Hol csökkent az új fertőzöttek száma a legjobban az országban?

koronavírus, illusztráció, Budapest , terasz, nyitva
Vágólapra másolva!
A járvány területi érintettsége nem nagyon változik, a települések 99 százalékán továbbra is van koronavírusos beteg. A második oltás felvételét nem szabad elmulasztani az első dózis hatásosságában bízva - figyelmeztetett Müller Cecília országos tisztifőorvos. Nem lehet keverni a különféle oltásokat. 
Vágólapra másolva!

Hétfőn 648 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes. Ugyanakkor 103 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, és 1707 hatósági házi karantént rendeltek el, valamint több mint 37 ezer esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

Továbbra is be kell tartani a szabályokat Fotó: Csudai Sándor - Origo

A vakcinán nem múlik az ország átoltottsága

- mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Fontos, hogy ne felejtsük el, a második vakcina megkapása után egyből nem leszünk védettek, pár napnak el kell telnie, hogy az immunizációs folyamat elinduljon. A héten számos vakcinaszállítmány érkezik és érkezett.

  • Kedden hajnalban 480 ezer Szputnyik V érkezett.
  • Szintén kedden érkezett 355 680 adag Pfizer/BioNTech oltás, továbbá,
  • 19 200 adag AstraZeneca, és a héten még jön ebből mintegy 324 000 adag.

Oltáspártivá vált az ország

Az oltási folyamat következtében néha előfordulhat, hogy a vakcina beadásának idejét egy-két nappal később rögzítik, ezért fordulhat elő, hogy késve érkeznek a vakcinaigazolványok. Ha azonban hosszabb ideje késik az igazolvány, azt online, az ügyfélkapun keresztül, illetve a kormányablakoknál is lehet jelezni.

Változatlanul érvényes az, hogy minden Magyarországon használt vakcina hatékony és biztonságos. Nincs idő arra, hogy hezitáljunk! A bizonytalanok is kaphattak már kellő bizonyítékot arra, hogy a vakcinák biztonságosak és hatékonyak. Persze oltási reakciók felléphetnek, viszont azok egyáltalán nem súlyosak, és elhanyagolhatók azon tünetek mellett, amelyet a vírus okoz - mondta Müller Cecília.

Mostanra elegendő oltóanyag van az országban Forrás: MTI/Balázs Attila

Az uniós átlag Magyarország mögött kullog

A magyar lakosság 37 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 21 százalékos átlaggal. A regisztráltak száma meghaladta a 4,5 milliót, és 73 százalékuk már megkapta az oltást.

A legfontosabb eredmény, hogy országos szinten a fertőzöttek száma 35 százalékos csökkenést mutat. A 16. hetet összehasonlítva a 15. héttel, több mint tízezerrel csökkent a fertőzöttek száma.

Ez is példásan mutatja, hogy a vakcinák hatékonyak és biztonságosak.

Az összes új fertőzött, 13 százalék Budapesten, 12 százalék Pest megyében, 7 százalék Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 6 százalék Veszprém, Bács-Kiskun és Baranya megyében, 2 százalék Tolna megyében regisztrálták.

Müller Cecília közölte, hogy a legnagyobb arányban Vas megyében csökkent az új fertőzöttek aránya, ami 48 százalékos csökkenés. Szabolcsban 44, Komárom-Esztergom megyében 42 százalékkal csökkent az új esetek száma egy hét alatt - tette hozzá.

Nem találtak indiai mutánst Magyarországon

Nem volt példa, és nem is akarják bevezetni Magyarországon, hogy a második oltást másfajta vakcinával adják be - mondta kérdésre Müller.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy az oltottak nem fertőznek meg másokat. Ha valaki nem produkálja a különféle tüneteket, akkor sokkal kisebb esélye van a vírus továbbadására. Nagyon csekély az esélye, hogy tünetmentes, oltott személy terjessze a vírust - mondta a szakember.

- mondta Müller.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy Magyarországon még nem találtak indiai mutáns verziót a koronavírusból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!