai vakcina által. Elismerő vélemények jelennek meg a Szputnyik vakcináról, az egyik legösszetettebb és legelismertebb vakcina a Szputnyik.

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a háziorvosok, orvosok és ápolók adják be az oltást, ami az otthonokban, oltópontokon is megtörténhet. Ezen a héten azok a 82 év felettiek kapják meg az oltást, akik regisztráltak is rá.

A jelenlegi tervek szerint, ha lehet nyitni, akkor március első napjával indul az első ütem, majd április elején a második. Egy hétvége alatt 1 millió 24 ezer ember oltása lehetségesnek tűnik, ha van elég vakcina. Ebben vannak bizonytalanságok. Március 15-ig a 65 éven felüli regisztráltak beoltása a cél.

Egyre több vakcinát próbál beszerezni a kabinet a járvány ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nem lesz karanténkötelezettség ebben az esetben

A február 15-i héten kezdődik az online konzultáció arról, hogy a magyarok hogyan gondolkoznak a nyitásról. Ha nem lesz harmadik hullám február második felében, akkor március elején lassan és fokozatosan meg lehet kezdeni a nyitást.

Oltást igazoló kártya lesz, amely a védettséget fogja igazolni. ha valaki megbetegszik és felépül, akkor is védettnek minősül, legalább 6 hónapig, ezt igazoló okirat szükséges. Ha valaki védett, karanténkötelezettsége nem lesz a határok átlépésekor.

Ez a hozzátartozókra is vonatkozik politikusok esetén. Jelenleg a baloldal leggazdagabb családja kíván eljárást indítani Rogán Antal ellen, ez meglepő.

Gulyás: Ez etikátlan

Személyes véleménye a szüléskori orvosválasztásról az, hogy indokolt a különbségtétel a szülész-, nőgyógyászok esetén. Reméli, hogy olyan szabályozást sikerül bevezetni, ami a nőknek, az orvosoknak és a kormánynak is megfelel.

A hollandoknak azt kívánják, hogy saját problémáikon minél előbb lépjenek túl, illetve Magyarországon ilyen emberjogi probléma nem léphetne fel, mint Hollandiában.

Hogy a Twitter egy 88 millió követővel rendelkező fiókot felfüggesszen, aki demokrata, az ezt nem fogadhatja el.

Lesznek meccsek Budapesten

Budapesten lesznek Európa-bajnoki mérkőzések - mondta kérdésre Gulyás. A magyar kormány egyelőre nem döntött az időszámítás kérdésében.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy ha 400 ezer regisztrált fertőzött lesz, akkor lehet, hogy hárommillió fertőzött volt már. A társadalmi immunitás eléréséhez 3,5 millió ember beoltása kell, de van bizonytalansági tényező, mégpedig, hogy a megbetegedettek esetében mennyi ideig tart a védettség, egyelőre fél év a szakmai konszenzus.

Gulyás bízik benne, hogy

a hétvégén érkezhet AstraZeneca-vakcina, és ha az OGYÉI jóváhagyja, akkor lehet oltani vele.

A Szputnyik vakcinával is hasonló a helyzet - tette hozzá.

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár nyolc évvel ezelőtt karambolozott, és az osztrák hatóságok nem állapították meg a felelősségét, és a biztosító is fizetett, tehát nem vezethetett ittasan. Semmilyen intézkedésre nem látok okot, Szalay-Bobrovniczky Vince kiváló munkát végez - tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!