A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Orbán Viktor: Amikor eléri az átoltottság a 2,5 milliót, el lehet kezdeni az újraindítást

Vágólapra másolva!
A hatályban lévő korlátozó intézkedések március 28-ig még biztosan fennmaradnak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő szerint a kórházak bírják a kapacitást, van bőségesen szabad ágy a kórházakban, a lélegeztetőgépes ágyakból pedig a kapacitások fele még rendelkezésre áll. Orbán Viktor közölte, újranyitási tervvel készül az Operatív Törzs.
Vágólapra másolva!

A hatályban lévő korlátozó intézkedések március 28-ig még biztosan fennmaradnak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Meghalt 213 beteg, 1174 ember van lélegeztetőgépen, és ezenkívül még több mint 9 ezren vannak kórházban. Éppen ezért nem lehet most lazítani - tette hozzá.

A kormányfő szerint

A miniszterelnök elmondta, hogy ehhez a rezidenseket már javarészt beoltották és elvezényelték is a szükséges helyekre, most pedig a végzős medikushallgatók következnek, akik készen állnak arra, hogy részt vegyenek a munkában.

Orbán Viktor: A kórházak bírják a kapacitást, van bőségesen szabad ágy a kórházakban Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Jó esély van az iskolák újranyitására

„Jó esély van arra, hogy az iskolákat hamarosan újra lehet nyitni, és arra is jó esély van, hogy szabad nyarunk legyen" – mondta a kormányfő.

A szolgáltatások vannak a legrosszabb helyzetben: a boltok, amelyek be kellett, hogy zárjanak; a szépségápolási szolgáltatások, a fodrászatok.

Számukra is igyekszik a kormány bértámogatásokat nyújtani – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta: úgy látják, hogy az oltások számának növelése jelenti a megoldást a vírus terjedésének megakadályozására.

Minden héten négyszer, ötször több embert oltanak be, mint ahányan megbetegszenek

– hangsúlyozta.

Újranyitási tervvel készülnek

Mivel március 18-án lezárult az online konzultáció, Orbán Viktor felkérte az Operatív Törzs tagjait, hogy készítsék el a nyitás lépéseit, a válaszokat figyelembe véve. „Már a nyitási tervvel készülünk" – fogalmazott a kormányfő. A miniszterelnök azt mondta, egyelőre nem tud pontos dátumot mondani, hogy mikortól következhet be a nyitás első lépése, ez a beoltottak számától fog függeni. A tervek szerint a jövő héten fognak döntést hozni arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak majd a húsvéti időszakra.

– fogalmazott Orbán Viktor.

Ezen a héten Magyarország eléri az egymillió-hatszázezer beoltottat, de Magyarországon körülbelül már több mint félmillióan átestek a fertőzésen, ezért közel kétmillió ember már védett. Ők valószínűleg hamarosan engedményeket kapnak – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a baloldali ellenzék hozzáállásáról szólva elmondta: az ellenzék leginkább úgy tudna hozzájárulni a védekezéshez, ha felhagyna az oltásellenes kampánnyal.

Orbán: Az ellenzék leginkább úgy tudna hozzájárulni a védekezéshez, ha felhagyna az oltásellenes kampánnyal Forrás: Orbán Viktor/facebook

A második nagy csalódás

Orbán Viktor arról is beszélt, ha nyilvánosságra hozhatnák a szerződéseket, akkor kiderülne, hogy mi a beszerzés rendje. Mindezt persze ma már bánjuk, hogy így tettünk, és beleverném a fejemet a falba - tette hozzá.

Az Unió nem tudott megbirkózni ezzel a feladattal. Mindez jól mutatja, hogy a nemzetállamok felett nem járt el az idő.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a következő időszakban több mint félmillióval kevesebb AstraZeneca-vakcina érkezik.

- tette hozzá. Jó esélyünk van arra, hogy a kiesett AstraZeneca-vakcinát tudjuk pótolni - mondta a kormányfő.

Brüsszelből nem útlevél-szabályozási koncepciót várunk. Ennyi boldogtalan embert nem láttunk Európában, mi, magyarok is rossz lelkiállapotban vagyunk - mondta a kormányfő. Lelkileg megviselt állapotban vagyunk, lelkileg is újra kell indítani az országot - tette hozzá. Újra kell egyesíteni az országot, és ez meghaladja a politikusok feladatát - mondta a kormányfő. Itt mindenkire szükség lesz.

Orbán: Elég volt az Európai Néppártból

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a vírus kapcsán soha nem látott ellentmondó hírek vannak, még a migráció esetében sem volt ilyen. Mindenki próbáljon a kormányra hallgatni, mert mindig elmondják, hogy mi az, ami biztos, és mi az, ami nem biztos - tette hozzá. Nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából - mondta a kormányfő. Ma háziorvosoknál oltanak alapvetően, és aki úgy érzi, hogy nem megfelelő az oltópont, akkor ott alkalmas helyet keresnek - tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy jó volt, szép volt, de elég volt az Európai Néppártból.

Ilyenkor a legjobb, ha az ember veszi a kalapját. Kapcsolatban vagyok lengyel és olasz vezetőkkel, és az európai jobboldal újraszervezésén dolgozunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!