A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Zárt térben, maszk nélkül negyedóra is elég a megfertőződéshez

koronavírus, Budapest, járvány, maszk
Vágólapra másolva!
Magyarországon az alkalmazott PCR-teszt három előforduló mutánst is kimutat, míg más országokban olyanokat használnak, amelyek csak egyet - hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. Müller Cecília kérte, hogy akinek nincs halaszthatatlan dolga, ne menjen sehová, ne most intézkedjen. Zajlik a magyar vakcina kifejlesztése a koronavírus ellen. 
Vágólapra másolva!

Szerdán 567 ember szegte meg a maszkviselési szabályokat - mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes szólt arról is, hogy 553-an szegték meg a maszkviselési szabályt a közterületeken. 336-an szegték meg a kijárási tilalmat szerdán. A határokon jó ütemben lehet közlekedni.

Újabb és újabb járványügyi csúcs dől meg

Müller Cecília arról beszélt, hogy már több mint 1,4 millió embert oltottak be. Az országos tisztifőorvos szerint a védőoltások megvédenek bennünket mind a koronavírustól, mind annak súlyos szövődményeitől is.

- tette hozzá. Több olyan mutáns vírusvariáns van, amit a hagyományos PCR-tesztek nem tudnak kimutatni - mondta Müller.

Müller Cecília mindenkit arra kért, hogyha nincsen halaszthatatlan dolga, akkor azt helyezze későbbre. Látszik, hogy nehéz hetek állnak előttünk - tette hozzá. Még egy-két hét nehéz lehet. Nagyon sokan vannak kórházban, közel 1200 ember gépi lélegeztetésre szorul - mondta az országos tisztifőorvos.

Továbbra sem lehet könnyítésekről beszélni Fotó: Csudai Sándor - Origo

A járványügyi szakemberek döntését fogadja el mindenki, és próbáljunk meg együtt kilábalni ebből a helyzetből - tette hozzá.

Eddig még nem volt példa arra, hogy 207 ember haljon meg, fiatalok is voltak köztük - mondta Müller.

A szükségtelen találkozásokat kerüljük el - tette hozzá. A higiénés szabályokat be kell tartani, valamint a maszkviselési kötelezettséget is. A mostani szakaszban sokkal inkább terjed ez a vírus, ha maszk nélkül tartózkodik valaki egy teremben, akkor egy fertőzőképes személy 15 perc alatt át tudja adni a betegséget - ismertette a szakember.

Újabb oltóanyag érkezett

- mondta Müller Cecília. Nagyon szeretnék, ha a regisztrált 3,3 millió főt be tudnák oltani. Eddig ennek a regisztrált népességnek a fele kapott oltást - mondta Müller. Nemcsak Magyarországon, hanem az egész világban hiánycikk az oltás.

- ismertette Müller Cecília. Mindez sok feladatot ró az egészségügyi rendszerre - mondta a szakember. Müller Cecília ismételten megerősítette, hogy az eddig nem regisztrált idősek is regisztráljanak.

Az országos tisztifőorvos további türelmet kért a következő hetekre. Nagyon fontos, hogy egyénileg sportoljanak az emberek.

Magyar oltás

A magyar oltóanyag-fejlesztés is zajlik - mondta az országos tisztifőorvos.

Most a pre-klinikai vizsgálatok zajlanak - ismertette. Folyamatosan értékelik az eredményeket, és majd jöhetnek a klinikai vizsgálatok is - tette hozzá.

Gulyás: Nincs itt az ideje a lazításnak

Nincs még itt az ideje a lazításnak, az egyetlen védekezési mód, ha az oltás folytatódik - jelentette ki korábban a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely kiemelte: a szakértők szerint közel vagyunk a harmadik hullám csúcsához, és a számok rendkívül rosszak, de az egészségügyben rendelkezésre állnak szabad kapacitások. Hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy mindenki tartsa be a szabályokat, tegyen meg mindent, hogy a kontaktusok számát csökkenthessék, így gyorsan visszahúzódhat a mostani hullám. Ha gyorsan oltanak és sokan regisztrálnak, akkor negyedik hullám már nem lesz - közölte.

Egyelőre nincs szó enyhítésekről Fotó: Csudai Sándor - Origo

Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 441 706 fő a beoltottak száma, ebből 421 915 fő már a második oltását is megkapta.

6502 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 539 080 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 207, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 17 628 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 360 895 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 160 557 főre emelkedett. 10 386 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1170-en vannak lélegeztetőgépen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!