A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Megkezdődött a koronavírus-járvány harmadik hulláma Magyarországon

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, Budapest, idős ember, idős emberek, nyugdíjas, 2021.02.08.
Vágólapra másolva!
A járvány harmadik hulláma már zajlik Magyarországon, hiszen a stagnálás után újra emelkedni kezdett a napi és az aktív fertőzöttek száma is – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelő Operatív Törzs csütörtöki online tájékoztatóján. Szólt arról is, hogy a vártnál kevesebb AstraZeneca-vakcina érkezik.
Vágólapra másolva!

2853 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 394 023 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 104, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 14 035 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 301 363 fő, az aktív fertőzöttek száma 78 625 fő.

4021 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 332-en vannak lélegeztetőgépen

- mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs csütörtöki online tájékoztatóján.

Eddig 365 021 fő kapott oltást, közülük 141 023 fő már a második oltáson is túl van. Az e heti oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával. Emellett több idősotthonba is visszatérnek az oltócsapatok, valamint folytatódik az egészségügyi dolgozók második körös oltása is.

Már a harmadik hullám zajlik Fotó: Csudai Sándor - Origo

Könnyű kezelni a kínai vakcinát

- emelte ki az országos tisztifőorvos.

Az oltási sorrenddel kapcsolatban kifejtette, a háziorvosok megkapják a listát, amelyről kiválaszthatják a legnagyobb kockázatú csoportba eső beteget. A listát úgy állítják össze, hogy a NEAK adatbázisából lehívják a krónikus betegekkel küzdőket.

Ez a lista elég hosszú, hiszen a 16-60 év közötti betegek tartoznak bele.

Csütörtökön a késői órákban is érkezik egy AstraZeneca-szállítmány.

Harmadik hullám

A járvány harmadik hulláma már zajlik Magyarországon, hiszen a stagnálás után újra emelkedni kezdett a napi és az aktív fertőzöttek száma is – válaszolt újságírói kérdésre Müller Cecília.

Mivel megemelkedett a fertőzöttek száma, három helyen ismét szolgálatba álltak a szűrőbuszok, a Liszt Ferenc-repülőtér parkolójában, a Papp László Sportaréna F1-es bejáratánál és a Deák Ferenc téri piac mellett.

A buszok 9 és 17 óra között várják azokat a betegeket, akiket a háziorvosuk előjegyzett koronavírus-szűrésre. Akinek pozitív lesz az eredménye, haladéktalanul haza kell térnie és karanténba kell vonulnia.

- mondta egy másik kérdésre Müller Cecília.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy az oltás utáni enyhe reakciókat nem kell jelenteni a háziorvosoknak.

Csak az erősebb reakciókat kell jelenteni, mert arról a gyógyszer gyártója is sok fontos információt szerezhet

- tette hozzá.

Ismét munkába álltak a szűrőbuszok Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hat hónapra bezártak egy kisvárdai kocsmát

Kiss Róbert rendőr alezredes a legfrissebb hatósági intézkedéseket ismertette:

  • 182 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot; 138 személlyel szemben azért, mert közterületen nem viseltek maszkot;
  • szerdán egy kisvárdai vendéglátóhely hat hónapos bezárása mellett döntöttek a rendőrök, mert nem tartották be a védelmi intézkedéseket;
  • 331 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt;
  • 4219 hatósági házi karantént rendeltek el, és 8851 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!