Magyarországon is megjelent a koronavírus dél-afrikai mutánsa

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, február, Budapest, 2021.02.24.
Vágólapra másolva!
Egy Zambiában járt munkatárssal találkozó magyar embernél mutatták ki a dél-afrikai mutánsát a koronavírusnak Magyarországon. Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is kiderült, meg fogják változtatni az AstraZeneca-vakcina alkalmazását.
Vágólapra másolva!

Kiss Róbert, a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője elmondta, hogy

A járvány miatt elrendelt védelmi intézkedések rendőri ellenőrzéséről szólva az alezredes elmondta, csütörtökön 130 emberrel szemben léptek fel a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt, a kijárási tilalom, illetve a kijárási korlátozás ellenőrzése óta 26 612 ilyen intézkedést rendeltek el.

A fellépésre 94 ember esetében azért volt szükség, mert nem tettek eleget a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletben foglaltaknak.

Közülük 6 embert figyelmeztettek, 45 embert helyszíni bírsággal büntettek.

Tizennégy ember a tömegközlekedési eszközökön, vagy azok várakozóhelyein, 22 pedig üzletben, bevásárlóközpontban nem viselte a védőeszközt.

Erőteljesen zajlik a vírus harmadik hulláma Fotó: Csudai Sándor - Origo

Két kocsmát zártak be fél évre

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó szabályok megszegése miatt a jogszabály hatálybalépése óta 835 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214-szer az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 621 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, az ott-tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be – sorolta az alezredes.

Kiss Róbert tájékoztatása szerint szabálysértés miatt csütörtökön két vendéglátóhelyet zárattak be. Az elmúlt napon 422 emberrel szemben intézkedtek a kijárási és a közterületi magatartási szabályok megsértése miatt, közülük heten szegték meg a kutyasétáltatási szabályokat, ezzel 42 831-re emelkedett a rendőri intézkedések száma a kijárási tilalom, illetve a kijárási korlátozás ellenőrzése óta.

Közölte, hogy

Budapest hetedik kerületében három helyen is házibulit tartottak, 55 külföldi és egy magyar állampolgárt vontak felelősségre.

Közigazgatási hatósági eljárás indult ellenük. Kiss Róbert elmondta, hogy a kormányrendelet értelmében rendezvények és gyűlések tartása tilos.

A Magyarország területén személyforgalomban átutazókat érintő korlátozásokról szólva azt mondta, a tranzitszabályok megsértése miatt csütörtökön 62 alkalommal léptek fel, a tavaly szeptember óta tartó ellenőrzéseknél a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 12 476-szor intézkedtek.

A hatósági házi karanténban lévőket csütörtökön 11 913 esetben ellenőrizték a rendőrök. Csütörtökön 6261 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. Közülük 3195-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

Már a dél-afrikai mutáns is megjelent az országban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Látszik a harmadik hullám emelkedése

A harmadik hullám felszálló szakasza felgyorsult, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, amelyben a vírusmutánsok is szerepet játszanak – mondta Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Ezért fontos, hogy tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat.

A harmadik hullám dinamikus növekedése tükröződik a járványügyi adatokban.

Müller Cecília az adatokat ismertetve elmondta, hogy az elmúlt 24 órában újabb 4668 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel az aktív fertőzöttek száma 86 488-ra emelkedett, míg pár napja még csak 80 ezernél járt ez a szám.

Az új vírusmutánsok 70 százalékkal fertőzőbbek.

Csütörtökön 123-an vesztették életüket, ezzel a járvány kezdete óta már 14 795-en haltak meg a vírusban.

Megnőtt az egészségügyi intézmények terheltsége, már ötezer fő fölé emelkedett a súlyos állapotban kezeltek száma, és 451-en vannak lélegeztetőgépen. Megköszönte a háziorvosok és az oltási pontokon dolgozók munkáját. Arra kérte a háziorvosokat, hogy a védendő személyeket lakásukban oltsák be.

Tovább érkeznek a vakcinaszállítmányok

Csütörtökön 74 400 adag AstraZeneca- és 40 800 Moderna-szállítmány érkezett. Márciusban további 500 ezer adag Sinopharm-vakcinát kap Magyarország.

Már az első oltás után elérhető 50-70 százalékos védettség, ez pedig elég ahhoz, hogy ne legyen súlyos lefolyása a betegségnek.

Müller Cecília kiemelte, hogy

már Magyarországon is megjelent a dél-afrikai mutáns.

Csütörtökön a Neumann Diagnosztikai Laboratórium mutatta ki egy férfinél, aki egy Zambiában járó személlyel került kapcsolatba. Jelenleg a Nemzeti Népegészségügyi Központban is vizsgálják a mintát.

A brazil és a dél-afrikai mutánsok nehezebben kezelhetők, ezért előfordulhat, hogy egy korábban fertőzött személyt újra fertőzni tud. A járványügyi vizsgálat zajlik. Február 25-ig 418 főnél mutatták ki a brit mutánst. 34 főnél mutattak ki különböző variánsokat és 9 főnél a cseh mutánst.

A brit mutánsnál kimutatták, hogy tovább tart a köhögés, hosszabb a lábadozás időszaka, mint az ismert koronavírus esetében, és tovább tart a vírus ürítése, ami összefügg azzal, hogy hosszabb a fertőzőképessége.

A szakirodalom szerint a jelenlegi készítmények alkalmasak, és hatékonyan védnek a brit mutánssal szemben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről