A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Kedden érkezik az első kínai vakcinaszállítmány, a lakosság 4,7 százaléka már megkapta az oltást

oltás,
Ózd, 2021. február 13. Birkov Oleg Mihajlovics főorvos beolt egy dolgozót a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája második adagjával az időseket gondozó Észak-Borsodi Integrált Szociális Intézmény Ózdi Otthonában 2021. február 13-án. MTI/Vajda János
Vágólapra másolva!
Kedden megérkezik az első Sinopharm-szállítmány Magyarországra - közölte Müller Cecília az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. Összesen 550 ezer adagnyi koronavírus elleni vakcinát szállít Pekingből Magyarországra a magyar állam repülőgépe, amely 275 ezer ember beoltásához lesz elegendő. Az országos tisztifőorvos elmondta, a szállítmány megérkezése után az NNK megkezdi a kínai vakcina alapos bevizsgálását. Müller Cecília arról is beszélt, újra emelkednek a számok, ami az új brit variánsnak köszönhető. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője elmondta, fel kívánják gyorsítani az oltási folyamatot, a tömeges oltási szakaszban egy hét alatt akár kétmillió embert is be lehet majd oltani.
Vágólapra másolva!

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője felelevenítette, hogy az első oltást decemberben adták be Magyarországon. Elmondta, hogy a lakosság 4,7 százaléka kapott eddig oltást itthon.

Arra nincs mód, hogy az oltópontokon választani lehessen a vakcinák közül. Ugyanakkor az oltás önkéntes, és aki szeretne oltást kapni, eldöntheti, hogy az adott oltóanyagot elfogadja-e vagy sem – emelte ki, hozzátéve, hogy a polgárok előre tájékoztatást kapnak arról, hogy milyen vakcinával oltanak az oltópontokon.

Aki regisztrált, de nem kéri azt a vakcinát, vagy nem jó az időpont, továbbra is bent marad a regisztrációs rendszerben.

Ismertette, hogy az oltási rendben az egészségügyi dolgozók voltak az elsők, az ő kampányszerű oltásuk lezárult. Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények lakóinak oltását végezték el. Harmadik körben február első hetén elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. Negyedik körben múlt héten megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása is.

György István elmondta azt is, hogy mindig a háziorvos dönt arról, hogy valaki megkaphatja-e az oltást vagy sem.

Az országos oltási munkacsoport vezetője a 60 év alatti krónikus betegek oltása kapcsán cáfolta azt az álhírt, hogy nem oltják be az 50-70 év közötti korosztályt.

Ennek oka, hogy az AstraZenecával a 18 és 60 év közötti csoportot oltják be. Nem borult fel az oltási rend, mint ahogy azt több sajtótermék sugallta - emelte ki.

Folytatják a héten a regisztrált legidősebbek oltását Pfizer/BioNTech- és Szputnyik V vakcinákkal. A keddi Pfizer-szállítmánnyal 40 ezer adag oltóanyag érkezik, ezzel folytatódik az egészségügyi dolgozók oltása is – tette hozzá.

A 20 ezer orosz vakcinából nemcsak a fővárosban, hanem a vidéki városok oltópontjain is kapnak – húzta alá. Az AstaZenecával folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása – ismertette.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az e heti elosztásnál arra törekszünk, hogy elsősorban a háziorvosok kapjanak belőle

– fejtette ki. A háziorvosok szabad kezet kapnak abban, hogy a krónikus betegek közül melyiket oltják be.

Folytatódik az idősotthonokban is az oltás. A következő héten 60 ezer idős ember, 23 ezer 60 év alatti krónikus beteg, több mint 50 ezer idősotthonban lakó kaphatja meg az oltást. A második körös oltást 70 ezer gondozott és dolgozó kaphatja meg.

Magyarországon az eddigi legtöbb oltás történhet meg a héten – jelentette. A héten újabb orosz vakcina érkezhet, és megérkezik a kínai vakcina is.

Továbbra is türelmet kérünk azoktól, akik szeretnék beoltatni magukat, de még nem kerültek sorra

– szögezte le.

Az oltások oltópontokon történnek: 102 kórházat, 120 szakrendelőt, 5400 háziorvosi rendelőt vontak be. Összesen több mint 7000 oltópont is kijelölhető a tömeges oltás szakaszában, ezzel egy hétvége alatt több mint 1 millió embert tudnak beoltani – fűzte hozzá. Mindez azt jelenti, hogy

a tömeges oltás időszakában egy hét alatt több mint 1,5 millió – 2 millió ember beoltása lehetséges.

Készen állunk a feladatra – jelentette ki György István. Kijelentette, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal kifejezetten akadályozza a vakcinációt azzal, hogy arra buzdítják támogatóikat, hogy csak bizonyos vakcinákkal oltsák be magukat. György István felelősségteljes magatartásra kérte a baloldali pártokat. Szerinte az összes Magyarországon engedélyezett oltóanyag biztonságos.

Gyurcsány Ferenc és a baloldali pártok veszélyeztetik a magyar emberek életét a hozzáállásukkal – jelentette ki az országos oltási munkacsoport vezetője, utalva a DK hétvégi akciójára.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, amennyiben magyar állampolgár Romániába utazik, akkor karanténba kerül az új szabályozás szerint. Kivétel ez alól, ha

  • az adott személy 24 órán belül elhagyja az országot, illetve
  • ha három napnál nem régebbi negatív PCR-tesztjük van, vagy
  • ha három hónapon belül átestek a betegségen, illetve megkapták az oltást.

A magyar-szlovén viszonylatban is változtak a szabályok: karanténba kerül az a magyar állampolgár, aki Szlovénia területére lépett. Kiss Róbert itt is ismertette a kivételeket. Kiss Róbert hozzátette, hogy a szlovén hatóságok ellenőrzik a belépéseket.

Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta azt is, hogy hétvégén a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 377 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, a jogszabály hatályba lépése óta pedig összesen 24 933-mal szemben.

Kiss Róbert elmondta: 303-an az önkormányzati rendeletek ellenére sem viselték a maszkot közterületen. Tömegközlekedésen 5-en nem viseltek maszkot, 69-en pedig bevásárlóközpontban nem vagy nem megfelelően hordták a védőeszközt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 827 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható.

A BRFK intézkedett a hétvégén a Ferenc körúton, 25 személy tartózkodott itt. Erzsébetvárosban három házibulit is tartottak, továbbá a Hunyadi utcában 13-an buliztak.

Közölte: tegnap a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 1511 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Kiss Róbert kiemelte, hogy a számok jóval magasabbak, mint korábban.

Müller Cecília országos tisztifőorvos nemzetközi hírek ismertetésével kezdte beszámolóját: Csehországban szükségállapotot hirdettek, Luxemburgban meghosszabbították a kijárási tilalmat, Ukrajnában nem csillapszik a vírus.

Annak vagyunk itthon is tanúi, hogy folyamatos csökkenés után ismét magasabbak a számok, nőtt az új esetek és a halálos áldozatok száma

– összegzett az országos tisztifőorvos.

Ezek a nemzetközi adatok rávilágítanak arra, hogy egy heroikus, kitartó küzdelem zajlik a világban a vírus megfékezése érdekében. Magyarország ugyanezt teszi – jelentette ki Müller Cecília.

Majd ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat. Eszerint itthon 1337 újabb megbetegedést regisztráltak a hatóságok, amivel 388 799 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 46, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 13 752 főre emelkedett. Azt is kiemelte, hogy 298 008-an már meggyógyultak, és 77 039 aktív fertőzöttet tartanak számon. Jelenleg 3883 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 314-en vannak lélegeztetőgépen.

Ezek az adatok konstansan, két hete ugyanazt mutatják – összegzett. Itthon 69 esetben mutatták ki a brit variánst.

Az biztos, hogy közösségi terjedésnek indultak a vírus mutációi. A szakirodalomban 7-8 mutánst is leírnak

– mondta, hozzátéve, hogy maga a vírus gyorsan változik. Ez a vakcinák hatásosságát is befolyásolja – fűzte hozzá. A brit variáns sokkal gyorsabban terjed, mint a korábbi variáns.

A vírus leküzdéséhez az egyetlen út a vakcina. Magyarországon öt van jelen – fogalmazott.

550 ezer Sinopharm-vakcina érkezik a héten, ami 275 ezer ember beoltására lesz elegendő. Jön Szputnyik- és Pfizer-szállítmány is a héten.

Óriási logisztikai feladat lesz ez – húzta alá a tisztifőorvos.

Az oltási terv a legesendőbbeket kívánja megvédeni első körben – tért ki a menetrendre. Fokozatosan meg kell védenünk minden magyar embert, és a járványt kivezető út felé kell terelni – fogalmazott.

Nagyon fontos a hatásosság és a biztonság, ezt a két alapelvet követjük – fűzte hozzá.

A kínai vakcinára kitérve elmondta, hogy annak előállítása egy régi, bevált módszeren alapul. Ismertette, hogy a holnapi napon az NNK elkezdi az oltóanyag bevizsgálását. Müller Cecília bízik benne, hogy minél hamarabb el tudnak kezdeni vele oltani. Előnyei közé sorolta, hogy a Sinopharm 2-8 fokos hőmérséklet között tárolható, a kezelése egyszerű.

– összegzett az országos tisztifőorvos. Egyedül akkor kell gondolkodni, hogy melyik vakcinát válasszuk, ha valakinél súlyosabb betegség merül fel.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte, hogy

a gyártók folyamatosan figyelemmel követik a beoltott személyeket is. Ez azért fontos, hogy kiderüljön, meddig tart a vakcina hatásossága.

Az elmúlt napokban lehetett olyan híreket hallani, hogy várandósokon és gyerekeken is elkezdtek tesztelni.

Kiss Róbert rendőr alezredes sajtókérdésre elmondta, hogy

a rendőrség vizsgálódik amiatt, hogy többen árulnak koronavírus elleni csodaszereket.

Az internetes oldalakon a megszólított szakértők nem léteznek, az információiknak nincs semmi alapja – tette hozzá. Kitért arra is, hogy az ilyen cselekedet bűncselekmény.

A kínai vakcinával is olthatnak a háziorvosok – válaszolt kérdésre Müller Cecília. Hozzátette, hogy a Sinopharm kifejezetten alkalmas arra, hogy háziorvosi környezetben oltsanak vele.

Korábban írtuk:

1337 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 388 799 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 46, többségében idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 13 752 főre emelkedett - közölte a kormány tájékoztatóoldala. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 298 008 fő, az aktív fertőzöttek száma 77 039 főre csökkent. 3883 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 314-en vannak lélegeztetőgépen.

Úton van a magyar repülőgép az első kínai vakcinaszállítmányért. A magyar állam repülőgépe 550 ezer adagnyi koronavírus elleni vakcinát szállít Pekingből Magyarországra. Ez a mennyiség 275 ezer ember beoltásához elegendő - jelentette be Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és az ország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Varga Mihály pénzügyminiszter hétfő reggel bejelentette, a Gazdaság-újraindítási Akcióterv részeként 4 kiíráson csaknem 30 milliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak vállalkozások. A héten kezdődő pályázatokra majdnem ezer belföldi cég jelentkezhet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!