A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Már az első adag oltás is megfelelő immunitást biztosít a vírussal szemben

Koronavírus, COVID, Covid–19, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2021, március, tavasz,
Vágólapra másolva!
A koronavírus az egész szervezetet megbetegítheti, és az erek belső falának a gyulladásával járhat - közölte Müller Cecília az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos szerint a jelenleg érvényben levő szabályok betartása a minimum ebben a helyzetben, hiszen a harmadik hullám felszálló ágában vagyunk. Felhívta a figyelmet arra is, hogy már egy oltás is nagy lépést jelent a védettség kialakulásához, továbbra is folytatódik az idősek oltása. 
Vágólapra másolva!

Kiss Róbert alezredes az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján elmondta, összesen 575 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt. Ismét emelkedő a szabályszegések száma, az előző napokhoz képest – mutatott rá.

– emelte ki. Valamennyien tartsuk be a szigorú szabályokat!

A vendéglátóhelyeken kedden a rendelkezések megszegése miatt nem történt intézkedés. 339 személy szegte meg a kijárási tilalmat és a csoportosulás tilalmára vonatkozó rendelkezéseket.

Nem engedhetjük meg, hogy elfogyjon a türelem a védekezésre

„Az új fertőzöttek száma napról napra növekszik, a járvány meredeken felszálló ágában vagyunk" – hangsúlyozta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos a napi adatokat ismertetve elmondta, 5653 az új fertőzöttek száma, és meghalt 179, többségében idős, krónikus beteg. A fertőzöttek közül egyre többen szorulnak kórházi kezelésre.

Úgy tűnik, fogy az erőnk, de ezt nem engedhetjük meg magunknak ebben a szakaszban – hangsúlyozta.

A bevezetett szabályok a jelen helyzetben minimumkövetelmények. Itt nemcsak a saját egészségünkről van szó, hanem egymást és a közösséget is veszélyeztetjük, ha a szabályokat nem tartjuk be – magyarázta.

Egyre súlyosabb esetek kerülnek kórházba Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Alapbetegség nélküli fiatalok is veszélyben vannak

A kórházban ápolt betegek 10 százaléka szorul lélegeztetőgépre. Kórházba kerülést követően rendkívül gyorsan romlik a fertőzöttek állapota. Elmondta, két 30-as éveiben járó fiatal is volt a halálos áldozatok között.

Róluk egyelőre nem áll rendelkezésre teljes adat, de jelen tudás alapján nem volt alapbetegségük.

Rendszerbetegségről beszélünk. Míg egy évvel ezelőtt egy légzőszervi megbetegedéssel álltunk szemben, azóta bebizonyosodott, hogy több szervünket is érintheti. A koronavírus az egész szervezetet megbetegítheti, és az erek belső falának a gyulladásával járhat. De így is sok mindent még nem tudnak a betegségről.

Minden kontaktust és társadalmi érintkezést, ami nem halaszthatatlan, azt most halasszuk el – kérte a tisztifőorvos.

– magyarázta.

Ha szeretné felvenni az oltást a páciens, de nem tud elmenni a rendelőbe, ott a háziorvosok menjenek házhoz – kérte az ország háziorvosait.

A kórházakban biztosított a megfelelő kezelés

Aki kórházba kerül, biztos lehet abban, hogy megfelelő kezelést fog kapni. Van elég ágy, lélegeztetőgép. Mindegyik vakcinánk, amit használunk, hatásos, és tudjuk jól, hogy az első dózis utáni két hétben már megfelelő immunitást biztosítanak. Egy oltás is nagy lépést jelent a védettség kialakulásához – emelte ki.

A kórházi oltópontokon a Szputnyik V és Pfizer-vakcinákkal végzik az oltást.

Jól állunk az idős korosztály beoltásával, de szeretnénk most már lefedni és megvédeni őket. A fiatalokhoz szólva elmondta, felelősséget vállalva tartsanak ki a szabályok betartásának fegyelmével.

A favipiravirral kapcsolatban Müller Cecília arról beszélt, aki pozitív lesz, hívja azonnal a háziorvosát, hiszen ő tudja felírni a gyógyszert, abban az esetben, ha ezt szükségesnek tartja.

A koronavírus-fertőzésen átesett embereket vérplazma adására is kérte, ehhez feltétel, hogy legalább két hete legyen tünetmentes, aki vérplazmát ad, ne legyen krónikus betegsége és 60 év alatt legyen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!