Megkötöztek és brutálisan bántottak egy nőt Debrecenben

Vágólapra másolva!
Nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérletében, éjjel, erőszakkal elkövetett magánlaksértésben és lopásban mondott ki bűnösnek egy külföldi férfit és egy magyar lányt a Debreceni Törvényszék. Az ítéletük még nem jogerős, mert a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség ügyészei és a vádlottak is fellebbeztek a döntés ellen. 
Vágólapra másolva!

Egy lakásotthonból megszökött lány 2018 decemberében megismerkedett egy külföldivel, aki a családjánál vendégeskedett. Szeretett volna hazamenni, de nem volt pénze a külföldi útra, ezért a férfi rávette a lányt, hogy kövessenek el egy bűncselekményt közösen. Először egy édességboltba próbáltak betörni egy feszítővassal, de megszólalt a riasztó és ők elmenekültek a helyszínről. Amikor egy büféhez értek, úgy döntöttek, hogy akkor azzal próbálkoznak.

Kivágták a ponyvát és betörték a kiszolgáló ablakot. Ezután sikerült a pénztárgépből 20 ezer forintot kivenni.

Mivel a pénzt kevésnek találták, a két betörés után az egymással okostelefonos fordítóprogrammal kommunikáló tolvajok elhatározták, hogy betörnek egy élelmiszerbolt felett lakó nő házába is. Eltakarták az arcukat, majd kesztyűt húztak és átmásztak a kerítésen. Már a ház udvarán voltak és az ablakot próbálták kifeszíteni, amikor a nő kutyái hangosan ugatni kezdtek. Az asszony felébredt, villanyt gyújtott és bejárati ajtóhoz ment, hogy elengedje a kutyákat.

Ahogy kinyílt az ajtó, a két betörtő rögtön a nőre támadt. Visszalökték a házba és mindenhol ütötték-verték, ahol érték, miközben pénzt követeltek tőle.

Aztán a telefonzsinórral megkötözték, a szemét, száját bekötötték, mialatt a lány értékek után kutatott a házban. Sokáig kellett így maradnia a házigazdának.

Eközben a külföldi folyamatosan fenyegette a nőt.

Mivel a tulajdonos nagyon megijedt, mondta, hogy szívesen átadja mindenét nekik. Levágták a kezéről a telefonzsinórt, majd több százezer forinttal és egy mobillal elmenekültek a helyszínről.

A nőnek több helyen eltörtek a csontjai. A fején pedig vérömleny alakult ki, mert azt is ütötték. Emiatt később életveszélyes állapotba került, amely azonnali műtéti beavatkozást igényelt.

A bűncselekmény idején 14 és fél éves állami neveltet három év hat hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre és három év közügyektől eltiltásra ítélték. A felnőttkorú betörő büntetése kilenc és fél évnyi fegyház. A törvényszék ezt a vádlottat tíz évre Magyarország területéről is kiutasította.

A megyei főügyészség mindkét vádlott terhére a büntetések súlyosítása miatt jelentett be fellebbezést. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a jogorvoslat indokolásával egyetértésben az élet elleni bűntett kísérletének kiemelkedő tárgyi súlyára, az idős sértett szükségtelenül brutális bántalmazására, valamint a vádlottak társadalomra veszélyességének magas fokára hivatkozással a büntetés középmértékét megközelítő szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

"A társadalom védelme ilyen elkövetőkkel szemben csak példás büntetéssel biztosítható, amely egyben az általános megelőzés céljának teljesülését is garantálja. A polgárok személyének és javainak biztonsága alapvető társadalmi érdek, a nyugodt élet feltétele" - írták közleményükben.

A vádlottak védői a nem jogerős ítélettel szemben részben eltérő tényállás és bűncselekmény minősítés, részben pedig a büntetés enyhítése céljából éltek jogorvoslattal. Az ügyben a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtáblán döntenek majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről