A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
HUNMuszukajev Iszmail
18:25BirkózásIszmail Muszukajev-Rahman Amouzadkhalili

Orbán Viktor: Egyetlen módon tudjuk megölni a vírust, az oltással

Vágólapra másolva!
Húsvét után meglehet a 2 és fél millió beoltott és megkezdődhet az újraindítás - mondta az M1-nek adott rendkívüli interjúban Orbán Viktor miniszterelnök. 
Vágólapra másolva!

Nyitni lépcsőzetesen lehet most, ezért mi az újraindítás szót használjuk - mondta a miniszterelnök. A 2 és fél milliót erkölcsi törvény jelölte ki, mert nem lehet újraindítani az országot, amíg a legveszélyeztetettebbeket nem oltották be, ők a 65 év fölöttiek - tette hozzá.

- mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök mindenkit arra kért, tartsa be a szabályokat: a maszkviselést, a távolságtartást.

- mondta Orbán Viktor.

Arra a kérdésre, hogy nem kellene-e keményebb intézkedéseket hozni, azt válaszolta: egyszerre kell védekezni, oltani és segíteni abban, hogy az emberek tervezni tudják az újraindítást.

- tette hozzá.

Emberfeletti munkát végeznek az orvosok és az ápolók - mondta a miniszterelnök. Járványhelyzetet vezettünk be, ezért a kórházigazgatók átszervezéseket hajthatnak végre.

Az első oltás már nagyon komoly védettséget ad. Nyilván sokan akarják megkapni a másodikat is, nyilván a pedagógusok is.

A kormány figyelembe vette a szakszervezetek kérését, és előre vette a pedagógusok oltását. Úgy véli, hogy az első oltás már nagyon komoly védettséget biztosít.

- mondta az iskolák újranyitásának időpontjáról.

A miniszterelnök szerint

az iskolák újraindítása előtt egy héttel kapott első oltással már lehet vállalni az oktatást.

Azt is megérti a kormány, ha valaki így nem vállalja, de nem kell agitálni az iskolák megnyitása ellen - tette hozzá.

Magyarországon komoly viták után úgy döntöttünk, hogy a háziorvosi rendszeren keresztül történjen az oltás. Ők orvosszakmai mérlegelést hajtanak végre, ezért fordulhat elő, hogy az egyik orvosnál valaki előbb kapja meg az oltást, mint a másik orvosnál egy nála esetleg fiatalabb. Ez a döntés a háziorvosok joga és felelőssége - mondta a miniszterelnök.

A kismamák oltásával kapcsolatban emlékeztetett, egy ideig az volt a tudományos álláspont, hogy a várandós nőket inkább ne oltsák. Amikor újabb adatok érkeztek arról, hogy lehet őket is oltani, a kormány döntött arról, hogy vegyük előre őket.

- mondta.

Novemberben látszott, hogy az uniós beszerzés nem sikerült, ezért döntött a kormány a keleti vakcinák beszerzéséről.

Eddig 2 011 029 embert oltottak be, április 4-ig 2 millió 356 ezer embert lehet beoltani a miniszterelnök szerint.

Május elején pedig 4 millió 121 ezer keleti és nyugati vakcina áll majd rendelkezésre, ami több, mint amennyi ember jelenleg regisztrált az oltásra

Április végére, május elejére mindenki megkaphatja az oltást, aki regisztrált. Május végére, június elejére 7 millió ember is be lehet oltva

- tette hozzá.

Az újraindításról Orbán Viktor azt mondta, 100 ezer emberrel kevesebben dolgoznak most, mint a járvány előtt, ennyi munkahelyet kell teremteni és ennyit fog teremteni a kormány.

Készülünk arra, hogy visszakapjuk a derűs, boldog és reményteljes életünket. Ez most karnyújtásnyi távolságra van tőlünk – mondta végül a miniszterelnök.

Korábban írtuk:

Egyetlen módon lehet megállítani a vírust, ez pedig az oltás – ismerteti Orbán Viktor miniszterelnök interjújának egy részletét a Híradó.hu.

A miniszterelnök hangsúlyozta: most minden erőt az oltásra kell összpontosítani. Arról is beszélt, hogy már 3 760 000-en regisztráltak az oltásra. Hozzátette, várhatóan húsvét után meglesz a két és fél millió beoltott, ami lehetővé teszi, hogy elinduljon a lépcsőzetes újranyitás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!