A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Müller Cecília: A cél az, hogy húsvétra minden regisztrált megkapja az oltást

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, február, Budapest, 2021.02.24.
Vágólapra másolva!
Tovább emelkednek a járványügyi adatok, a harmadik hullám felmenő szakaszában vagyunk - mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, csak a higiénés szabályok betartásával és az oltással lehet megállítani a járvány terjedését. Húsvétra mindenkit be tudnak oltani, aki már regisztrált - tette hozzá az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a járványügyi adatok továbbra is azt mutatják, hogy a harmadik hullám zajlik. Emelkedő a tendencia – tette hozzá, kiemelve a brit mutáns szerepét a jelenségben.

Az országos tisztifőorvos ismertette az elmúlt nap járványügyi adatait. E szerint 4385 újabb esetben mutatták ki a koronavírust, ezzel 414 514 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma itthon. Kiderült az is, hogy szerdán meghalt 120, többségében idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 14 672 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 315 781 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 061 fő. Korábban 80 ezer fő alatt is voltunk – emelte ki. 4836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 411-en vannak lélegeztetőgépen. Emelkedik a súlyos megbetegedések száma – húzta alá.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte, hogy

a harmadik hullám felmenő szakaszában vagyunk. Ezt csak akkor tudjuk megfordítani és megtörni, ha az egyéni és csoportos védelmünket biztosítjuk.

Folyamatos a védőoltások beadása Magyarországon, éppen azért, hogy a harmadik hullámot megtörjük – fogalmazott az országos tisztifőorvos, aki külön köszönetet mondott fáradozásaikért a háziorvosoknak.

Kizárólag a védőoltás felvételével lehet megtörni a járványt. Minden Magyarországon engedélyezett védőoltás biztonságos

– húzta alá.

Mindig azzal a vakcinával oltanak az oltópontokon, amelyek éppen rendelkezésre áll – ismertette. Az a célunk, hogy a húsvét körüli időszakra mindazokat beoltsuk, aki regisztrált. Müller Cecília éppen ezért azt kérte, hogy az is regisztráljon, aki eddig ezt nem tette meg.

– tette hozzá.

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy azt tapasztalják, folyamatosan változik a vakcinák alkalmazhatósága. Jó hír, hogy már az első vakcina beadását követően valamilyen fokú védettséget biztosít a vakcina – tette hozzá az izraeli hír kapcsán, miszerint 94%-osra mérték a Pfizer-vakcina hatékonyságát.

Annak a kockázata, hogy valaki megbetegszik az első oltás után, sokkal kisebb az esélye, minthogy annak is, hogy kórházba kellene mennie – fűzte hozzá. Az oltási munkacsoport ezeket is elemzi – ismertette.

Az AstraZenecával kapcsolatban egy cikkben arról írtak, hogy a korábban gondoltakkal ellentétben, ha a második oltás később kerül beadásra, akkor az immunválasznak a hatásossága sokkal nagyobb.

"Úgy vélem, hogy a tapasztalati és tudományos információkat a hazai oltási munkacsoport is tudja hasznosítani, és ezeket bedolgozva fel tudjuk gyorsítani az oltási ütemtervünket" – emelte ki.

A tájékoztató végén hozzátette, hogy több mint félmillió oltást adtak be eddig Magyarországon.

– fogalmazott.

Az egész ország egyéni és csoportos védelme az oltások felvételén múlik

– zárta a tájékoztatót.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, hogy a kormány március 15-ig változatlan formában fenntartja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat. Ennek értelmében:

  • Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben.
  • A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
  • Magán- és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak, amelybe a 14 év alattiak nem számítanak bele.
  • A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.
  • Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket.
  • Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
  • Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.
  • Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.
  • A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

Kiss Róbert elmondta azt is, hogy tegnap a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 119 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, a jogszabály hatálybalépése óta pedig összesen 26 482 fővel szemben. 189-en az önkormányzati rendeletek ellenére sem viselték a maszkot közterületen, a tömegközlekedésben 11-en nem viseltek maszkot, 29-en pedig bevásárlóközpontban nem, vagy nem megfelelően hordták a védőeszközt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 834 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 212 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható. Közölte: tegnap a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 345 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. A november 4-étől hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-étől felváltó kijárási tilalom alatt már 42 409 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek szabályszegőkkel szemben.

Szerdán is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 65 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 12 214 alkalommal intézkedtek.

Korábban írtuk:

4385 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 414 514 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 120, többségében idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 14 672 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 315 781 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 061. 4836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 411-en vannak lélegeztetőgépen. Átlépte a félmilliót az oltottak száma, eddig 508 073 fő kapott oltást, közülük 211 073 fő már a második oltását is megkapta.

A kormány március 15-ig változatlan formában fenntartja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat - ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta a Kormányinfón. Kijelentette: a szakértők véleménye egyértelmű, a járvány harmadik hulláma elérte Magyarországot, és a következő egy-két hétben akár drámaian is romolhatnak a vírussal kapcsolatos számok. A következő két hét kifejezetten nehéz lesz - fogalmazott Gulyás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!