A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
HUNMagyarország
14:00VízilabdaHungary-Italy
HUNMuszukajev Iszmail
18:25BirkózásIszmail Muszukajev-Rahman Amouzadkhalili
NyílNyíl

Hogy képzelik a nyitást a magyarok?

koronavírus, Budapest, járvány, bezárt éttermek, korlátozás
Vágólapra másolva!
Csütörtökön lezárult az újranyitásról szóló online konzultáció, aminek eredményét szombaton ismertette a kormány. A magyarok tehát elmondták, hogyan szeretnének nyitni, a kormány a beérkező válaszok alapján határozza meg a pontos nyitási, és az ezzel összefüggő védelmi tervet. Az valószínűsíthető, hogy a korlátozásokat fokozatosan fogják feloldani, nem pedig egy lépésben. Mint ahogy az is, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők felmentést fognak kapni egyes korlátozások alól. 
Vágólapra másolva!

Közösen a magyarokkal

Az online konzultációt Orbán Viktor jelentette be a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara február eleji évnyitóján, amit azzal indokolt, hogy

egy ilyen súlyú társadalmi kérdésről, mint az élet és a gazdaság újraindításáról csak és kizárólag az emberekkel közösen lehet dönteni.

A miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott február 12-i interjújában külön hangsúlyozta, hogy a kormány a beérkező válaszok tükrében hoz döntést az esetleges nyitásról.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta februári sajtótájékoztatóján, hogy "ugyan a kérdésben továbbra is meghatározó a járványügyi szakértők álláspontja, a magyar emberek véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni".

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napokkal később ismertette a kérdéseket, szám szerint hetet. Így a magyarok többek között arról mondhatták el véleményüket, hogy a korlátozó intézkedéseket fokozatosan, vagy a járvány végén egy lépésben kell-e feloldani, ezek alól pedig a védettségi igazolvánnyal rendelkezők kapjanak-e bizonyos esetekben felmentést. Szóba kerül az éttermek, a szállodák és a sportlétesítmények újranyitása, az este 8 óra utáni kijárási tilalom, illetve a Magyarországra jövő külföldiek kérdése is.

Forrás: Kormany.hu

A vírus miatt online formában lebonyolított konzultáció február 17-én indult, és most csütörtökön zárult. Ennek kapcsán érdemes megnézni, milyen válaszok születtek, és mindez milyen hatással lesz a továbbiakra.

Kérdések és válaszok

Tehát az elmúlt hónapban a magyarok arról mondhatták el a véleményüket, hogy az újraindítást hogyan képzelik el. Ezt nagyszámban tették meg, összesen 528 ezren töltötték ki az online konzultációt. A kormány miután összesítette a beérkező válaszokat, szombaton nyilvánosságra hozta a végeredményt. Kérdésenként a következőképpen néztek ki a válaszok:

1. Egyesek szerint a járványügyi korlátozó intézkedéseket fokozatosan, lépésről lépésre fel lehet oldani. Mások szerint ezt csak a járvány végén, egy lépésben lehet megtenni. Ön mit gondol erről?

88 százalék szerint a járványügyi korlátozásokat fokozatosan, lépésről lépésre kell feloldani. Csupán 12 százalék mondta azt, hogy egy lépésben a járvány végén.

2. Azok, akik beoltatják magukat vagy átestek a betegségen, védettségi igazolványt kapnak. Vannak, akik támogatják, hogy az ilyen igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak egyes korlátozó intézkedések alól. Ön mit gondol erről?

65 százalék felmentést adna az egyes korlátozó intézkedések alól a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek, 35 százalék nem.

3. Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között enyhíteni kell az este 8 óra utáni kijárási tilalmat. Ön egyetért ezzel?

74 százalék igen, 26 százalék nem.

4. Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között újra kell indítani az éttermeket és a szállodákat is szigorú biztonsági szabályok betartása mellett. Ön egyetért ezzel?

87 százalék egyetért, 13 százalék ellenzi.

5. Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között újra kell indítani a sportlétesítményeket (pl. uszodákat, tornatermeket, konditermeket) szigorú biztonsági szabályok betartása mellett. Ön egyetért ezzel?

75 százalék támogatja, 25 százalék elleni.

6. Vannak, akik szerint a rendezvények, koncertek, fesztiválok, illetve sportesemények látogatását meg kell engedni azoknak, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Mások szerint ezeket az eseményeket nem szabad megrendezni vagy látogathatóvá tenni, amíg a járvány véget nem ér. Ön mit gondol?

58 százalék szerint a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek engedélyezni kellene a rendezvények látogatását, 42 százalék szerint még így sem szabad.

7. Vannak, akik azt javasolják, hogy a járvány elmúltáig Magyarország területére csak olyan külföldiek léphessenek, akiket beoltottak, vagy rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ön egyetért ezzel?

79 százalék egyetért ezzel, és csupán 21 százalék ellenzi.

Egyetértési pontok

Az elmúlt hetekben a kormány több tagja is egyértelművé tette, hogy a konzultáció végeredménye iránytűként szolgál majd az elkövetkező kormányzati lépések előtt. Ez egyébként nem új, hiszen a kormány rendszeresen azért fordul az emberekhez, hogy a véleményüket meghallgatva és figyelembe véve döntsön. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ezt úgy fogalmazta meg februári Facebook-videójában, hogy "a kormány csak akkor tud jó döntéseket hozni, ha tudja, mit támogatnak a magyar emberek".

Ha ebből az alapelvből és a konzultáció végeredményéből indulunk ki, akkor biztosra vehető, hogy a kormány fokozatosan oldja fel a korlátozásokat, nem pedig egy lépésben. Az is jól látszik, hogy

a védettségi igazolvánnyal rendelkező, azaz magukat beoltató magyarok, vagy a fertőzésből felgyógyultak felmentést fognak kapni egyes korlátozások alól.

Sőt, a dokumentum birtokában jó eséllyel rendezvényekre, koncertekre és sporteseményekre is ellátogathatnak. A társadalom a legjobban az éttermek és a szállodák nyitását pártolja, így feltehetően ezek a helyek az elsők között nyithatnak majd ki. Szinte biztosra vehető, hogy a külföldiek szigorúbb feltételek között léphetnek majd az ország területére, ehhez valószínűleg védettségi igazolványra lesz szükségük.

A pontos nyitási tervet és az ezzel összefüggő védelmi tervet - a fentiek szerint - a kormány fogja meghatározni. Orbán Viktor tegnapi rádióinterjújában mindenesetre világossá tette, hogy az újraindítást csak akkor lehet elkezdeni, ha az átoltottság eléri a 2,5 millió főt. "Jó esély van arra, hogy az iskolákat hamarosan újra lehet nyitni, és arra is jó esély van, hogy szabad nyarunk legyen" - tette hozzá bizakodva a miniszterelnök.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!